Cannes

Beroemde stad aan de Côte d'Azur

Cannes is een beroemde stad in het zuidoosten van Frankrijk. Het ligt aan de beroemde kust van de Côte d’Azur. De stad is vooral beroemd door het filmfestival en de jet set die hier graag komt. Maar Cannes heeft veel meer te bieden, waaronder eilanden. En attracties die je er niet zo snel zult verwachten. Dit zijn de bezienswaardigheden van de stad aan de Middellandse Zee. Met ook aandacht voor de leukste excursies.


De naam Cannes is bij veel reizigers bekend. En ja, hier zit geld zoals dat zo mooi heet. Cannes bezoeken is dan ook vooral mensen kijken, mooie huizen bekijken en genieten van luxe. Maar je kunt hier ook lekker actief zijn, zoals ik deed in combinatie met simpelweg relaxen. En dat in een klimaat dat altijd lekker is.

Haven van Cannes

De haven van Cannes bij zonsondergang. ©Corno van den Berg

De haven ligt vaak te blinken met dure boten. Er zijn geregeld wedstrijden, waaronder diverse zeilwedstrijden die starten in de haven merkte ik. Je kunt eenvoudig langs de vele boten lopen, al is fietsen ook een optie.

La Croisette: Boulevard van Cannes

De Boulevard de la Croisette is twee kilometer lang en het is leuk om er over te lopen. Het biedt leuke shops, Beach Clubs, extreem dure winkels en statige hotels. De promenade biedt een fraai zich op de zee, de palmbomen en je kunt er goed mensen kijken. De boulevard begint bij het Palais des Festivals des Cannes en loopt tot de jachthaven. Het is een heerlijke wandeling, op elk moment van de dag.

Stranden van Cannes

Een van de strandjes van Cannes. ©Corno van den Berg

Als je langs de boulevard loopt zie je ook diverse kleine zandstrandjes. Deze zijn speciaal aangelegd voor zonaanbidders en natuurlijk zwemmers. Het water is met name in de zomer en het najaar erg warm. Ook kun je hier even ontsnappen aan het drukke leven. En mensen kijken natuurlijk. In de ochtend is het vaak nog lekker rustig.

Île Sainte-Marguerite

Zwemmen bij het eiland van Sainte-Marguerite. ©Corno van den Berg

Het eiland Saint Marguerite is onderdeel van de Lérins Islands, die voor de kust van Cannes liggen. Île Sainte-Marguerite ligt op 700 meter en is de grootste van de twee eilanden. Je kunt het eiland eenvoudig bezoeken met de veerboot in 15 minuten vanuit de haven in Cannes. Het eiland is heerlijk om wandelen door de bossen en langs de kust. Je kunt er ook zwemmen in het warme water.

Fort Royal 

Het Fort Royal. ©Corno van den Berg

Als je aankomt zie je het Fort Royal, dat werd gebouwd tussen 1624 en 1627. De vestingwerken werden later diverse keren verbouwd. Het werd ook als gevangenis gebruikt, onder meer voor Man in the Iron Mask in de 17e eeuw. Die bekend werd door de film, ook al is er weinig over hem bekend.

Bijzonder is het typisch Franse kanon dat in 1995 in de zee werd ontdekt. Het werd in 1715 in brons gegoten in Straatsburg en heeft onder meer wapenschilden van Lodewijk XIV en zijn zoon Louis-Auguste de Bourbon. Het fort is nu onderdeel van het Museum of the Sea dat je kunt bezoeken. Dan krijg je veel informatie over de rijke geschiedenis.

Onderwater Museum

Onderwater Museum Cannes. ©Corno van den Berg

Het Underwater Museum of Cannes is begin 2021 geopend. Het is het eerste onderwater museum in de Middellandse Zee. De beroemde kunstenaar Jason deCaires Taylor zette zes beelden in de zee. De beelden laten zes lokale inwoners zien, waaronder een 80-jarige visserman, maar ook enkele schoolkinderen. Het museum is gratis te bezoeken. Het ligt voor de kust van het eiland Île Sainte-Marguerite.

Overnachten in en rond Cannes

Ik heb meerdere nachten doorgebracht in deze wereldstad. Ik had een luxe hotel aan de kust, maar zag ook veel kleinschalige hostels, appartementen en gites die je eenvoudig online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, zeker in de vakanties.

Saint Honorat Eiland

De wijngaard en kerk op Saint-Honorat. ©Corno van den Berg

Het kleine Saint Honorat Island is een verademing. Het eiland is bekend door het Klooster van Lérins, dat je kunt bezoeken. Wat zeer de moeite waard is. Het stamt uit 410, al wordt het sinds de 16e eeuw gerund door monniken. Zij maken hier onder meer wijn en een likeur van maar liefst 44 planten. Je kunt de wijngaarden zien en de wijn proeven in het restaurant aan zee. Ook dit eiland kun je eenvoudig met een veerboot bezoeken.

Zeemeermin Atlante

De Zeemeermin Atlante voor de kust van Cannes. ©Corno van den Berg

Voor de kust heeft de Franse kunstenares Amaryllis in 200 een beeld van een zeemeermin geplaatst. Het kunstwerk heet Atlante en is te vinden net buiten de haven. Je kunt wandelend en fietsend de pier bereiken om het beeld te zien.

Fietsexcursie door Cannes

Het Maria beeld en mijn fiets bij Château de la Castre. ©Corno van den Berg

Een van de leukste activiteiten in de stad is per fiets. Je kunt zelf op pad, maar ook met een gids. De beste tip is om een elektrische fiets te nemen (of een scooter), zodat je ook de heuvels van de stad kan ontdekken. Dat deel is opvallend groen met veel grote huizen. Je hebt diverse uitkijkpunten om even te stoppen. In de stad zijn diverse fietsverhuurbedrijven waar je een fiets kunt huren.

Beste tijd voor Cannes

Cannes kun je het gehele jaar door bezoeken. Al kan het in de zomer erg warm en druk worden. Maar dat hoort wel een beetje bij deze bruisende stad. Het voorjaar en najaar zijn perfect om lekker actie te zijn. In de winter is het in Cannes vaak warmer dan bij ons en kun je goed overwinteren. Al kan het hier ook sneeuwen door de bergen in de buurt. Cannes ligt op 12 kilometer van Antibes, dat ook de moeite waard is.

Meer informatie op de officiële website

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Frankrijk

Lees mijn Tips

alle 79 artikelen over Frankrijk

Bekijk alle artikelen