Utah Beach

Strand met bijzondere geschiedenis die je nog kunt zien

Utah Beach in Normandië was tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de vijf landingszones voor de geallieerde troepen. Het was een relatief minder verdedigd gebied en de Amerikaanse troepen slaagden erin snel voet aan de grond te krijgen in dit deel van Frankrijk. Door deze bres in de Duitse defensie konden de troepen oprukken naar het strategische stadje Sainte-Mère-Eglise. Je kunt nog diverse bezienswaardigheden zien als je Utah Beach bezoekt.

Het strand is zo'n 5 kilometer lang met goudgeel zand. De naam was bewust gekozen om de Duitsers te verwarren. Omdat de voorbereiding maanden duurde was geheimhouding van groot belang. De Amerikaanse staat Utah heeft geen stranden, dus konden de Duitsers alleen maar raden welke locatie werd bedoeld in alle communicatie.

Tegenwoordig is Utah Beach een van de stranden die het meest wordt bezocht. Als je Utah Beach bezoekt zie je talloze Duitse bunkers en andere overblijfselen van de verdedigingswerken uit die tijd. 

Jeepsafari naar Utah Beach

De Willys Jeep uit WWII waarin ik de rondleiding kreeg. ©Corno van den Berg

Vanuit Sainte-Mère-Église kun je deze heerlijke excursie maken. Ik heb het gedaan en vond het een van de leukste activiteiten om te doen. In een authentieke Willys Jeep rijdt de gids je rond door het achterland waar een groot deel van alle gevechten plaats hadden. Ook bezoek je Utah Beach om te zien hoe de geallieerden hier voet aan wal kregen. 
Lees mijn artikel over de Jeepsafari naar de D-Day stranden

Utah Beach Landing Museum

Dit museum bevindt zich op het terrein van Utah Beach en biedt een diepgaand inzicht in de gebeurtenissen van D-Day. Het museum heeft diverse tentoonstellingen met artefacten, foto's en persoonlijke verhalen van soldaten. Een bezoek is intrigerend en indrukwekkend.
Adres: La Madeleine, 50480 Sainte-Marie-du-Mont

Een Amerikaanse tank bij Utah Beach.

Monument van de 4th Infantry Division

Dit monument eert de 4th Infantry Division van het Amerikaanse leger, die verantwoordelijk was voor de landing op Utah Beach. Het staat op het strand zelf en is een eerbetoon aan de inzet en opoffering van de soldaten.

D-Day Experience

Dit interactieve museum biedt een realistische ervaring van de invasie van Utah Beach. Het maakt gebruik van audiovisuele presentaties, reconstructies en originele apparatuur om bezoekers onder te dompelen in de geschiedenis van D-Day.
Adres: 2 Vge de l'Amont, 50500 Carentan les Marais

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Batterij van Crisbecq

De Batterij van Crisbecq is een voormalige Duitse kustbatterij uit de Tweede Wereldoorlog, gelegen aan de westkust van het schiereiland Cotentin. De batterij was onderdeel van de Duitse Atlantikwall en speelde een strategische rol in de verdediging van de kust tegen de geallieerde invasie. Het was uitgerust met zware artilleriegeschut om vijandelijke schepen te bestrijken.

De batterij bestond uit vier grote bunkers die dienden als geschutsopstellingen en commandocentra. Er waren ook ondergrondse kazematten, munitieopslagplaatsen en andere ondersteunende faciliteiten. Tijdens de geallieerde invasie op 6 juni 1944 werd de Batterij van Crisbecq zwaar gebombardeerd door geallieerde schepen en vliegtuigen.

Ondanks het verzet van de Duitse verdedigers werd de batterij uiteindelijk ingenomen door de Amerikaanse troepen op 9 juni 1944. Huidige bezoekers kunnen de bunkers verkennen, de geschutsopstellingen bekijken, en de immense kanonnen bekijken. Als je een gids hebt kun je veel leren over de geschiedenis van de batterij en de gebeurtenissen tijdens de Slag om Normandië.
Adres: isle A1, 1 Rte de Crisbecq, 50310 Saint-Marcouf

Sainte-Mère-Église

De kerk met parachutist in Sainte-Mère-Église. ©Corno van den Berg

Dit stadjes is zwaar gelinkt aan D-Day. Als je het stadje Sainte-Mere-Eglise in rijdt zie je een parachutist aan de kerktoren hangen. Het is een herinnering aan de vele parachutisten die hier in de omgeving zijn geland. Er is er daadwerkelijk eentje blijven hangen aan de toren, maar deze werd snel gered. Het stadje is voor veel mensen de uitvalsbasis voor het bezoeken van de stranden, de diverse musea en de fraaie krijtrotsen.
Bekijk de leukste accommodaties

Sainte-Marie-du-Mont

Dit nabijgelegen dorpje was een strategisch doelwit voor de geallieerden tijdens de invasie. Het heeft nog steeds enkele interessante bezienswaardigheden, zoals de historische kerk en enkele oude gebouwen.

Batterij van Azeville

De bunkers van Azeville. ©Corno van den Berg

De Azeville-bunkers (of Batterie d'Azeville) waren onderdeel van de Duitse Atlantikwall. Dit was een verdedigingslinie langs de kust van West-Europa. Ze waren bedoeld om de toegang tot de haven van de nabij gelegen stad Cherbourg te beschermen.

Je ziet hier verschillende bunkers en verdedigingswerken, waaronder een commandobunker, observatiebunkers, mitrailleurbunkers en munitieopslagplaatsen. De bunkers waren gebouwd met dikke betonnen muren. Ze moesten daarmee bestand zijn tegen geallieerde bombardementen.

Er is een bezoekerscentrum, waar bezoekers informatie kunnen krijgen over de geschiedenis van de bunkers en de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het centrum biedt tentoonstellingen, educatieve displays en rondleidingen. De bunkers bevinden zich in Azeville, een klein dorpje in de buurt van Sainte-Mère-Église.
Adres: Lieu-dit, La Rue, 50310 Azeville

Meer artikelen over Normandië