Le Morvan

Le Morvan wordt wel de groene Bourgogne genoemd

Le Morvan is een groene regio tussen Beaune en Nevers in de Bourgogne. Wie over de snelweg naar het zuiden van Frankrijk rijdt komt ze vanzelf tegen; de granietrotsen van de Morvan. Deze bergen doemen ineens op, met erachter dichte bossen en talloze meren. Mede daarom wordt het wel liefkozend de groene Bourgogne genoemd.

Le Morvan is een dunbevolkt heuvelachtig gebergte in Frankrijk, dat eigenlijk een uitloper is van het Centraal Massief. De naam stamt uit het Keltisch: Mar = zwart en Vand = gebergte. Het natuurpark kreeg in 1970 een beschermde status. Het bevat 117 deelnemende gemeenten. 

De ruigte van de Morvan. ©A. Doire – Bourgogne-Franche-C

Wandelen in Le Morvan

In Parc naturel régional du Morvan kun je heerlijk wandelen. In totaal is er zo'n 1.500 kilometer aan wandelpaden. Je kunt zelf kiezen hoe lang je wilt lopen. Ook fietsen kan hier ideaal.

Officieel heet dit deel van Frankrijk het Regionaal natuurpark Morvan; wat inhoudt dat dit deel van Frankrijk wordt beschermd tegen verdere ontwikkeling van bijvoorbeeld stedelijke bebouwing. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden voor je bezoek.

De mooiste meren van Le Morvan

Le Morvan ©A. Doire – Bourgogne-Franche-Comté Tourisme

De diverse meertjes zijn de attracties in het gebied. Deze zijn overigens door mensenhanden aangelegd om het kostbare water vast te houden. En om in het verleden hout te kunnen transporteren over het water.

Het Lac de Settons is ideaal om te zwemmen of om met een bootje te varen. Net als het Lac de Pannecière en het Reservoir van Chaumeçon dat het water van de Yonne en de Seine opvangt. Lac de Saint Agnan is ook perfect voor een dagje uit.

Le Morvan is perfect voor een kampeervakantie, een weekje wandelen of een paar dagen er tussen uit. Of om een stop te maken op de weg naar het zuiden. Wat let je?

Overnachten in Le Morvan

Naast kamperen zijn er veel andere mogelijkheden om hier de nacht door te brengen. Ik sliep in diverse kleine hotels, maar zag ook handige appartementen en vakantiewoningen die je kon huren. Dit gebied is populair in de weekenden en vakanties. Als je hier naar toe wilt, is het slim om vroeg te boeken.

Naar Frankrijk?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 79 artikelen over Frankrijk

Bekijk alle artikelen