blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Noorderlicht in Fins Lapland

Fins Lapland is een van de beste plekken om dit natuurfenomeen te zien

Het noorderlicht in Fins Lapland zien is voor velen het hoogtepunt van je reis. Als je naar Fins Lapland in de winter reist heb je een grote kans. Sterker nog, het is volgens kenners een van de beste plekken om het Het noorderlicht te zien. ik ben meerdere keren naar deze regio geweest om dit fenomeen te zien. Dit zijn mijn beste tips om in Fins Lapland het noorderlicht te zien.

In de winter kijken veel reizigers in Fins Lapland in de avond naar de hemel. De reden is simpel, het licht in de lucht kan groen, maar ook paars, blauw of wit zijn. Zeker is dat het een van de meest bijzondere natuurspektakels is die je kunt meemaken.

Wat zijn de beste plekken om het noorderlicht te zien in Fins Lapland?

Het poollicht of aurora borealis is geregeld te zien in dit deel van Finland. Je moet wel wat geluk hebben, al kun je het geluk ook een handje helpen. Als je een week naar Fins Lapland afreist heb je een grote kans. Dit zijn de locaties waar je meeste mogelijkheden hebt.

Levi

De stad Levi is een populaire plek in de winter voor toeristen. Daarnaast is het ook een goede locatie om het natuurfenomeen te zien. Het dorp ligt strategisch perfect om naar de hemel te turen. Zorg wel dat je weg loopt van de huizen, zodat je geen last hebt van verstorend licht.
Bekijk de leukste accommodaties in Levi

Rovaniemi

Ook het bekende stadje Rovaniemi is een goede plek. Waardoor je zowel de kerstman kunt zien alsook het dansende licht aan de hemel. Ook hier geldt dat je wel buiten de bebouwde kom moet gaan om het goed te kunnen zien.
Bekijk de leukste accommodaties in Rovaniemi

Kakslautanen

Het Noorderlicht. ©Corno van den Berg

Kakslautanen is bekend geworden door de speciale iglo’s die hier zijn gebouwd om naar het noorderlicht te turen. Waar je kunt slapen in een speciale iglo om het noorderlicht te zien. Ik ging er kijken en was aangenaam verrast. Al is het wel prijzig, maar dan krijg je wel wat. Maar de locatie van het dorp is perfect, dus ook als je geen dure overnachtingsplek hebt kun je simpelweg omhoog kijken.
Lees mijn artikel over slapen in een glasiglo met het noorderlicht 

Wanneer kan ik het noorderlicht in Fins Lapland zien?

De beste tijd is oktober, november, februari en maart. Al worden de dansende gordijnen ook gezien in de maanden eromheen. Waaronder in januari en december als het hier lang donker is.

Beste tips om het noorderlicht te zien

  • Je kunt het noorderlicht in de winter in Fins Lapland overal zien, mits het onbewolkt is.
  • Vermijd ander licht, want dan zie je het noorderlicht veel minder goed. Loop dus even weg van de straat, hotel of het dorpje.
  • In veel hotels en accommodaties word je op de hoogte gehouden als het licht zich aandient. Bijvoorbeeld via sms of Whatsapp. Vraag ernaar, zodat je niet wordt overgeslagen.
  • Leg je warme kleding (handschoenen, muts en zo) klaar. Als ze je wakker maken kun je snel op pad, zodat je niets mist.

Noorderlicht excursies in Fins Lapland

Je kunt diverse excursies boeken om het noorderlicht te zien. Er is veel keuze en ze zijn meestal niet goedkoop. Maar het is een bijzondere belevenis en het geld zeker waard.

Noorderlicht tours met een gids

Het Noorderlicht vanaf de weg. ©Corno van den Berg

Er zijn speciale tours waarbij je met een gids op zoek gaat. Meestal met een auto, zodat je ook af en toe binnen kunt opwarmen. Dit is eigenlijk de beste manier. De gids houdt de lucht in de gaten en vertelt veel over het fenomeen. Ook weet hij veel over fotografie; oftewel hoe je dit moet vastleggen met je camera. Waarbij een statief onontbeerlijk is.

Sneeuwscooter tocht met noorderlicht

Maak een tocht met een sneeuwscooter in de avond. Met bijvoorbeeld een diner in een restaurant onderweg. Waarbij je binnen (warm bij een haardvuur) kunt wachten totdat het licht aan de hemel verschijnt.

Rendiertocht met noorderlicht

Ook kun je een rendiertocht maken in de avond. Oftewel met een slee achter een rendier de natuur in. Het tempo ligt laag, dus je kunt goed om je heen kijken. Waarbij je dus ook kans hebt op het noorderlicht. Maar de tocht is relatief kort, dus al te veel kans heb je niet. Al had ik een fantastische avond met veel noorderlicht, terwijl anderen niets hebben gezien.

Overige tours met het noorderlicht

Er zijn nog diverse andere excursies te boeken, maar hou vooral in de gaten hoe lang de tour is. Het beste kunt je er de hele avond voor uit trekken om je kans te vergroten. Daarnaast is het van belang om een plek te hebben waar je kunt opwarmen. Met name omdat een hele avond in de kou best lastig vol te houden is.

Bereid je goed voor

Als je het noorderlicht gaat bekijken sta je meestal buiten. Let wel, het kan hier ’s nachts venijnig koud worden. Denk aan min tien tot min twintig graden. En je staat zo goed als stil, dus de tenen en vingers zullen snel koud aanvoelen. Kleed je dus extra goed aan. Om koude voeten te voorkomen kun je het beste twee of drie paar sokken aan doen. Zorg dat je je tenen nog kunt bewegen om bevriezing te voorkomen.

Als je een excursie boekt om het noorderlicht te zien krijg je vaak een winddichte (en vooral warme) overall. Deze zijn niet erg charmant, maar wel erg nuttig. Ook de speciale schoenen en sokken zou ik pakken, net als de handschoenen met wollen binnenvoering.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Finland

Lees mijn tips

alle 14 artikelen over Finland

Bekijk alle artikelen