Étretat

Krijtrotsen langs de kust in het noorden van Frankrijk

Étretat is een stadje met een reeks kliffen van krijtrotsen in Normandië. Door eeuwenlange erosie zijn hier steile wanden ontstaan, maar ook diverse poorten in zee in dit deel van Frankrijk. Je kunt in dit deel heerlijk wandelen boven de kliffen, maar ook langs de kliffen die door erosie zijn ontstaan. Veel mensen blijven hier slechts een paar uur, wat erg zonde is. Ik heb alle wandelroutes gedaan en ongekend fraaie uitkijkpunten ontdekt en zelfs een waterval. Ook heb ik hier enkele leuke excursies gedaan. Dit zijn de bezienswaardigheden van Étretat.  

Het is vooral bekend door de natuurlijke bogen voor de kust. Er zijn er zelfs drie, die je relatief makkelijk kunt bekijken. De kliffen zijn hier opvallend steil en je kunt eenvoudig op de rotsen wandelen, alsook op de stranden. Maar er is nog veel meer te ontdekken, al moet je dat wel goed plannen. Op elk moment van de dag valt het licht anders, waardoor je hier wel kunt blijven fotograferen.

Bekijk mijn video

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je gratis op mijn YouTube kanaal

Kajakken naar Pisseuses of Valaine en meer

Zo gaaf is kajakken bij Etretat. ©Corno van den Berg

Op het strand kun je een kajak huren voor een uur of meerdere uren. Daarmee kun je alleen of met zijn tweeën het water op. Ik heb deze excursie gedaan en vind het de beste manier om alles op een bijzondere manier te zien. Vanaf het water is alles erg imposant, je kunt zelfs door de bogen heen varen bij rustig water.

Ook kun je stoppen bij de waterval in de rotsen en even een frisse douche nemen. Het is een unieke stop. Hou met het kajakken wel rekening met de stroming, deze kan heftig zijn. Ook kunnen golven voor problemen zorgen, check dit goed voordat je het water op gaat.
Lees mijn artikel over Kajakken bij Étretat

Falaise d’Aval

Het meest bekende deel is Falaise d’Aval, zoals het deel links van het plaatsje Étretat wordt genoemd. Al vanaf het strand zie je de wereldberoemde boog die in de zee staat. Daarachter zie je de Aiguille Creuse, die ook wel de naald wordt genoemd. Het hangt er maar net vanaf waar je bent of je alles goed kunt zien. Als je over de boulevard loopt zie je het beeld steeds veranderen. Dit geldt natuurlijk ook voor het strand. 

Het zicht op Falaise d’Aval vroeg in de ochtend. ©Corno van den Berg

Dit is tevens de plek waar meesterdief Arsène Lupin zijn schat verborg. Lupin werd bedacht door de schrijver Maurice Leblanc, die lange tijd in het stadje Étretat woonde. De gelijknamige populaire Netflix-serie met Omar Sy maakte Lupin ineens wereldberoemd.

Falaise La Manneporte

Zo fraai is Falaise La Manneporte. ©Corno van den Berg

Achter de Falaise d’Aval ligt nog een natuurlijke boog. De imposante Falaise La Manneporte kun je eenvoudig vanaf de hogere rotsen zien, al is het zicht niet optimaal. Het beste kan dit te voet onderlangs of per kajak. 

Falaise d'Amont

Zo ziet Falaise d'Amont er uit bij zonsondergang. ©Corno van den Berg

Aan de rechterkant van het dorp zie je ook een natuurlijke boog; Falaise d'Amont. Deze is iets minder fraai volgens velen, maar nog steeds de moeite waard om te bekijken. De achterkant van deze rotspartij is mooier; er zijn verschillende manieren om dat te zien. Er is een makkelijke en een iets moeilijkere weg. Lees daarover meer bij de wandelingen.

Pisseuses of Valaine

De bijzondere waterval aan zee: Pisseuses of Valaine. ©Corno van den Berg

Je vindt in de krijtrotsen aan de linkerkant zelfs een waterval die in zee eindigt. Het is eigenlijk een bron die het water door de rotsen drukt. Over deze plek had ik op internet niets gelezen, maar vond hem erg bijzonder. Deze kun je op meerdere manieren bezoeken, zoals je kunt lezen in dit artikel.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Pointe de la Courtine (Eye of the Panda)

Het uitzicht van Pointe de la Courtine ©Unsplash

Dit doorkijkpunt doet het goed op social media. In de rotsen is een natuurlijk doorkijkje ontstaan. Het geeft je een bijzondere blik op de hoge krijtrotsen, je beeld wordt als het ware geframed. Je kunt dit punt wandelend bereiken van de bovenkant.  

