Côte d’Azur

Mooiste stukje subtropisch Frankrijk

De Côte d’Azur is een wereldberoemde regio in Frankrijk. Het is bekend van talloze zonovergoten badplaatsen, fraaie stranden, gezellige dorpen en de jetset die hier vakantie viert. Maar dit gebied biedt veel meer, waaronder zelfs bergen. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Côte d’Azur.

Jarenlang werd deze regio in ons land de Franse Rivièra genoemd, maar inmiddels wordt het overal liefkozend de Côte d’Azur genoemd. De naam geeft een soort gevoel bij veel mensen. Denk aan zo'n 300 dagen met zon, het helder water van de Middellandse Zee, palmbomen en een relaxte sfeer. En dat in combinatie met de glamour van steden als Saint Tropez en Cannes. Denk ook aan de stranden van Cannes, de musea van Antibes. Opmerkelijk genoeg is het achterland iets minder bekend. Ik ging juist ook op zoek naar het wilde achterland. Waardoor dit gebied nog iets extra's krijgt volgens mij.

Nice

De haven van Nice.

Voor veel mensen is Nice het startpunt. Je kunt eenvoudig vliegen op deze stad aan zee, die de afgelopen jaren een ware transformatie heeft ondergaan. Inmiddels is Nice hip en zeker ook de moeite waard voor een bezoek. De 7 kilometer lange Promenade des Anglais was vroeger een populair resort voor Engelse wintertoeristen. Het mooiste deel is van de oude stad naar het beroemde Hotel Negresco. De oude stad (le Vieux Nice) bestaat uit veel smalle straatjes, leuke winkels en kleine bars en restaurants. Vergeet Cours Saleya niet, waar je elke ochtend de beroemde markt (en bloemenmarkt) kunt beleven. Op maandagochtend wordt de Cours Saleya een grote openlucht vlooienmarkt. Colline du Château was een kasteel, dat tegenwoordig een fraai uitzicht over de stad biedt.

Lerins-eilanden

De beroemde kerk op Saint-Honorat. ©Corno van den Berg

Vlak voor Cannes liggen diverse mediterrane eilanden. De twee grootste eilanden zijn Île Sainte-Marguerite en Île Saint-Honorat, beiden kun je eenvoudig bezoeken. Als je hier loopt zie je hoe deze regio er ooit uit heeft gezien. Denk aan veel bomen, kleine baaitjes en kleine stranden. Het eiland Île Sainte-Marguerite is 2 vierkante kilometer groot. Het 17e-eeuwse Fort Royal staat imposant naast het vissersdorp Sainte-Marguerite. 

Saint-Honorat vind ik het leukst. Hier vind je een kleine wijngaard, enkele huizen en het Klooster van Lerin dat in de 5e eeuw werd gebouwd. Ik vond het heerlijk om op dit eiland te wandelen. Er is ook een restaurants waar ik een heerlijke lunch met vis en zeevruchten proefde. Dit kan met een veerboot vanuit Cannes, maar ook met een privé-excursie. 

Cannes

Een van de strandjes van Cannes. ©Corno van den Berg

De stad Cannes is vooral beroemd door het filmfestival en de jet set die hier graag komt. Je vindt hier fraaie stranden en opvallend veel luxe hotels, restaurants en bars. Maar Cannes heeft veel meer te bieden, wat je goed per fiets kunt ontdekken. Ik heb deze excursie gedaan en vond het heerlijk. Ook vind je hier enkele attracties die je er niet zo snel zult verwachten. Waaronder Zeemeermin Atlante.

Lees mijn artikel over Cannes

Calanques Nationaal Park

Calanque d’En Vau in Calanques National Park.

Veel mensen hebben nog nooit van gehoord van Calanques National Park. Wat zonde is, want dit natuurgebied aan de Middellandse Zee is zeer de moeite waard. De naam calanques komt van een bijzonder fenomeen; een calanque is een vallei die ooit is uitgesleten door een rivier, maar vervolgens (gedeeltelijk) onder water is komen te staan door zeespiegelstijging. Waardoor fraai gevormde kliffen ontstaan. Je kunt er goed wandelen, een van de stranden bezoeken alsook genieten in een van de restaurants. 

