Fins Lapland in de winter

Winterwonderland voor wilde avonturen

Fins Lapland in de winter is een speeltuin voor iedereen. Dit deel van Finland is bijzonder fraai en biedt ongekende excursies in de sneeuw. Bij Lapland denken veel mensen aan ruige natuur, zowel in de winter als in de zomer. Maar het zijn twee totaal verschillende vakanties, wat het extra bijzonder maakt. Dit zijn de beste excursies voor Fins Lapland in de winter.

Fins Lapland is een winterwonderland voor toeristen. Een WinterWonderland waar bomen totaal onder sneeuw verdwijnen. Hier kun je skiën met rendieren en je uitleven met sledehonden en sneeuwscooters. De Kerstman woont in Rovaniemi, althans volgens de Finnen. En, als je hem bezoekt geloof jij het ook.

Noorderlicht

Noorderlicht in Fins Lapland zien met tips en beste locaties.

Dit is een van de hoogtepunten van een reis naar Fins Lapland in de winter. Fins Lapland is volgens kenners een van de beste plekken om in de winter het Noorderlicht te zien. Als je vier tot zeven dagen gaat heb je een grote kans. Al hangt alles af van het weer, maar je kunt je geluk wel iets beïnvloeden.

Lees mijn artikel over het Noorderlicht in Fins Lapland

Slaap in een glazen iglo met het Nooderlicht

Glazen iglo: noorderlicht kijken

Slapen in een glazen iglo met het Noorderlicht. Het kan op diverse plekken in Fins Lapland in de winter. De meest bekende is Kakslattaunen, maar er zijn er inmiddels meer in dit deel van Finland. Het idee is erg origineel en toen ik er sliep was het een heerlijke belevenis.

Sledehondentocht

Een tocht op de hondenslee bij zonsondergang. ©Corno van den Berg

Een tocht met sledehonden in Fins Lapland is de droom van veel dierenliefhebbers. En terecht, een tocht met husky’s door de sneeuw is een belevenis die je nog lang zal heugen. Zeker in een landschap als dat van Fins Lapland

Lees mijn artikel over de Sledehonden tocht in Fins Lapland

Sneeuwscootertocht

Een sneeuwscootertocht met gids. ©Corno van den Berg

Een tocht met een sneeuwscooter in de winter is gaaf. Je rijdt door een dik pak sneeuw in een landschap van bomen, heuvels en vergezichten. Met een gids maak je een sneeuwscooter excursie van enkele uren, of van enkele dagen in dit deel van Finland. Aan jou de keuze.

Lees mijn artikel over de sneeuwscootertocht in Fins Lapland

Ontmoet de Sami

De Sami in Noorwegen. ©Terje Rakke

De Sami is een uniek volk in Noorwegen, Zweden, Rusland alsook in Fins Lapland. Dit rendiervolk, zoals ze vaak worden genoemd, houdt veel tradities in ere. Een ontmoeting met hen is een belevenis, zeker ook met de honderden rendieren die zij houden.

Lees mijn artikel over de Sami

Rendiertocht

Rendieren en het Noorderlicht. ©Corno van den Berg

Een rendiertocht in de winter is een relaxte manier om van het heerlijke sneeuw landschap te genieten. Dit is Finland op zijn mooist in de winter. Je hebt diverse excursies om te kiezen. Ik heb er meerdere gedaan en geef hier tips welke het beste is voor jou.

Lees mijn artikel over een rendier tocht in Fins Lapland

Overnachten in Fins Lapland

Je kunt eenvoudig je eigen hotel of appartement boeken om te verblijven. Dit is vaak ook goedkoper. Er is een grote keuze voorhanden, van kleinschalige locaties tot ietwat grotere hotels. Zeker als je op tijd boekt ben je zeker van een plek. Dus wees er op tijd bij.  

Zie de bomen buigen onder de sneeuw

De beroemde bomen vol sneeuw van Fins Lapland. ©Corno van den Berg

De foto’s hebben al talloze tijdschriften gehaald. Dennenbomen die doorbuigen onder de vele sneeuw, waardoor je de gehele boom niet meer ziet. Door de wind vriest de sneeuw vast aan de takken. En niet bij één, maar bij honderden.

Dit is niet overal te zien, maar wel op diverse plekken. Vraag het de gidsen of je dit fenomeen via een wandeltocht of per sneeuwscooter kunt zien, want bijzonder is het wel.

Ontmoet de Kerstman oftewel Santa Claus

Volgens veel oude verhalen komt de Kerstman uit Lapland en niet van de Noordpool. Of in ieder geval van de poolcirkel, zo willen de Finnen ons graag laten geloven. Dus kun je in Rovaniemi de Kerstman ontmoeten. Let wel, er zijn verschillende attracties waar (zo’n beetje het gehele jaar) de Kerstman te vinden is. De bekendste zijn Santa Claus Village en het nabijgelegen Santa Claus Park. Kinderen kunnen bij de kerstman op schoot, er is een ijsbar, maar ook restaurants en souvenirshops. Alle parken zijn erg toeristisch, maar ideaal voor een regenachtige dag.

Sneeuwschoenwandelen

Een wandeltocht in de winter kan goed op sneeuwschoenen. Al is het even wennen, maar daarna is het heerlijk in de frisse lucht. Overal in Lapland kun je op pad. Dit gaat meestal met een gids, maar je kunt de sneeuwschoenen ook huren en zelf op pad gaan.

De sauna's van Fins Lapland

Finnen zijn de uitvinders van de sauna, en ze gaan gemiddeld een tot twee keer per week. In de zomer, maar ook in de winter, eigenlijk op elk moment. En als bezoeker moet je dit eigenlijk ook wel ervaren. Er zijn verschillende soorten sauna’s.

In de klassieke Finse sauna is het erg droog en zeer warm. Het zweten begint bij een temperatuur van 80 tot 100 graden Celsius. De sauna is gemaakt van hout en heeft een oven gevuld met lavastenen die zeer heet kunnen worden.

In de stoomsauna is het koeler, maar het heeft een veel hogere luchtvochtigheid. Het beste kun je in beide even gaan zitten om te voelen wat je het prettigst vindt. Veel Finnen hebben thuis een sauna, maar de meeste hotels, lodges en Bed & Breakfasts ook.

Finnen zijn dol op het ‘afkoelen’ na een sauna. Dit kan in de winter door in een wak in een meer te springen of bijvoorbeeld door de sneeuw te rollen. Of door een koudwaterbad te nemen. Je lichaam schrikt door alle drie behoorlijk.

Beste tijd voor Fins Lapland in de winter

De winter is vooral goed in maart (alsook februari) en een beetje nog in april voor het Noorderlicht en allerlei sneeuwactiviteiten. In januari zijn de dagen erg kort, en is het vaak erg koud. Wel is het dan een stuk rustiger.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Finland

Lees mijn tips

alle 14 artikelen over Finland

Bekijk alle artikelen