Waarom moet ik hier heen?

Le Morvan is een groene regio tussen Beaune en Nevers in de Bourgogne. In dit gebied kun je heerlijk wandelen. In totaal is er zo'n 1.500 kilometer aan wandelpaden. Je kunt zelf kiezen hoe lang je wilt lopen. Ook fietsen kan hier ideaal.

Lokale naam: Parc naturel régional du Morvan

Le Morvan. Wie over de snelweg via Parijs naar het zuiden van Frankrijk rijdt komt ze vanzelf tegen; de granietrotsen van de Morvan. Deze bergen doemen ineens op, met erachter dichte bossen en talloze meren. Mede daarom wordt het wel liefkozend de ‘groene Bourgogne’ genoemd.

De ruigte van de Morvan.
De ruigte van de Morvan. A. Doire – Bourgogne-Franche-C

Regionaal natuurpark Morvan

Le Morvan is een dunbevolkt heuvelachtig gebergte in Frankrijk, dat eigenlijk een uitloper is van het Centraal Massief. De naam stamt uit het Keltisch: Mar = zwart en Vand = gebergte. Het natuurpark kreeg in 1970 een beschermde status. Het bevat 117 deelnemende gemeenten.

Officieel heet dit deel van Frankrijk het Regionaal natuurpark Morvan; wat inhoudt dat dit deel van Frankrijk wordt beschermd tegen verdere ontwikkeling van bijvoorbeeld stedelijke bebouwing.

Le Morvan
De rust en ruimte van Le Morvan. A. Doire – Bourgogne-Franche-C

Andere bezienswaardigheden zijn de diverse meertjes in het gebied. Deze zijn overigens door mensenhanden aangelegd om het kostbare water vast te houden. En om in het verleden hout te kunnen transporteren over het water.

De mooiste meren van Le Morvan

Het Lac de Settons is ideaal om te zwemmen of om met een bootje te varen. Net als het Lac de Pannecière en het Reservoir van Chaumeçon dat het water van de Yonne en de Seine opvangt. Lac de Saint Agnan is ook perfect voor een dagje uit.

Le Morvan is perfect voor een kampeervakantie, een weekje wandelen of een paar dagen er tussen uit. Of om een stop te maken op de weg naar het zuiden. Wat let je?

Corno’s reistips:
Hoe kom ik hier?
Le Morvan ligt op zo’n 650 kilometer rijden van Utrecht. De dichtstbijzijnde grote stad is Dijon, op zo’n 70 kilometer.