blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Helsinki

Moderne en gezellige stad

De stad Helsinki in Finland is perfect voor een stedentrip. Dit geldt zeker in het voorjaar of de zomer, als je van het lekkere weer kunt genieten. De meeste attracties liggen op loopafstand van elkaar, wandelen is de meest eenvoudige manier om alles te zien.

De stad biedt een unieke mix van haven- en industriegebieden gecombineerd met woon- en werkwijken, door fraaie moderne architectuur. De stad heeft een positieve vibe volgens velen. Daarnaast is Helsinki uitstekend om te winkelen, uit eten te gaan en om uit te gaan.

Over de stad Helsinki hoor je niet zoveel. Helsinki behoort niet tot de meest populaire steden, maar dat is juist fijn. Hierdoor word je niet overlopen door toeristen en kun je de sfeer van de stad goed proeven. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Helsinki. Waarbij ik ook een paar leuke excursies heb toegevoegd.

Oespenski kathedraal

De Oespenski kathedraal in Helsinki.

De Oespenski kathedraal laat goed de eeuwenlange invloed van Rusland zien. Deze kleurrijke kathedraal heeft 13 karakteristieke koepels. Zijn staan symbool voor Christus en de Twaalf Apostelen. Het is de grootste Russisch-orthodoxe kathedraal van heel West- en Noord-Europa.

De iconen in de Oespenski kathedraal.

Die sfeer is met name binnen goed te zien. De wand met diverse iconen is imposant. Je kunt de Oespenski kathedraal bezoeken.

Eiland Seurasaari

Het eiland Seurasaari bij Helsinki.

Het eiland Seurasaari is feitelijk een groot park. Waar opvallend veel tamme eekhoorns leven. Kijk maar eens rond als je hier loopt. In dit deel van Helsinki kun je goed wandelen, terwijl de kinderen zich vermaken in de speelweides. Er zijn picknickplaatsen en gezellige restaurants om even tot rust te komen.

Openluchtmuseum

Het populaire Openluchtmuseum is leuk om door heen te lopen. Het geeft een goed beeld van de traditionele gebouwen die Finland rijk is. Waarbij logischerwijs veel hout wordt gebruikt. Het geeft een mooi inkijkje in het verleden van zowel Helsinki als het land.

Domkerk van Helsinki

De Domkerk in Helsinki.

De Domkerk siert het statige Senaatsplein. De bouw startte in 1830. Hier heeft de bisschop van Helsinki zijn zetel. Je kunt het niet over het hoofd zien. Deze kerk heeft de vorm van een Grieks kruis, met een ronde toren van 62 meter. Hij wordt omringd door vier kleinere koepels. Bij elke ingang zie je drie beelden van apostelen, dus 12 in totaal.

Leukste plekken om te overnachten in Helsinki

Als je deze stad wilt beleven heb je meerdere dagen nodig. Het centrum is relatief klein, waardoor je makkelijk alles te voet kunt doen. Er zijn veel knusse hotels, hostels, bed & breakfasts en vakantiewoningen beschikbaar die je eenvoudig online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij!

Bekijk de beste accommodaties
Mijn favoriet is 4B Stay

Suomenlinna

Het indrukwekkende Suomenlinna in Helsinki.

Suomenlinna is een opvallend grote vesting op zes eilanden voor de haven van Helsinki. Op de eilanden wonen nu nog honderden eilanden. De Zweden begonnen in 1748 met de bouw van dit fort. De reden was dat Peter de Grote steeds meer macht in Rusland kreeg. In 1808 vielen de Russen inderdaad binnen.

Je kunt Suomenlinna bezoeken. Onder meer de kerk is het bekijken waard. Dit geldt ook voor de diverse musea met exposities over het verleden. Daarnaast ligt hier een onderzeeboot op het droge, de Vesikko. Suomenlinna staat op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. 

Temppeliaukio kerk

De bijzondere Temppeliaukio kerk.

De Temppeliaukio kerk werd in 1969 gebouwd op een bijzondere manier. In een rots werd een gat geblazen met explosieven. Bovenop werd een koepel van glas en koper geplaatst. Hierdoor bestaan de wanden uit ruwe rotsen, wat een bijzonder gezicht is. De kerk wordt ook gebruikt voor concerten door de goede akoestiek.

Nationaal Museum

In het Nationaal Museum kun je alles leren over het verleden van Finland. Ook al bestaat het als zelfstandig land pas iets meer dan 100 jaar, de geschiedenis is. In dit museum zie je hoe de Vikingen hier leefden. Maar ook hoe het onderdeel uitmaakte van het Zweedse Rijk tot het in 1809 werd veroverd door de Russen.

Helsinki bezoeken

Je kunt Helsinki goed en relatief goedkoop bereiken met het vliegtuig. De afstand van het vliegveld naar het centrum van Helsinki is 20 kilometer. Je kunt goed met de trein naar de stad reizen. De rit duurt 25 minuten.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Finland

Lees mijn tips

alle 14 artikelen over Finland

Bekijk alle artikelen