Omaha Beach

Beroemdste D-Day Strand

Omaha Beach was een van de belangrijkste D-Day-stranden. Op dit strand in Normandië begon op 6 juni 1944 de invasie van 34.000 Amerikaanse soldaten. De daaropvolgende Slag om Normandië zorgde voor de bevrijding van onder meer ons land. Naast een strand van 7 kilometer vind je er verschillende gedenktekens, musea en andere bezienswaardigheden. In dit artikel vind je enkele van de belangrijkste locaties die je kunt bezoeken op Omaha Beach. Dit beroemde strand kun je via meerdere excursies bezoeken.

Er waren vijf belangrijke landingsstranden waarop de geallieerde troepen zich richtten op D-Day. Deze complexe operatie werd maandenlang voorbereid, waarbij het uitlekken van informatie een van de grootste problemen was. De naam Omaha Beach was bewust gekozen om verwarring te veroorzaken bij de Duitsers. De Amerikaanse staat Omaha heeft geen strand, dus was het niet te herleiden. Omaha Beach was van groot belang omdat hier de operatie begon, die uiteindelijk voor een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog zorgde.

Het strand van Omha Beach

Omaha Beach is zo'n 10 kilometer lang met goudgeel zand en de typische felgekleurde kliffen van Normandië. Het ligt er tegenwoordig vredig bij, maar hier werd een van de meest heftige gevechten uit de Twee Wereldoorlog plaats. Je kunt een strandwandeling maken, zoals ik ook deed. Dan kom je vanzelf de overblijfselen tegen zoals diverse Duitse bunkers. In de nabije omgeving vind je nog meer locaties die je kunt aan doen. 

Omaha Beach Memorial Museum

Dit museum is gewijd aan de geschiedenis van de landing op Omaha Beach. Het biedt een uitgebreide collectie artefacten, foto's en persoonlijke verhalen van soldaten die deelnamen aan de operatie. Als je veel wilt weten over de achtergronden is het Omaha Beach Memorial Museum de plek. Een bezoek aan dit museum is erg indrukwekkend.
Adres: Av. de la Libération, 14710 Saint-Laurent-sur-Mer

Amerikaanse Militaire Begraafplaats bij Colleville-sur-Mer

De Amerikaanse begraafplaats van Colleville-sur-Mer.

Dit is een Amerikaanse militaire begraafplaats en herdenkingsplaats die zich op de kliffen boven Omaha Beach bevindt. Hier zie je rijen witte kruisen en Davidsterren die de graven van meer dan 9.000 Amerikaanse militairen markeren. Je vindt deze begraafplaats net buiten het plaatsje Colleville-sur-Mer. Deze mannen, veelal in de leeftijd tussen 18 en 22 jaar gaven hun leven tijdens de Slag om Normandië.
Adres: Rte du Cimetiere Americain, 14710 Colleville-sur-Mer

Pointe du Hoc

Dit is een klif gelegen tussen Omaha Beach en Utah Beach. Tijdens de landing op D-Day was het een van de belangrijkste doelwitten van de Amerikaanse Rangers. Vandaag de dag zijn de kraters veroorzaakt door bombardementen nog steeds zichtbaar, evenals enkele overblijfselen van de verdedigingswerken. Je kunt bij Pointe du Hoc wandelen in een bijzonder landschap. De klif bevindt zich 30 meter smal keistrand van een tiental meters breed. 

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Omaha Beach Memorial

Dit monument staat ook wel bekend als Les Braves. Het bevindt zich direct aan het strand en is moeilijk te missen. Het Omaha Beach Memorial bestaat uit drie elementen die de geest van de Amerikaanse soldaten symboliseren: de Wachter, de Geest van de Vrijheid en de Verre Droeve Roep.
Adres: Av. de la Libération, 14710 Saint-Laurent-sur-Mer

Duitse Militaire Begraafplaats bij La Cambe

Deze begraafplaats bevindt zich op korte afstand van Omaha Beach en is de laatste rustplaats voor meer dan 21.000 Duitse soldaten, inclusief degenen die hebben gevochten tijdens de Slag om Normandië. Het biedt een ander perspectief op de menselijke tol van oorlog.
Adres: Les Noires Terres, 14230 La Cambe

Overnachten in de omgeving

Om alles te bezoeken is het slim om een hotel te boeken. Er zijn er genoeg, denk daarbij vooral aan kleinschalige hotels. Daarnaast vind je hier vakantiewoningen, appartementen en een paar hostels. Zorg dat je op tijd boekt, zodat de je veel keus hebt en niet te veel betaalt. 
Bekijk de leukste accommodaties

Films en televisieseries met Omaha Beach

Als je de meermaals bekroonde film Saving Private Ryan hebt gezien, dan vertelt het openingsshot de landing op Omaha Beach. Volgens historici is het redelijk natuurgetrouw weergegeven in de film. Logischerwijs komt deze landing ook uitgebreid voor in de bekroonde serie Band of Brothers. Ook deze geeft redelijk weer zoals het destijds was. Het strand fungeerde daarnaast in talloze andere films en series.

Boek je excursies online

Meer artikelen over Normandië