Gold Beach

D-Day strand waar een complete kunstmatige haven werd gebouwd

Gold Beach was een van de belangrijkste vijf D-Day stranden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vlak voor het landingsstrand in Normandië werd door de Britten een complete haven in zee gebouwd. In slechts 100 dagen werden 220.000 soldaten, 530.000 ton proviand en 39.000 voertuigen aan land gebracht. Bij het stadje Arromanches-les-Bains in Frankrijk kun je nog talloze overblijfselen zien van de belangrijkste veldslag in die oorlog. In dit artikel zie je de bezienswaardigheden in en rond Gold Beach.

Gold Beach ligt tussen de dorpen La Rivière en Longues-sur-Mer, vlakbij de strategische plek Arromanches. Hier landden met name Britse troepen. Dit strand is eigenlijk een must voor iedereen die meer wil weten over D-Day. Langs dit langgerekte strand is een groot deel van de geschiedenis geschreven. Het is een verleden dat ook nu nog zichtbaar is. En dat alles in een omgeving die zeer aanspreekt door de steile kliffen die je om je heen ziet, met daarachter nog opvallend ruig land, maar ook landerijen en kleine dorpjes.

Arromanches-les-Bains

Arromanches. ©Corno van den Berg

Deze kustplaats speelde een cruciale rol tijdens de invasie, omdat hier de kunstmatige Mulberry-haven werd aangelegd. Het draait nu vooral op toerisme en heeft talloze handige voorzieningen. In het stadje vind je restaurants, een supermarkt, hotels en diverse musea. Ook zag ik intrigerende straatkunst.

Je kunt langs de kust wandelen. Aan de kust staan statige huizen. Ik haalde in de vroege ochtend eerst bij een lokale bakker een broodje en een koffie om dan langs de boulevard te wandelen. Ik groette de bewoners die er hun koffie dronken.

Bijzondere straatkunst in Arromanches. ©Corno van den Berg

Winston Churchill Artificial Harbour

Als je naar het strand loopt zie de overblijfselen van de kunstmatige havens zien. Het Winston Churchill Artificial Harbour werd Port Winston genoemd, ter ere van de Britse premier Winston Churchill. Hetwas een van de twee kunstmatige havens die werden aangelegd tijdens de Tweede Wereldoorlog als onderdeel van de geallieerde operatie Overlord in 1944. Het diende als een belangrijk logistiek punt voor de geallieerde troepen tijdens de landing en de daaropvolgende gevechten in Normandië.

Tijdens de planning van de invasie werd besloten dat de geallieerden behoefte hadden aan een efficiënte methode om grote hoeveelheden troepen, voertuigen en voorraden aan land te brengen. Vanwege de beperkte havencapaciteit aan de Normandische kust en de dreiging van Duitse verdedigingswerken, werd besloten om kunstmatige havens te bouwen. Deze bestonden uit verschillende onderdelen, waaronder caissons, pontons en drijvende wegen. Ze werden in het geheim gebouwd in het Verenigd Koninkrijk en naar de Normandische kust getransporteerd. 

Het bestond uit grote drijvende caissons, ook wel Phoenix-caissons genoemd, die werden gebruikt om een golfbreker te vormen en beschutting te bieden aan schepen die de haven binnenvoeren. Pontons werden gebruikt om kades en steigers te creëren waarop voertuigen en voorraden konden worden gelost. De kunstmatige haven speelde een cruciale rol bij het bevoorraden van de geallieerde troepen na de landing op Gold Beach. Het maakte het mogelijk om materieel en voorraden aan land te brengen, zelfs bij ongunstige weersomstandigheden. Maak een strandwandeling en dan zie je vanzelf meer overblijfselen opdoemen.

Bij eb kun je rondom de overblijfselen van de unieke haven in zee lopen. ©Corno van den Berg

Nederlands verleden

Om de haven werden golfbrekers gelegd, dit waren vooral schepen. Hieronder was ook een oude Nederlandse kruiser, de Sumatra. De unieke haven is bijna weg, slechts delen van de golfbrekers liggen er nog. De ruige zee heeft talloze delen van de geschiedenis tot zich genomen.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Musée du Débarquement

Dit museum is gevestigd in Arromanches-les-Bains en vertelt het verhaal van de landing op Gold Beach en de bouw van de Mulberry-haven. Het heeft een indrukwekkende collectie artefacten, modellen en audiovisuele presentaties.
Adres: Place du 6 Juin, 14117 Arromanches-les-Bains

Batterie de Longues-sur-Mer

Een nog intact Duits afweergeschut bij Batterie de Longues-sur-Mer. ©Corno van den Berg

Deze Duitse kustbatterij is gelegen nabij Gold Beach en bestaat uit vier grote kanonnen die nog steeds op hun originele posities staan. Ze zijn opvallend groot en massief. Batterie de Longues-sur-Mer is een van de best bewaarde kustverdedigingswerken van de Atlantikwall, die ooit van Scandinavië tot Portugal liep. Je kunt de kanonnen van dichtbij bekijken, net als de bunkers waar ze in staan. 

Cap Manvieux

De kliffen van Cap Manvieux. ©Corno van den Berg

Ten westen van Arromanches loopt een weg naar Cap Manvieux. Hier heb je volgens mij het mooiste uitzicht (zie openingsfoto) over de kliffen, het zand en de kunstmatige haven. Het staat niet aangegeven, maar je kunt het wel vinden op Google Maps. Er is een kleine parkeerplaats, waarna je nog zo'n 30 meter moet lopen voor een magistraal uitzicht. 

Eglise Saint-Côme-et-Saint-Damien

Deze kerk in het dorpje Saint-Côme-de-Fresné, nabij Gold Beach, diende tijdens de landingen als een veldhospitaal. Het heeft een kapel gewijd aan de gewonde soldaten en is een belangrijke historische site die je kunt bezoeken.

Bayeux War Cemetery

Op de Britse begraafplaats Bayeux liggen ook Duitse soldaten begraven. ©Corno van den Berg

Op Bayeux War Cemetery zijn in totaal 4.648 mensen begraven. Deze begraafplaats is voornamelijk gewijd aan Britse en Gemenebest-soldaten die zijn omgekomen tijdens de bevrijding van Frankrijk in de Tweede Wereldoorlog, met name tijdens de Slag om Normandië in 1944. De begraafplaats bevat ook graven van soldaten uit andere nationaliteiten, waaronder Polen, Australiërs, Nieuw-Zeelanders, Canadezen, Fransen en Duitsers. Je kunt deze begraafplaats bezoeken. 

Overnachten in de omgeving

De meeste bezoekers blijven slapen in Arromanches, al kun je ook buiten dit stadje de nacht door brengen. Er zijn diverse kleine hotels, vakantiewoningen en appartementen die je kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, in de vakantieperiodes is alles vaak volgeboekt.
Bekijk de leukste accommodaties 

Boek je excursies online

Meer artikelen over Normandië