Lees mijn artikel over Calanques Nationaal Park

Antibes

Antibes in de zon met regen in de verte. ©Corno van den Berg

Antibes behoort niet tot de meest bekende steden. Zelfs niet aan de Côte d'Azur, maar de stad heeft enkele bijzondere bezienswaardigheden die je in dit artikel kunt lezen. Waardoor een bezoek aan Antibes ook leuk is als het regent. Sterker nog, het is zeer de moeite waard merkte ik. Met onder meer een bijzonder Picasso Museum en een bijzondere wandelroute.

Lees mijn artikel over Antibes

Saint-Jeannet

Lisa Beillevaire op de top van de Baou de Saint-Jeannet . ©Corno van den Berg

Het stadje Saint-Jeannet ligt in de Alpes-Maritimes, waar de bergen beginnen. Toch ligt het slechts op iets meer dan 30 kilometer van Cannes, Nice en de Middellandse Zee. Het gebied is erg populair bij wandelaars en bergbeklimmers. Dit is een onbekende, en vooral ruige kant van de Côte d'Azur. Je kunt hier een prachtige wandeling maken naar de top van de berg. Wat een heerlijke excursie is merkte ik.

Lees mijn artikel over Saint-Jeannet

Monaco

Monaco.

Een keer in je leven moet je hier zijn geweest: Monaco. Het piepkleine land en de stad Monte Carlo roepen diverse beelden op. Het wordt vaak als belastingparadijs gezien, omdat er bijvoorbeeld veel rijke sporters wonen. Maar het is ook een badplaats voor de rijken, of eigenlijk een plek om je als rijk persoon te laten zien. Een dag hier is zeer de moeite waard, met fraaie musea en meer.

Lees mijn artikel over Monaco

Overnachten in de Côte d’Azur

Om dit gebied te verkennen heb ik meerdere nachten doorgebracht in verschillende dorpen, maar ook in de natuur. Er zijn talloze hotels, vakantiehuizen en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, dit is een zeer populaire regio.  

Saint-Tropez

De haven van Saint-Tropez.

In dit stadje wonen zo'n 6.000 mensen, maar het wordt jaarlijks bezocht door 5 miljoen mensen. Het is al sinds de jaren 50 een trefpunt van de rijken, kunstenaars, muzikanten en levensgenieters. Ook nu is dat nog te zien. Het is hier vooral ook mensen kijken. De Citadel van St. Tropez vind ik een absoluut hoogtepunt. Dit maritiem museum is van buiten en binnen zeer fraai. Ook de haven is de moeite waard. Hier zie je vaak talloze dure jachten liggen, terwijl er ook veel dure restaurants en bars te vinden zijn. Maar ook zie je wel goedkopere plekken waar je gezellig wat kan eten en drinken. Aan de rand van de stad vind je het Kasteel van Grimaud, dat overal bovenuit torent. 

Menton

Het stadje Menton ligt aan de grens met Italië. Menton is verbonden aan citroenen (en sinaasappels). De boomgaarden kom je vanzelf tegen en op talloze plaatsen kun je ze kopen en drankjes van de vruchten proeven. Het jaarlijkse Citroenfeest (la Fête du Citron) is een uniek evenement in de wereld. Het is in 1934 ontstaan en trekt honderdduizenden bezoekers. Het wordt elk jaar in februari en/of maart georganiseerd. Le Vieux Menton is het historische centrum met smalle straatjes. De Botanische Tuinen zijn erg populair, en niet alleen bij slecht weer.

Eze

De fraaie ligging van Eze.

Een van de leukste uitstapjes is Eze. Deze plaats bestaat uit twee delen, het hoger gelegen middeleeuws dorp Eze Village is bijzonder fraai. Het ligt op een 425 meter hoge rots. Bij de zee in de vallei ligt Eze Bord-de-Mer. Je kunt vanaf het station in Eze Bord-de-Mer het beroemde Nietsche-pad volgen. Dit is een heerlijk pad van 2,5 kilometer over de rotsen naar het hogere deel. Er zijn meerdere uitkijkpunten, je kunt zelfs Corsica zien liggen bij mooi weer. In het historische deel zijn diverse terrasjes en restaurants waar je wat lekkers kunt eten en drinken.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Frankrijk

Lees mijn Tips

alle 79 artikelen over Frankrijk

Bekijk alle artikelen