Kapel van Notre Dame de la Garde

Het kerkje bij Étretat.

De Kapel van Notre Dame de la Garde is een bijzondere kapel bovenop de krijtrotsen bij Étretat. Hij ligt langs de kust met zicht op de rotsen. Je kunt eenvoudig naar de kerk lopen en daar even rusten. Al kan het hier wel druk worden.

Les Jardins d’Étretat

Het uitzicht van Les Jardins d’Étretat. ©Corno van den Berg

Deze botanische tuinen zijn populair bij veel bezoekers. Het meest bekend is het uitzichtpunt over de tuin en de kliffen. Persoonlijk vind ik de expressieve menselijke figuren van de Spaanse beeldhouwer Samuel Salcedo erg mooi. Ook een van de meest beroemde beeldhouwers ter wereld, Auguste Rodin, heeft bijgedragen aan de artistieke sfeer van Les Jardins d'Étretat.
Koop online kaartjes voor Les Jardins d'Étretat

Wandelen bij Étretat

Er is een opvallend grote keuze aan wandelroutes. Wandelen langs de kliffen kan zowel onderlangs en bovenlangs. Je kunt zowel links als rechts de heuvel op, met tal van attracties die je onderweg kunt zien. Je volgt daarbij de beroemde GR®21 wandelroute, die in 2020 nog werd verkozen tot mooiste wandelroute van Frankrijk. Ook zijn er avontuurlijkere routes, met name langs het strand. Dit zijn de beste tips als je graag te voet op pad gaat.

Bovenlangs naar Falaise d’Aval (4,2 km)

Als je de boulevard af loopt zie je links vanzelf de traptreden naar boven. Dit pad voert je langzaam omhoog, het kent wat steile stukken, maar is wel goed te doen. 

Het pad voert je langs de rand van de klif, maar met hekken. Dit is gedaan om verdere erosie tegen te gaan, maar ook om bezoekers te beschermen. In het verleden zijn diverse mensen van de kliffen gevallen, soms met dodelijke afloop. Het is dus aan te raden achter de hekken te blijven. En, om eerlijk te zijn, heb je van de diverse uitkijkpunten ook een erg goed uitzicht. Ook op het gelijknamige plaatsje en de omgeving. 

Wandelen op Plage du Tilleul.

Als je doorloopt kom je bij Pointe de la Courtine, om daarna door te lopen naar Plage du Tilleul. Dit strand kun je te voet bereiken voor foto's en meer. Hier loopt ook weer een weg. Deze route is 4,2 km enkele reis. 

Onderlangs naar Falaise La Manneporte (1 km)

Als je over het strand loopt kom je vanzelf de rotsen tegen. Doe dit wel bij eb, anders kun je de grot niet bereiken. Daar zie je een roestige ladder, waarmee je hogerop kunt klimmen. Wandel door de uitgehakte tunnel, waarna je op het volgende strand uit komt. Let wel op je hoofd, ik moest aan het einde bukken om niet mijn hoofd te stoten.

Het uitzicht vanuit de tunnel op Falaise La Manneporte. ©Corno van den Berg

Het uitzicht dat je krijgt vind ik zelf het mooiste van heel Etretat. Zeker ook omdat hier vaak niet al te veel mensen zijn. Je kijkt dan op Falaise La Manneporte, die groter is dan alle andere bogen. Ook hier kan je het strand op, al moet je daarvoor wel wat klauteren.

Bovenlangs naar Falaise d'Amont (1,1 km)

Het uitzicht op de omgeving. ©Corno van den Berg

Aan de rechterkant van het strand loopt een pad tussen huizen door omhoog. Al snel ben je het dorp uit en klim je een heuvel op. Kijk vaak achterom, omdat het beeld hier continu wijzigt. Het pad slingert langs de kust, waarbij je in de verte altijd Falaise d’Aval blijft zien. Ook kun je hier vaak naar beneden kijken en dan de diverse baaien kunt zien.

Je ziet net voorbij Falaise d'Amont een steil pad met treden naar beneden lopen. Neem dit pad als je deze natuurlijke boog ook van de andere kant wilt bekijken. Dit is verreweg het beste zicht op deze boog. Je mag hier niet verder het strand op in verband met instortingsgevaar.

