Le Havre

Betonstad die op Werelderfgoedlijst staat

Le Havre is een bruisende stad in Normandië. Deze stad in het noorden van Frankrijk heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit kwam met name vanwege zijn strategische ligging. Het centrum van de stad werd volledig verwoest. Na de oorlog ontwikkelde architect Auguste Perret een nieuw stadsplan. Hij reconstrueerde Le Havre met moderne architectuur bestaande uit beton. Inmiddels is het een opvallend voorbeeld van wederopbouw na de oorlog. Het stadscentrum staat inmiddels op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Dit zijn de bezienswaardigheden van Le Havre.

Je houdt er van of niet. Zo simpel kun je het wel stellen. Le Havre is anders, dat zie je als je door de stad wandelt. Verwacht hier weinig oude gebouwen, zoals op veel plaatsen in Frankrijk. De wederopbouw van Le Havre toont echter ook de veerkracht en het streven naar herstel van de stad na een tumultueuze periode in de geschiedenis.

Geschiedenis van Le Havre

Op 10 juni 1940 viel Le Havre in handen van het Duitse leger tijdens de Slag om Frankrijk. De stad werd bezet en de Duitse troepen vestigden zich er gedurende de hele oorlogsperiode. Le Havre werd al snel een belangrijk verdedigingspunt voor de Duitsers. Ze versterkten de haven met bunkers, mijnenvelden en andere verdedigingswerken om mogelijke geallieerde invasies te voorkomen.

Le Havre was geregeld een doelwit voor geallieerde bombardementen. Tijdens de nacht van 5 op 6 september 1944 voerden geallieerde bommenwerpers een verwoestend bombardement uit op de stad. Ze deden dit om de Duitse verdediging te verzwakken in aanloop naar de invasie van Normandië. Na de succesvolle invasie in juni 1944 rukten de geallieerde troepen op naar Le Havre. Op 12 september 1944 werd de stad bevrijd door Canadese troepen. Dit gebeurde onder leiding van generaal Harry Crerar.

Ondanks de bevrijding had de stad zwaar geleden onder de bombardementen. Het grootste deel van Le Havre, inclusief het historische centrum, was verwoest. Na de oorlog begon een grootschalig wederopbouwproject onder leiding van de architect Auguste Perret. De geschiedenis van Le Havre tijdens de Tweede Wereldoorlog illustreert de gevolgen van de bezetting en de verwoesting die veel steden in Europa hebben ondergaan. Inmiddels is het een bloeiende stad, onder meer door de containeroverslag.

Sint-Jozefkerk

Het bijzondere interieur van de Sint-Jozefkerk. ©Corno van den Berg

De Sint-Jozefkerk (Église Saint-Joseph) in Le Havre is een opvallend architectonisch meesterwerk. De kerk is ontworpen door de Franse architect Auguste Perret. Met de bouw werd vlak na de oorlog begonnen en de kerk werd voltooid in 1957. Perret gebruikte beton als hoofdmateriaal. De reden was simpel, dit was goedkoop en veel voorhanden. Hij creëerde een modernistisch ontwerp met strakke lijnen en geometrische vormen.

De kerk heeft de vorm van een betonnen cilinder met een hoogte van 107 meter. Binnenin de kerk is het ontwerp eenvoudig en minimalistisch. Het interieur is ruim en licht, met grote glas-in-loodramen die zorgen voor gekleurd licht, zeker als de zon schijnt. Een van de meest opvallende kenmerken van de Sint-Jozefkerk is de betonnen torenspits die zich bovenop de cilinder verheft. Het wordt vaak omschreven als een betonnen naald en is een herkenbaar symbool van Le Havre geworden.
Adres: 130 Bd François 1er

Plage Du Havre

Een van de kunstwerken langs het strand van Le Havre. ©Corno van den Berg

Het strand van Le Havre en de bijbehorende boulevard is perfect om zelf te ontdekken. Le Havre was de geboorteplaats van Claude Monet en heeft een speciale betekenis in zijn artistieke carrière. Als jonge kunstenaar bracht Monet veel tijd door op het strand van Le Havre. Hij schilderde verschillende werken die de kustlijn, de zee en de scheepvaart vastlegden. Zijn bekendste schilderij van de haven van de Le Havre is Impression, soleil levant. Aan dit schilderij ontleent de kunststroming impressionisme haar naam.

Het strand van Le Havre heeft geregeld kunsttentoonstellingen en evenementen. Tijdens de zomermaanden worden er vaak sculpturen en installaties tentoongesteld langs de kustlijn. Hierdoor wordt het strand een grote tentoonstellingsruimte.

Bibliotheque Oscar Niemeyer

De bijzondere inrichting van Bibliotheque Oscar Niemeyer. ©Corno van den Berg

De Bibliothèque Oscar Niemeyer, ook bekend als de Oscar Niemeyer-bibliotheek, is een opvallend architectonisch gebouw in Le Havre. Het maakt deel uit van het culturele complex van Les Bains des Docks. De bibliotheek is ontworpen door de beroemde Braziliaanse architect Oscar Niemeyer, die bekend staat om zijn moderne en organische ontwerpen. Het gebouw is gebouwd in de stijl van het Brasiliaans modernisme, met kenmerkende ronde vormen en gebogen lijnen.

