Aiguille du Midi

Bergtop met uniek uitzicht en attracties zoals de glazen bodem

De Aiguille du Midi is een 3.842 meter hoge bergtop bij Chamonix in Frankrijk. Beroemd vanwege het uitzicht over het Mont Blancmassief en zelfs tot ver in Italië. Maar bovenop de berg zijn meer attracties te vinden, waaronder de glazen kubus in het luchtledige. De naam van de berg is waarschijnlijk afgeleid van zijn ligging; in het zuiden (‘midi’ in het Frans) van de plaats Chamonix. ‘Aiguille’ betekent punt of spits.

Wil jij het ruige landschap van de Alpen, inclusief de Mont Blanc, zien? Dan is Aiguille du Midi een van de beste manieren. Het kan op een eenvoudige manier; je kunt met de kabelbaan naar boven. Al kun je het ook wandelend doen. Of beiden, door bijvoorbeeld naar beneden te lopen.

De kabelbaan naar Aiguille du Midi

De bergtop is te bereiken via een kabelbaan. Bij de opening in 1955 was het de hoogste kabelbaan ter wereld en dus een waar meesterwerk. Je kunt eenvoudig opstappen in het centrum van Chamonix op 1.035 meter hoogte.

Je gaat eerst naar het Plan de l’Aiguille op 2.317 meter. Hier kun je goed wandelen op de alpenweiden en bergtoppen. Onder meer naar Lac Bleu (circa 15 minuten), alsook de wandeling Plan de l’Aiguille-Montenvers (ongeveer 2,5 uur).

De kabelbaan naar Aiguille du Midi.

De tweede lift is spectaculair. Hij zweeft over de Les Pélerins-gletsjer, waarna je de noordflank van de Aiguille du Midi bereikt op 3.778 meter. De voetbrug naar de piek is ongekend. Daarna pak je een lift die dwars door de rotsen gaat. Om daarna het uitzichtplatform op een hoogte van 3.842 meter te bereiken. 

De tocht zelf is al een belevenis op zich. De kabelbaan gaat bijna steil omhoog. Onderweg is het uitzicht over de horizon bijzonder, maar ook de ijsmassa’s en de rotsen zijn zeer fotogeniek. Eenmaal boven zie je onder je voeten de beroemde Vallée Blanche-gletsjer. En met wat geluk kun je bij mooi weer de westelijke Alpen zien, met onder andere de Grand Paradiso, Grand Combin, Matterhorn en Monte Rosa. Terwijl de top van de Mont Blanc opvallend dichtbij lijkt. 

Pas dans le Vide

Uitzicht Aiguille du Midi

Sinds 2013 heeft Aiguille du Midi een nieuwe attractie. Deze attractie is niet voor bang uitgevallen mensen. Deze glazen kooi lijkt in het luchtledige te hangen. En je stapt dus op een glazen bodem; onder je voeten kijk je meer dan 1.000 meter de diepte in. Dit is niet voor angsthazen.

Overnachten in de omgeving

Ik heb meerdere nachten in de omgeving geslapen, zodat ik genoeg tijd had om deze bergtop en omgeving te verkennen. Er zijn in de buurt diverse kleine hotels, handige appartementen en goede vakantiehuizen die je online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij. 

Naar Frankrijk?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 79 artikelen over Frankrijk

Bekijk alle artikelen