Waarom moet ik hier heen?

Het middeleeuwse koninklijke jachthuis van Fontainebleau werd vanaf de 12e eeuw gebruikt door de koningen van Frankrijk. Dat een grote impact heeft gehad op de ontwikkeling van koningshuizen. Opvallend veel uit die tijd is nog intact. Ook de beroemde tuinen zijn de moeite waard.

Het Kasteel van Fontainebleau doet wat Italiaans aan door de architectuur. Het is omgeven door een immens park en combineert Renaissance en Franse artistieke tradities.

De architectuur en inrichting hebben grote invloed gehad op de artistieke evolutie in Frankrijk alsook Europa. De lokale naam is Château de Fontainebleau, wat je zult zien op de diverse bordjes in de buurt.

Je kunt het kasteel en zijn talloze kamers grotendeels bezoeken. Er zijn speciale rondleidingen, waarbij je veel leert over de voormalige bewoners. Alsook over de functie die het kasteel heeft gehad in het verleden. Wat bijna niet te onderschatten is.

Bezienswaardigheden Kasteel van Fontainebleau

Het kasteel is eigenlijk een paleis. Als je naar binnen gaat zie je al snel de Grote Vertrekken. Waarbij de indrukwekkende Frans I-galerij op valt door de vele fresco’s en stucwerk. De balzaal met zijn monumentale schouw is niet te missen.

Net als de beroemde Koningstrap waar je schilderingen ziet uit het leven van Alexander de Grote. Wandel door de gemeubelde koninklijke vertrekken met al zijn rijkdom. De Drie-eenheidkapel is bekend vanwege het barokke decor. Vergeet de vertrekken van de Paus en de Koningin-Moeders niet. Net als het binnenvertrek van de Keizer.

In het kasteel vind je verder een Napoleon I-museum. Met talloze portretten, alsook kledingstukken en souvenirs van de beroemde Keizer en zijn familie.

Interieur van Kasteel van Fontainebleau.
Interieur van Kasteel van Fontainebleau.

Buiten het kasteel zie je de beroemde ijzeren trap met paard. Deze vind je ter hoogte van het plein van het Witte Paard. De trap is gebouwd door Jean Androuet du Cerceau in de 17e eeuw. Het witte paard, Cour du Cheval Blanc in het frans, heet ook wel het ‘Cour des Adieux’. Dit omdat Napoleon hier i n1814 afscheid moest nemen van zijn garde voordat hij verbannen werd naar Elba.

De tuinen zijn bijzonder. Alles natuurlijk in Franse stijl en ontworpen door Le Nôtre. Vergeet ook het Karpermeer met zijn klein paviljoen niet. Uniek is ook de Engelse tuin war je tal van zeldzame soorten bloemen vindt. De tuin van Diana heeft een elegante fontein, die het altijd goed doet op foto’s.

Het kasteel staat al jaren op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Als je hier eenmaal rondloopt begrijp je waarom.

Meer informatie: www.chateaudefontainebleau.fr

Kastelen