Je kunt het pad vervolgen voor meer uitkijkpunten. Zeker in het voorjaar zijn er veel bloemen die het beeld extra fraai maken. Je kunt het pad aflopen, maar na een kilometer heb je de mooiste delen wel gehad vind ik. Aan jou de keuze of je door wilt lopen.

Onderlangs naar Falaise d'Amont (0,7km)

Dit is de achterkant van Falaise La Manneporte. ©Corno van den Berg

Als je rechts over het strand loopt loop je letterlijk tegen de rotsen van Falaise d'Amont aan. Als je met de zee in je rug omhoog kijkt zie je een tunnel. Je moet wat kiezelstenen beklimmen, waarna je omhoog moet klimmen. Dan loop je door een mensenhanden uitgehakte tunnel, waarna je ineens steile rotsen ziet. Via een trappetje loop je naar beneden en duikt plotseling de achterkant van Falaise d'Amont op. Bij eb kun je naar de rand van de rotsen lopen. Dit is een zeer goede plek voor de zonsondergang.

Overnachten in Étretat

Ik heb meerdere nachten in Étretat en omgeving doorgebracht. Hierdoor kon ik lekker vroeg op pad, met mooi licht en was ik alle andere bezoekers voor. Ook in de avond kon ik zo nog genieten van dit bijzondere landschap. Er zijn diverse kleine hotels, knusse vakantiewoningen en handige appartementen in het dorp die je online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, dit gebied is erg populair.
Bekijk de leukste accommodaties
Mijn favoriet is Villa 10 Hotel & Spa

Beste tijd

Deze kliffen kijken uit over de westkust, dus heb je vaak een fraaie zonsondergang omdat de zon in het westen onder gaat. Het gevolg is dat je in de vroege ochtend de kliffen in de schaduw hebt. Maar, als de zon opkomt komt deze al snel hoog genoeg om met name de boog van L'Aiguille fraai uit te lichten. Dit is voor foto's zeer geschikt. 

De beste tijd om onderlangs te wandelen is bij eb, dan kun je onder meer door de grot aan de linkerkant lopen om bij een heerlijk uitzicht te komen. Het is hier twee keer per dag eb, check dit wel vooraf.

Beste plekken voor de zonsondergang

Zonsondergang vanaf het strand. ©Corno van den Berg

Door de ligging zijn de zonsondergangen hier wereldberoemd. Maar het is niet eenvoudig een goede plek te vinden waar de rotsen en de zon op staan. Al wisselt de stand van de zon natuurlij kook door het jaar heen. Zo is het zelfs mogelijk om de zon door de meest beroemde natuurlijke boog te zien. Al moet je daarvoor wel het juiste punt zoeken. Persoonlijk vind ik Falaise d'Amont van de achterkant een heerlijke plek. Zie de wandeling hierboven.

Le Clos Arsène Lupin: Het huis van de meesterdief

Het bureau waaran Maurice Leblanc de verhalen van Lupin schreef. ©Corno van den Berg

Door Netflix hebben veel mensen kennis gemaakt met Arsène Lupin, de fictieve meesterdief uit de serie Lupin. De schrijver van de originele boeken was Maurice Leblanc. In 1918 kocht hij een Anglo-Normandisch vakwerkhuis in Étretat, dat hij Clos Arsène Lupin zou noemen. Hier schreef hij 19 romans en 39 korte verhalen. Geconfronteerd met de op handen zijnde oorlog met nazi-Duitsland, verliet hij Clos Lupin in 1939 en zocht zijn toevlucht in Perpignan, waar hij stierf aan een longontsteking in 1941. In het voormalige huis kun je kennis maken met Leblanc en zijn inmiddels wereldberoemde karakter. Je kunt een rondleiding volgen langs opvallend veel attributen.
Adres: 15 Rue Guy de Maupassant

De legende van de visserman

Als je de lokale bewoners vraagt verhalen ze over de Zweedse visserman die hier in 1792 als enige een storm overleefde. Zijn schip liep op de klippen en al zijn maten overleefden het niet. Volgens het verhaal gingen de lokale bewoners de volgende ochtend kijken bij het schip.

Ze zagen de Zweed in de grot links van het strand. Ze dachten dat hij was overleden, maar toen ze hem naar de begraafplaats brachten opende hij zijn ogen. Sindsdien heeft de grot een speciaal plekje in de harten van de bewoners. Ook nu nog.

Meer artikelen over Normandië