Calanques National Park

Unieke mix van riviervalleien en de Middellandse Zee

Calanques National Park ligt in het uiterste zuiden van Frankrijk. Veel mensen hebben er nog nooit van gehoord. Wat zonde is, want dit natuurgebied aan de Middellandse Zee is zeer de moeite waard. Het is een van de minder bekende parels van de beroemde Provence. Dit zijn de bezienswaardigheden van het Calanques National Park.

De uitgesleten rivieren

De naam calanques komt van een bijzonder fenomeen; een calanque is een vallei die ooit is uitgesleten door een rivier, maar vervolgens (gedeeltelijk) onder water is komen te staan door zeespiegelstijging. Waardoor fraai gevormde kliffen ontstaan.

Dit nationaal park is relatief onbekend, maar zeker de moeite waard. Het beschermt een bijzonder soort riviervallei, die door de eeuwen heen is ontstaan. Deze zijn niet alleen mooi. Maar ook ideaal om te verkennen; te voet en zwemmend.

Relatief nieuw nationaal park

De lokale naam is Parc national des Calanques. Dit park is zeker de moeite waard, al wordt het vaak overgeslagen. Dit park werd pas in 2012 uitgeroepen tot nationaal park. Het ligt aan de Middellandse Zee vlakbij Marseille. Dit is een heerlijk gebied om te wandelen en te zwemmen. En om te snorkelen, want hier leven opvallend veel vissen. Dit zijn de voornaamste bezienswaardigheden van Calanques National Park.

Een baai in Calanques National Park.

Calanque de Sormiou

Het Calanque de Sormiou is de grootste en meest bekende baai van het natuurgebied. Met name de slingerende weg langs de baai is fraai en goed met je auto of huurauto te doen. Boven op de rotsen loopt een wandelpad, vanwaar je fraaie uitzichten hebt. Dit is de perfecte manier voor het maken van foto's. Met name bij zonsondergang is het beste moment van de dag.  

Grot van Cosquer

De Cosquer Cave in Calanque de Sormiou is uniek. Deze grot kun je niet bezoeken, maar op een boot excursie wel de bijzondere geschiedenis horen. Deze grot onderwater werd pas in 1985 ontdekt door Henri Cosquer en blijkt tekeningen van onze voorouders te hebben.

Destijds lag de zeespiegel zo'n 120 meter lager en kon je gewoon de grot in lopen. De tekeningen zijn van handen, maar ook dieren als bizons zijn maar liefst 27.000 jaar oud. Het meest bijzonder is de tekening van een pinguïn, die wetenschappers niet kunnen verklaren.

Château d'If

Het Kasteel van If werd wereldberoemd door het boek Graaf van Monte-Cristo van Alexandre Dumas. De vesting uit de 16de eeuw en werd gebouwd tussen 1524 en 1531. Het staat op het gelijknamige eiland If, vlak voor de kust van de stad Marseille. Het Château d'If is een fort, maar werd ook als gevangenis gebruikt. Je kunt het eiland en het fort bezoeken met een excursie per boot. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden.

Overnachten in de omgeving

Ik heb meerdere nachten in de dorpjes naast het park doorgebracht. Zodat je vroeg in de ochtend kunt gaan wandelen, wat heerlijk is. Er zijn in de dorpen diverse kleine hotels, vakantiewoningen en appartementen te boeken. Wees er wel op tijd bij, zeker tijdens de vakanties.  

Calanque de Port-Pin

De andere bekende baai is Calanque de Port-Pin. Door de diverse stranden is ook deze is populair bij bezoekers. Let op, je vindt hier zowel zandstranden als kiezelstranden. Je moet er wel naar toe wandelen, wat meestal een kwartiertje tot 20 minuten is. Het is te bereiken via de parkeerplaats op het schiereiland Cassis. Hou er wel rekening mee dat het druk kan worden, dus zorg dat je er vroeg op de dag bent. Dan is het lekker rustig. 

Calanque Port-Miou

De vissershaven van Calanque Port-Miou levert altijd goede foto's op. Ook deze baai ligt dichtbij het plaatsje Cassis. Als je de drukte te voet verlaat ben je al snel alleen. Ook de excursie met een kajak is hier populair. Deze kajaks kun je huren voor een paar uur of een dag.

Calanque d’En Vau

Calanque d’En Vau in Calanques National Park.

Volgens velen is Calanque d’En Vau de mooiste baai van het Calanques National Park. Hij is echter alleen te voet bereikbaar, maar dan heb je hem vaak wel voor jezelf. De wandeling naar deze baai is 45 minuten, maar de moeite waard. Deze calanque heeft de hoogste pieken is lekker ruig. Daarnaast kun je hier wilde zwijnen tegen komen. Deze dieren zijn vaak niet bang voor mensen en kun je dus gewoon overal scharrelend zien. Dit geldt met name aan het einde van dag.

Calanque de Sugiton

De Calanque de Sugiton ligt in de buurt van Marseille en behoort tot de kleinste baaien. De wandelroute naar het kiezelstrand is populair; je doet er zo'n 50 minuten over. Tijdens deze wandeling heb je naast zicht op Calanque de Sugiton ook zicht op de andere calanques, wat bij anderen niet zo is.

Beste tijd voor Calanques National Park

Met name het voorjaar en najaar zijn optimaal voor een bezoek aan Calanques National Park. Denk aan april tot half juni en de maanden september en oktober. Het klimaat is dan nog prettig, maar niet te warm. Daarnaast wordt het hier in de zomermaanden erg druk, waardoor de sfeer verloren gaat. Ook kan het park worden afgesloten als er brandgevaar dreigt door droogte.

Naar Frankrijk?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 79 artikelen over Frankrijk

Bekijk alle artikelen