Waarom moet ik hier heen?

Belfort is een stadje met een rijke geschiedenis. Hier kun je heerlijk slenteren door de Middeleeuwse straatjes met machtige bouwwerken als de Toren van la Miotte, in het hoger gelegen Hauts de Belfort en de Saint-Christophe kathedraal.

Belfort is een beroemd stadje, dat vooral bekend is door de citadel met aan de voet ervan een grote leeuw. Het monument is 22 meter lang en 11 meter hoog, die de stad lijkt te bewaken. De leeuw heeft trouwens een (kleinere) tegenhanger op het Denfert-Rochereau-plein in Parijs.

De stad en zijn ‘ondoordringbare’ citadel en stadsmuren werden gebouwd onder leiding van Vauban uit 17e eeuw. De leeuw is een absolute blikvanger. Hij is gemaakt door Frédéric Bartholdi, die ook het Vrijheidsbeeld van New York maakte. Het beeld is compleet gemaakt van rode zandsteen, dat in blokken werd bewerkt en hier werd geplaatst. Bartholdi deed dat tussen 1875 en 1879.

Wandelen door Belfort.
Wandelen door Belfort.

De leeuw symboliseert het heroïsche Franse verzet tijdens de bezetting van de stad door de Pruissen. Dat duurde 107 dagen (van december 1870 tot februari 1871). Maar liefst 40.000 Pruissen probeerden de stad over te nemen. Er waren echter maar 3.500 militairen om de stad te verdedigen. Ze werden geholpen door de bevolking van een kleine 15.000 man.

Andere bezienswaardigheden in de stad zijn onder meer de toren van La Miotte, het overblijfsel van een middeleeuws kasteel met een panorama over de stad en de Vogezen in Hauts de Belfort en de Saint-Christophe kathedraal. Dit indrukwekkende monument uit de 18de eeuw is ook opgetrokken uit roze zandsteen. Het Place de la Grande Fontaine is heerlijk om te wandelen en wat te eten en drinken.

Corno’s reistips:
Hoe kom ik hier?
Belfort ligt op zo’n 730 kilometer rijden van Utrecht. De dichtstbijzijnde luchthaven is Basel, op zo’n 70 kilometer.

 
Meer informatie:
Belfort en nl.france.fr