Binnenin de bibliotheek vind je een ruime en moderne omgeving. Het biedt verschillende collecties boeken, tijdschriften en multimedia-uitrusting. Er zijn ook studieruimtes en leeszalen beschikbaar voor bezoekers. De Bibliothèque Oscar Niemeyer is een uniek architectonisch juweel en een belangrijke culturele instelling in Le Havre.
Adres: 2 Place Niemeyer

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

De haven van Le Havre

De kapitein van de rondleiding geeft uitleg over de containerhaven. ©Corno van den Berg

Bij Le Havre mondt de rivier de Seine uit in zee. Hierdoor kun je geregeld grote containerschepen zien die hun lading lossen in de haven. Er zijn boottochten naar de containerhaven en de omliggende mondingen van de Seine. Waarbij je opvallend dichtbij de immense schepen kunt komen. Ik heb deze tour gedaan en vond hem erg interessant.

De rol van containers

Kunst van containers in Le Havre. ©Corno van den Berg

In de stad kom je de container op diverse plekken tegen. Waaronder het kunstobject Catene de Containers van Vincent Ganivet langs de kade (zie foto). Maar ook zie je in de haven diverse woningen voor studenten. Inmiddels zijn er talloze nieuwe projecten waarbij de container wordt gebruikt.

Deze woningen voor studenten zijn gemaakt van oude containers. ©Corno van den Berg

MuMa - Musée d'Art Moderne André Malraux

Dit museum in Le Havre herbergt een indrukwekkende collectie moderne kunst, waaronder werken van Monet en andere kunstenaars. Het museum heeft een speciale focus op het impressionisme en heeft verschillende schilderijen die de relatie tussen kunst en de kust van Le Havre weergeven.
Adres: 2 Bd Clemenceau

Le Havre Cathedral (Notre-Dame du Havre)

De bijzondere Le Havre Cathedral. ©Corno van den Berg

Dit is een van de weinige gebouwen die nog kon worden hersteld na de Tweede Wereldoorlog. De bouw van de kathedraal begon in de 16e eeuw en duurde tot de 19e eeuw. Het was oorspronkelijk een gotische kerk, maar het werd zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd de kathedraal herbouwd en kreeg het een nieuw uiterlijk.

De huidige kathedraal combineert gotische en moderne elementen. Het ontwerp is het resultaat van de wederopbouw na de verwoesting van de oorspronkelijke kerk. Het heeft strakke lijnen en een eenvoudige esthetiek, die typerend is voor de wederopbouwarchitectuur van Le Havre.

Het interieur van de kathedraal heeft een lichte en ruime sfeer. Het bevat enkele prachtige glas-in-loodramen en religieuze kunstwerken. Het altaar en de preekstoel zijn opmerkelijke kenmerken van het interieur. De kathedraal ligt in het hart van Le Havre, in de buurt van de belangrijkste winkelstraten en het stadhuis.
Adres: Rue de Paris

Smalste huis

Het unieke extreem smalle huis. ©Corno van den Berg

Het smalle huis in Le Havre, ook bekend als Maison étroite, is een architectonisch kenmerk van de stad. Het werd gebouwd in 1954 door architect Jacques Tournant als onderdeel van een experimenteel woningbouwproject. Het huis werd ontworpen om te passen op een smal perceel grond en heeft een opvallende gevel met grote ramen. Het is slechts 5 meter breed en 20 meter lang, maar heeft vijf verdiepingen. Het interieur van het huis is slim ontworpen om de beperkte ruimte optimaal te benutten.

Les Bains des Docks

Ook Les Bains des Docks is een opvallend voorbeeld van hedendaagse architectuur. Het is een modern zwembadcomplex in Le Havre. Het complex is ontworpen door Jean Nouvel, een gerenommeerde Franse architect en Pritzker Prize-winnaar. Het gebouw heeft strakke lijnen, geometrische vormen en een minimalistisch ontwerp. Het omvat onder andere een groot zwembad, een kinderbad, een ontspanningsruimte, een fitnessruimte en een wellness centrum. Les Bains des Docks is toegankelijk voor het publiek.
Adres: Quai de la Réunion

Vismarkt Le Marché aux Poissons

De kleine vismarkt biedt veel soorten vis. ©Corno van den Berg

De vismarkt bevindt zich in het hart van de stad, vlakbij de haven. Het biedt een overvloed aan verse vis en zeevruchten. Deze komen rechtstreeks van de lokale vissers. Je vindt er kraampjes met verschillende soorten vis, schelpdieren, schaaldieren en andere zeevruchten. Je kunt er vis kopen, maar er zijn ook enkele restaurants en eetgelegenheden rondom de vismarkt om te lunchen bijvoorbeeld.
Adres: Quai de l'Île

Kabelbaan Funiculaire du Havre

Het uitzicht als je de kabelbaan hebt genomen. ©Corno van den Berg

Een kabelbaan verbindt het stadscentrum van Le Havre met de heuvel van Saint Joseph. De Funiculaire du Havre overbrugt een hoogteverschil van ongeveer 90 meter. Het begint bij het station aan de voet van de heuvel en brengt passagiers naar de top, waar je kunt genieten van een fraai uitzicht op de stad en de zee.

Overnachten in Le Havre

Als je Normandië bezoekt is Le Havre een leuke stad om te verblijven. Je vindt er diverse kleine hotels, hostels en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij in de weekenden en de vakantieperiodes, anders zitten de meesten vol. 
Bekijk de leukste accommodaties
Mijn favoriet is Vent d'Ouest

Meer artikelen over Normandië