blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Noorderlicht in Fins Lapland

Fins Lapland is een van de beste plekken om dit natuurfenomeen te zien

Het Noorderlicht is een van de hoogtepunten van een reis naar Fins Lapland in de winter. Dit is volgens kenners een van de beste plekken om in de winter dit natuurspektakel te zien. ik ben meerdere keren naar deze regio geweest om dit fenomeen te zien. Dit zijn mijn beste tips om het noorderlicht in Fins Lapland te zien.

Het is een van de meest bijzondere natuurfenomenen die je kunt meemaken. Het licht aan de hemel kan groen zijn, maar ook paars, blauw of wit. 

Beste plekken om het Noorderlicht te zien in Fins Lapland

Het is een belevenis die je nooit meer vergeet. Het poollicht is hier geregeld te zien, al moet je wat geluk hebben. Maar als je een week naar Fins Lapland afreist heb je goede kans. Dit zijn de locaties waar je meeste kans hebt.

Levi

Levi is een populaire plek in de winter voor toeristen die graag het natuurfenomeen willen zien. Het dorp ligt strategisch perfect om naar de hemel te turen. Zorg wel dat je weg loopt van de huizen, zodat je geen last hebt van verstorend licht.

Rovaniemi

Ook het bekende stadje Rovaniemi is een goede plek. Waardoor je zowel de kerstman kunt zien alsook het dansende licht aan de hemel. Ook hier geldt dat je wel buiten de bebouwde kom moet gaan om het goed te kunnen zien.

Kakslautanen

Het Noorderlicht. ©Corno van den Berg

Kakslautanen is bekend geworden door de speciale iglo’s die hier zijn gebouwd om naar het Noorderlicht te turen. Waar je kunt slapen in een speciale iglo om het Noorderlicht te zien. Ik ging er kijken en was aangenaam verrast. Al is het wel prijzig, maar dan krijg je wel wat.

Wanneer kan ik het Noorderlicht in Fins Lapland zien?

De beste tijd is oktober, november, februari en maart. Al worden de dansende gordijnen ook gezien in de maanden eromheen. Waaronder in januari en december als het hier lang donker is.

De beste tips om het Noorderlicht te zien

1. Je kunt het Noorderlicht in de winter in Fins Lapland overal zien, mits het onbewolkt is.
2. Vermijd ander licht, want dan zie je het Noorderlicht veel minder goed. Loop dus even weg van de straat, hotel of het dorpje.
3. In veel hotels en accommodaties word je op de hoogte gehouden als het licht zich aandient. Bijvoorbeeld via sms of Whatsapp. Vraag ernaar.
4. Leg je warme kleding (handschoenen, muts en zo) klaar. Als ze je wakker maken kun je snel op pad, zodat je niets mist.

Noorderlicht excursies in Fins Lapland

Je kunt diverse excursies boeken om het Noorderlicht te zien. Er is veel keuze en ze zijn meestal niet goedkoop. Maar het is een bijzondere belevenis en het geld zeker waard.

Noorderlicht tours met een gids

Het Noorderlicht vanaf de weg. ©Corno van den Berg

Er zijn speciale tours waarbij je met een gids op zoek gaat. Meestal met een auto, zodat je ook af en toe binnen kunt opwarmen. Dit is eigenlijk de beste manier. De gids houdt de lucht in de gaten en vertelt veel over het fenomeen. Ook weet hij veel over fotografie; oftewel hoe je dit moet vastleggen met je camera. Waarbij een statief onontbeerlijk is.

Sneeuwscooter tocht met Noorderlicht

Maak een tocht met een sneeuwscooter in de avond. Met bijvoorbeeld een diner in een restaurant onderweg. Waarbij je binnen (warm bij een haardvuur) kunt wachten totdat het licht aan de hemel verschijnt.

Rendiertocht met Noorderlicht

Ook kun je een rendiertocht maken in de avond. Oftewel met een slee achter een rendier de natuur in. Het tempo ligt laag, dus je kunt goed om je heen kijken. Waarbij je dus ook kans hebt op het Noorderlicht. Maar de tocht is relatief kort, dus al te veel kans heb je niet. Al had ik een fantastische avond met veel Noorderlicht, terwijl anderen niets hebben gezien.

Overige tours met het Noorderlicht

Er zijn nog diverse andere excursies te boeken, maar hou vooral in de gaten hoe lang de tour is. Het beste kunt je er de hele avond voor uit trekken om je kans te vergroten. Daarnaast is het van belang om een plek te hebben waar je kunt opwarmen. Met name omdat een hele avond in de kou best lastig vol te houden is.

Bereid je goed voor

Als je het Noorderlicht gaat bekijken sta je meestal buiten. Let wel, het kan hier ’s nachts venijnig koud worden. Denk aan min tien tot min twintig graden. En je staat zo goed als stil, dus de tenen en vingers zullen snel koud aanvoelen. Kleed je dus extra goed aan. Om koude voeten te voorkomen kun je het beste twee of drie paar sokken aan doen. Zorg dat je je tenen nog kunt bewegen om bevriezing te voorkomen.

Als je een excursie boekt om het Noorderlicht te zien krijg je vaak een winddichte (en vooral warme) overall. Deze zijn niet erg charmant, maar wel erg nuttig. Ook de speciale schoenen en sokken zou ik pakken, net als de handschoenen met wollen binnenvoering.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Finland

Lees mijn tips

alle 14 artikelen over Finland

Bekijk alle artikelen