Waarom moet ik hier heen?

De Cotswolds wordt vaak gezien als de mooiste regio van Engeland. Je vindt hier een mooie mix van heuvels vol graslanden, bossen en kleine dorpen.

De Cotswolds is een beroemde regio in Engeland. De architectuur in dit gebied is overduidelijk anders dan in de rest van het land. Veel muren en daken van huizen zijn gemaakt van kalksteen uit de buurt, wat ze een typisch karakter geeft. En, ze zijn eeuwenlang goed bewaard gebleven. Hierdoor lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Dit zijn de mooiste dorpen en bezienswaardigheden van The Cotswolds. Waarbij ik ook enkele excursies noem om te doen.

Castle Combe

Castle Combe in de Cotswolds.
Castle Combe in de Cotswolds.

Het plaatsje Castle Combe is volgens velen het mooiste dorp in The Cotswolds. Het heeft slechts drie straten, maar is heerlijk om rond te wandelen. Castle Combe heeft een paar pubs waar je op een terrasje kunt zitten en wat kunt drinken. En dat dus in een omgeving waar je u tegen zegt. Hou er wel rekening mee dat dit dorp erg druk kan worden. Probeer de weekenden te vermijden.

Snowshill

St Barnabas kerk in Snowshill in de Cotswolds
St Barnabas kerk in Snowshill in de Cotswolds.

Snowshill is ook een minuscuul dorp, maar met veel sfeer. Het ligt op een heuvel en is eenvoudig te bezoeken. Over het algemeen is dit dorp iets rustiger, dus perfect.

Broadway

Broadway Tower in the Cotswolds.
Broadway Tower in the Cotswolds.

Het populaire Broadway is een klein dorp. Het heeft talloze winkeltjes met souvenirs en restaurants. Het beste kun je dit dorp erg vroeg op de dag bezoeken. Dan is het licht fraai en kun je onder meer genieten van de Broadway Tower, die boven de heuvel uit torent.

Sudeley Castle

Sudeley Castle in de Cotswolds.
Sudeley Castle in de Cotswolds.

Het imposante Sudeley Castle is een van de vele kastelen in dit deel van Engeland. En een van de weinige forten dat nog in privéhanden is. Het is gebouwd in 1443 en heeft talloze oorlogen overleefd. Je kunt Sudeley Castle bezoeken met een gids. Deze rondleidingen zijn populair. Ook de tuinen zijn fraai en een bezoek waard.

Bibury

Bibury in The Cotswolds.
Bibury in The Cotswolds.

Het bekende Bibury is diverse malen verkozen tot mooiste dorp van Engeland. Als je hier loopt begrijp je wel waarom. Een aantal van de historische huizen liggen aan een riviertje, wat altijd fraaie foto’s oplevert. Het kan hier veel te druk worden, waardoor de sfeer wel wat wordt verpest. In de vroege ochtend is de beste tijd. Dan ben je de meeste toeristen voor.

Blenheim Palace

Blenheim Palace in de Cotswolds.
Blenheim Palace in de Cotswolds.

Het imposante Blenheim Palace is de geboorteplaats van Winston Churchill. Je kunt een speciale rondleiding over Winston volgen met een gids. De tuinen en het park om het kasteel zijn te bezoeken. Daarnaast kun je veel te weten komen over in welke films en tv-series Blenheim Palace allemaal is gebruikt. En dat is meer dan je denkt. In 1987 werd het paleis op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO geplaatst.

Meer info: www.blenheimpalace.com

Chipping Campden

Chipping Campden in de Cotswolds.
Chipping Campden in de Cotswolds.

Het kleine Chipping Campden is een opvallend stadje met diverse statige huizen en typisch Engelse tuinen. Waaronder de tuinen van Hidcote en Kiftsgate. De wolhandel was hier lang zeer populair en ook nu zie je hier nog schapen in de weilanden. Chipping Campden is heerlijk om zelf te verkennen.

Bourton-on-the-water

Bourton-on-the-water in de Cotswolds.
Bourton-on-the-water in de Cotswolds.

Toeristen uit allerlei landen zijn dol op Bourton-on-the-water. Het is vooral geschikt om wat te eten en drinken op de vele terrasjes bij lekker weer. Ook zijn er veel winkeltjes om te struinen.

Wandelen in de Cotswolds

De Cotswolds Way is een 164 kilometer lange wandelroute door de heuvels van The Cotswolds. Hij loopt van Bath naar Chipping Campden, maar je kunt natuurlijk ook stukken er van lopen. Je bagage kan worden vervoerd naar je volgende accommodatie, zodat je daar geen zorgen over hebt. In de diverse dorpen kun je eenvoudig informatie krijgen over de Cotswolds Way.

Wandelen in de Cotswolds.
Wandelen in de Cotswolds.

Daarnaast zijn er wandelingen rondom de vele dorpen. Deze hebben meestal hetzelfde beginpunt en eindpunt. Een van de populairdere is de wandeling bij Chippping Campden van 6 kilometer. Een andere fraaie route is Broadway rond de Broadway Tower. Waarbij je tot in Wales kunt kijken. Ook de route van Stanton naar Snowshill en terug is zeer de moeite waard.

Meer informatie: nationaltrail.co.uk/cotswold-way

Cotswolds bezoeken

Je vindt de Cotswolds tussen Oxford en Bath. De beste tijd om te gaan is het voorjaar en dan bij voorkeur doordeweeks. Ook het najaar is perfect. Hou wel rekening met een bui, maar er kan ook een lekker zonnetje schijnen. Neem je wandelschoenen en ga op pad.

Corno’s reistips:

Je reis naar en door Engeland kun je goed zelf organiseren. Maar een complete rondreis boeken is ook zeker een optie. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.