blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Fins Lapland in de winter

Winterwonderland voor wilde avonturen

Fins Lapland in de winter is een speeltuin voor iedereen. Dit deel  van  Finland is bijzonder fraai en biedt ongekende excursies in de sneeuw. Bij Lapland denken veel mensen ruige natuur. Zowel in de winter als in de zomer. Bijzonder is dat echter twee totaal verschillende vakanties zijn.

Fins Lapland is een winterwonderland voor toeristen. Een WinterWonderland waar bomen totaal onder sneeuw verdwijnen. Hier kun je skiën met rendieren en je uitleven met sledehonden en sneeuwscooters. De Kerstman woont in Rovaniemi, althans volgens de Finnen. En, als je hem bezoekt geloof jij het ook.

Beste excursies voor Fins Lapland in de winter

Een WinterWonderland waar bomen totaal onder sneeuw verdwijnen. Hier kun je skiën met rendieren en je uitleven met sledehonden en sneeuwscooters. De Kerstman woont in Rovaniemi, althans volgens de Finnen.

Zie de bomen buigen onder de sneeuw

De beroemde bomen vol sneeuw van Fins Lapland. ©Corno van den Berg

De foto’s hebben al talloze tijdschriften gehaald. Dennenbomen die doorbuigen onder de vele sneeuw, waardoor je de gehele boom niet meer ziet. Door de wind vriest de sneeuw vast aan de takken. En niet bij één, maar bij honderden.

Dit is niet overal te zien, maar wel op diverse plekken. Vraag het de gidsen of je dit fenomeen via een wandeltocht of per sneeuwscooter kunt zien, want bijzonder is het wel.

Ontmoet de Kerstman oftewel Santa Claus

Volgens veel oude verhalen komt de Kerstman uit Lapland en niet van de Noordpool. Of in ieder geval van de poolcirkel, zo willen de Finnen ons graag laten geloven. Dus kun je in Rovaniemi de Kerstman ontmoeten. Let wel, er zijn verschillende attracties waar (zo’n beetje het gehele jaar) de Kerstman te vinden is. De bekendste zijn Santa Claus Village en het nabijgelegen Santa Claus Park. Kinderen kunnen bij de kerstman op schoot, er is een ijsbar, maar ook restaurants en souvenirshops. Alle parken zijn erg toeristisch, maar ideaal voor een regenachtige dag.

Sneeuwschoenwandelen

Een wandeltocht in de winter kan goed op sneeuwschoenen. Al is het even wennen, maar daarna is het heerlijk in de frisse lucht. Overal in Lapland kun je op pad. Dit gaat meestal met een gids, maar je kunt de sneeuwschoenen ook huren en zelf op pad gaan.

De sauna's van Fins Lapland

Finnen zijn de uitvinders van de sauna, en ze gaan gemiddeld een tot twee keer per week. In de zomer, maar ook in de winter, eigenlijk op elk moment. En als bezoeker moet je dit eigenlijk ook wel ervaren. Er zijn verschillende soorten sauna’s.

In de klassieke Finse sauna is het erg droog en zeer warm. Het zweten begint bij een temperatuur van 80 tot 100 graden Celsius. De sauna is gemaakt van hout en heeft een oven gevuld met lavastenen die zeer heet kunnen worden.

In de stoomsauna is het koeler, maar het heeft een veel hogere luchtvochtigheid. Het beste kun je in beide even gaan zitten om te voelen wat je het prettigst vindt. Veel Finnen hebben thuis een sauna, maar de meeste hotels, lodges en Bed & Breakfasts ook.

Finnen zijn dol op het ‘afkoelen’ na een sauna. Dit kan in de winter door in een wak in een meer te springen of bijvoorbeeld door de sneeuw te rollen. Of door een koudwaterbad te nemen. Je lichaam schrikt door alle drie behoorlijk.

Beste tijd voor Fins Lapland in de winter

De winter is vooral goed in maart (alsook februari) en een beetje nog in april voor het Noorderlicht en allerlei sneeuwactiviteiten. Zoals een sneeuwscootertocht, huskysafari en sneeuwschoenwandelen.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Finland

Lees mijn tips

alle 14 artikelen over Finland

Bekijk alle artikelen