Kasteel van Fontainebleau

Dit kasteel toont de pracht van de voormalige koningen van Frankrijk

Het Kasteel van Fontainebleau werd vanaf de 12e eeuw gebruikt door de koningen van Frankrijk. Dit beroemde kasteel heeft een grote impact gehad op de ontwikkeling van koningshuizen wereldwijd. Opvallend veel uit die tijd van ongekende rijkdom is nog intact. Ook de beroemde tuinen zijn de moeite waard om te bezoeken. Het kasteel staat al jaren op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Als je hier eenmaal rondloopt begrijp je waarom. Dit zijn de bezienswaardigheden van Kasteel van Fontainebleau.

Het middeleeuwse koninklijke jachthuis van Fontainebleau doet wat Italiaans aan door de architectuur. Het is omgeven door een immens park en combineert Renaissance en Franse artistieke tradities. De architectuur en inrichting hebben grote invloed gehad op de artistieke evolutie in Frankrijk alsook Europa. De lokale naam is Château de Fontainebleau, wat je zult zien op de diverse bordjes in de buurt.

Rondleidingen

Je kunt het kasteel en zijn talloze kamers grotendeels bezoeken. Er zijn speciale rondleidingen, waarbij je veel leert over de voormalige bewoners. Alsook over de functie die het kasteel heeft gehad in het verleden. Wat bijna niet te onderschatten is. Ik heb de tour gedaan en vond het bijzonder boeiend. Met name door de verhalen van de gids ging het verleden leven. Je krijgt door de rondleiding een bijzonder kijkje in de keuken van de Franse edelen en hun exorbitante leven.

De Grote Vertrekken

Het kasteel is eigenlijk een paleis, wat door de overdaad duidelijk wordt. Als je naar binnen gaat zie je al snel de Grote Vertrekken. De indrukwekkende Frans I-galerij is het meest indrukwekkend door de vele fresco’s en stucwerk. Neem de tijd voor deze galerij, het is een absoluut hoogtepunt. De balzaal met zijn monumentale schouw is ook niet te missen.

Koningstrap

De beroemde Koningstrap  waar je schilderingen ziet uit het leven van Alexander de Grote. Wandel door de gemeubelde koninklijke vertrekken met al zijn rijkdom. Herken jij alle gebruiksvoorwerpen? Ik moest diverse keren glimlachen om alle kastjes en dergelijke en waar ze voor dienden. 

Drie-eenheidkapel

De Drie-eenheidkapel is bekend vanwege het barokke decor. Vergeet de vertrekken van de Paus en de Koningin-Moeders niet. Net als het binnenvertrek van de Keizer.

Napoleon I-museum

In het kasteel vind je verder een Napoleon I-museum. Met talloze portretten, alsook kledingstukken en souvenirs van de beroemde Keizer en zijn familie. 

Interieur van Kasteel van Fontainebleau.

IJzeren trap met paard

Buiten het kasteel zie je de beroemde ijzeren trap met paard. Deze vind je ter hoogte van het plein van het Witte Paard. De trap is gebouwd door Jean Androuet du Cerceau in de 17e eeuw. Het witte paard, Cour du Cheval Blanc in het frans, heet ook wel het ‘Cour des Adieux’. Dit omdat Napoleon hier in 1814 afscheid moest nemen van zijn garde voordat hij verbannen werd naar Elba.

De tuinen

De tuinen zijn bijzonder. Alles natuurlijk in Franse stijl en ontworpen door Le Nôtre. Vergeet ook het Karpermeer met zijn klein paviljoen niet. Uniek is ook de Engelse tuin war je tal van zeldzame soorten bloemen vindt. De tuin van Diana heeft een elegante fontein, die het altijd goed doet op foto’s.

Overnachten bij het Kasteel van Fontainebleau

In de nabije omgeving zijn diverse hotels, vakantiehuizen en appartementen om te blijven slapen. Deze kun je eenvoudig online boeken. Hierdoor kun je het kasteel vroeg op de dag verkennen, voordat de andere bezoekers arriveren.   

Naar Frankrijk?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 79 artikelen over Frankrijk

Bekijk alle artikelen