Antibes

Stranden, Picasso Museum en meer aan de Côte d'Azur

Antibes in Frankrijk behoort niet tot de meest bekende steden. Zelfs niet aan de Côte d'Azur, maar de stad heeft enkele bijzondere bezienswaardigheden die je in dit artikel kunt lezen. Waardoor een bezoek aan Antibes niet alleen leuk is als het regent. Sterker nog, het is zeer de moeite waard. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Antibes. In dit artikel lees je ook alles over de leukste excursies.

Onder de attracties vind je een beroemd museum, een populaire wandeling langs de ruige kust en de historische binnenstad met een fort. Ook de haven is leuk, net als het kunstwerk van letters en meer. Antibes krijgt niet al te veel aandacht, maar dat is onterecht.

Het is leuk om de rijke geschiedenis te ontdekken. Archeologen menen dat de Grieken hier al 2.000 jaar geleden de eerste fortificaties bouwden in Antibes. Zij noemden de stad Antipolis. Later kwamen de Romeinen, die de stad grote welvaart brachten. Al is hier nog weinig van terug te vinden.

Tegenwoordig kun je in Antibes makkelijk een dag doorbrengen, waarbij je cultuur kunt mixen met lekker actief zijn. En zelfs kan combineren met een paar uur op het strand. En bijvoorbeeld ook met lekker zwemmen. Antibes is onderdeel van de stad Antibes Juan-les-Pins.

La Route des Peintres

Een straatje in Antibes. ©Corno van den Berg

De wandeling La Route des Peintres loopt dwars door de stad. Als je deze volgt ontdek je met name de smalle straatjes in de wijk Le Safranier. Neem de tijd voor deze wandeling. Ook zie je enkele afbeeldingen van schilderijen die Monet en Picasso hier maakten.

Le Sentier du Littoral

Zo mooi is Le Sentier du Littoral met wind. ©Corno van den Berg

De bekende wandelroute Le Sentier du Littoral loopt langs de kust. Het wandelpad bij Juan les Pins is ruim 4 kilometer lang. Hij begint bij Plage La Garoupe in het zuiden van het schiereiland. Daar kun je je auto parkeren en gaan wandelen. Het pad loopt langs kleine strandjes, het beroemde Château de la Croë, Croupatassière Beach en rotsformaties waar je via een ladder het water in kunt om te zwemmen.

De route voert langs veel bijzondere planten. Waaronder zeevenkel, zilverkruiskruid, witte struikwondklaver en diverse planten die geen Nederlandse naam hebben. Let ook op de Aleppoden, een boom die door wind vaak bijzondere vormen aanneemt. Ook kun je hier veel vogels zien, met name vroeg in de ochtend en in de namiddag.

Het pad werd volgens de verhalen vroeger gebruikt door zowel smokkelaars en douaniers. Inmiddels wonen hier de rijken, maar kun je ongehinderd langs het mooiste deel lopen: de kust. Het slingert en is gedeeltelijk vlak. Al moet je ook over rotsen lopen, dus slippers zijn niet handig. Je moet geregeld treden beklimmen en bij golven opletten om niet nat te worden. Wat deze trip extra leuk maakt.

Sommige delen van Le Sentier du Littoral zijn ruig. ©Corno van den Berg

Fort Carré

Het Fort torent boven de haven uit. Het stamt uit de 16e eeuw en moest de stad beschermen. Tijdens de Franse Revolutie werd Napoleon Bonaparte hier kort vastgehouden. Overigens was Fort Carré het fort van de vijand van James Bond in de film Never Say Never Again uit 1983. Je kunt Fort Carré bezoeken. Vergeet vooral niet te genieten van het uitzicht over de haven, de stad en de achterliggende bergen.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Picasso Museum

Het Picasso Museum in Antibes. ©Corno van den Berg

Het Picasso Museum ligt middenin de stad. Het is gevestigd in het statige Chateau Grimaldi, een Romeins fort. Hier woonde en werkte de kunstenaar zes maanden in 1946. In het museum zie je naast de kunstwerken die hij hier maakte, ook veel foto’s uit zijn tijd hier. Wat een mooi inkijkje geeft in zijn leven met zijn toenmalige vriendin Françoise Gilot. Je kunt het museum bezoeken.

Meer informatie: Musee Picasso

Haven Port Vauban

Vissers in de haven van Antibes. ©Corno van den Berg

De haven van Antibes ligt vol met vissersboten. Je kunt langs de boten lopen en er is altijd wel bedrijvigheid. Vaak verkopen vissers hun vangst in een paar kraampjes bij de haven. Dan kun je ook zien hoe ze de netten repareren en maken ze graag een praatje.

Quai des Milliardaires

De luxe jachten van de rijken liggen toepasselijk in de Quai des Milliardaires. De boten liggen zij aan zij, waarbij je vaak kunt zien hoe ze worden schoongemaakt. Of hoe de eigenaren genieten van een lunch aan boord. Als je van foto’s maken houdt is het plaatje van de boten met het Fort en de bergen op de achtergrond een must.

Kunstwerk Le Nomade

Bij de haven staat aan het einde van de bastion St Jaume een bijzonder kunstwerk. Le Nomade laat een man zien die is gemaakt van letters. Het werk is gemaakt door Jaume Plensa in 2010. Plensa heeft bijvoorbeeld ook het Joan Miró Museum in Barcelona ontworpen. Het kunstwerk is gratis te bezichtigen. Loop vooral even het hoofd in en kijk door de letters heen.

Overnachten in en bij Antibes

Ik heb meerdere nachten doorgebracht in Antibes, vlak aan de kust. Het is een heerlijke stad om te verblijven. Je vindt er kleinschalige en luxe hotels, maar ook bed & breakfasts en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij in de vakantie en weekenden, aangezien er dan veel vol zitten.

Antibes bezoeken

De stad kun je het gehele jaar aan doen. Met name het voorjaar is lekker, net als het najaar. In de zomer kan het druk worden, maar dan is het ook gezellig in de stad. Ook in de winter is er genoeg te doen. Het is dan wel vaak een stuk koeler en kan het zelfs sneeuwen. Je kunt antibes ook goed combineren met het nabijgelegen Cannes. Dat ligt op 12 kilometer afstand en ligt op een half uur rijden met je huurauto.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Frankrijk

Lees mijn Tips

alle 79 artikelen over Frankrijk

Bekijk alle artikelen