Sledehonden tocht in Fins Lapland

Dit deel van Finland is een van de beste plekken op aarde hiervoor

Een tocht met sledehonden in Fins Lapland is de droom van veel dierenliefhebbers. En terecht, een tocht met husky’s door de sneeuw is een belevenis die je nog lang zal heugen. Zeker in een landschap als dat van Fins Lapland in de winter.

Op een hondenslee met huskies door de sneeuw. Jij aan het stuur (en de rem) van de slee, terwijl de dieren los gaan. De wind in je gezicht; mooi licht aan de horizon. Fins Lapland is een van de beste bestemmingen voor een sledehonden tocht. De manier om de spectaculaire witte winterlandschappen het best te beleven.

Hoe ziet een sledehonden tocht er uit?

Je hebt de keuze uit diverse excursies. Waarbij je niet alleen naar het geld moet kijken. Maar ook naar welke tour het beste bij je past.

Husky Farm

In de meeste gevallen bezoek je meestal eerst de husky farm, waar je kunt zien hoe de dieren leven. Waarbij je eerst uitleg krijgt over de dieren, alsook met ze kennis maakt. Dit geldt meestal ook voor de puppy’s die net zijn geboren. Die je kunt knuffelen en vast houden. Let wel op je spullen, want ze zijn nieuwsgierig en zetten hun tandjes in alles. En proberen dingen te pakken en die mee te nemen, zoals schoenveters maar ook camerabandjes.

De hondenslee

Je wordt aan een hondenslee toegewezen en krijgt allerlei instructies. Waaronder ook uitleg hoe je de rem moet gebruiken. Het sturen van de hondenslee heeft weinig zin, alleen de rem is erg belangrijk. Oftewel, hoe rem je dieren af die vol overgave op pad willen. Want dat is wel wat je gaat meemaken. Zodra je op de slee stapt, denken de honden dat ze los kunnen. En moet je al met je voeten op de speciale rem staan, anders ga je al op pad. 

Een uur met de sledehonden excursie

Denk vooraf goed na hoelang je op pad wilt. Het kan enkele uren, maar ook enkele dagen. Vaak worden de tochten met sledehonden van een of twee uur geboekt. Dit is perfect om kennis te maken met de dieren en je op je gemak te voelen op de hondenslee. De route die je aflegt is niet zo ver, maar meestal wel naar de wildernis. Zodat je een compleet wit landschap ziet met daarin de honden en jou. 

Eén van de sledehonden kijkt verwachtingsvol naar me. ©Corno van den Berg

Veel bezoekers roepen na afloop: Dit had nog wel veel langer mogen duren. Want ja, deze excursie is misschien wel de beste manier om het landschap van Fins Lapland in optima forma te beleven. Hou daar rekening mee als je deze excursie wilt boeken. Oftewel, boek de hondenslee tocht niet te tekort, ondanks dat het niet goedkoop is.

Meerdere dagen tocht met sledehonden

Ik raad aan om meerdere dagen met de husky’s op pad te gaan. Ook al is het geen goedkope excursie. Maar een langere trip is zeker de moeite waard. De reden hiervoor is dit: Als de eerste dag is afgelopen mag je helpen met het voeren van de dieren. Oftewel je maakt ze los van de slee en bindt ze vast aan een boom bijvoorbeeld. Waarbij ze nog steeds genoeg loop- en slaapruimte hebben. En ja, ze slapen graag buiten.

Een tocht met sledehonden in Fins Lapland. ©Corno van den Berg

Daarna geef je ze eten en zie je hoe ze dit snel naar binnen werken. Waarna ze vaak gaan rusten. Meestal kun je zelf relaxt overnachten in een speciale blokhut, met een lekker bed en zelfs verwarming indien nodig. Op de achtergrond hoor je honden.

De volgende ochtend mag je helpen ze in te binden. En met wat geluk heb je hetzelfde gevoel dat ik had. Ze herkennen je, want je hebt ze eten gegeven. En dus accepteren ze je meer. Ze kijken zelfs af en toe om om te checken of jij er nog bent. Heerlijk.

Als je een langere trip maakt, krijg je het gevoel dat de lokale bevolking ook heeft. Genieten van de rust en ruimte in Lapland, luisteren naar het heerlijke geluid van de honden en verder niets. Waarbij het indrukwekkende landschap in staat is om een hoofdrol te spelen.

Let op!

Hou er rekening mee dat je met iemand anders in een slee stapt. Dus je wisselt af wie er achter op de slee staat en wie in de slee zit. Beiden hebben hun charme. als je achterop staat heb je echt het gevoel te sturen, de dieren aan te sporen (al is dit niet echt nodig) en een gevoel van controle te hebben. 

In de slee kun je goed om je heen kijken en zien hoe de dieren hun uiterste best doen. Het is bijzonder om te zien hoe graag de dieren op pad gaan. In de eerste minuten gaan de dieren echt los, maar na een paar minuten keert de rust in de groep weer. En krijgt het een ritme, waar je echt van kunt genieten. En je ook geen zorgen hoeft te maken.

Met sledehonden op weg. ©Corno van den Berg

Je kunt deze excursie vooraf regelen, maar ook ter plekke. Je krijgt goede kleding tegen de kou, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Finland

Lees mijn tips

alle 14 artikelen over Finland

Bekijk alle artikelen