Parc des Volcans in de Auvergne: De 5 Mooiste Bezienswaardigheden

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Parc des Volcans

Dit vulkanisch gebergte met onder meer de Puy de Dôme is ideaal om te wandelen, fietsen en meer

Parc des Volcans ligt midden in de Auvergne; met de Puy de Dôme als meest beroemde vulkaan. Deze berg is 1.465 meter hoog en het is het symbool voor het unieke vulkanische gebergte in het centrale deel van Frankrijk.

Het park van de vulkanen, dat is wat de naam Parc des Volcans betekent. Ooit was dit één van meest actieve vulkaangebieden ter wereld. Inmiddels zijn de vulkanen uitgewerkt, maar de spitse pieken en heuvels zijn er nog. Een heerlijk ruig gebied, dat je zelf kunt verkennen.

Lac Gue. ©R. Coutinho/Auvergne-Rhone-Alpes Tourisme

Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne

De Chaîne des Puys  is de keten van bergen. Deze strekt zich uit over 45 kilometer. De meer dan 80 koepelbergen en kraters bevinden zich in het hart van het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne. Een regionaal beschermd park met veel wandel- en fietspaden.

Uitkijken over Parc des Volcans. ©D. Frobert/Auvergne-Rhone-Alpes Tourisme

De Chaîne des Puys is op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Het is het eerste natuurgebied op het vasteland van Frankrijk dat deze erkenning heeft gekregen. Maar dit gebied heeft meer bezienswaardigheden.

Parapenten in Parc des Volcans

Corno aan het parapenten in Parc des Volcans. ©Corno van den Berg

Ik ging er onder meer parapenten; de beste manier om het ruige landschap te zien. In de heuvels is veel thermiek, waardoor je diverse keren omhoog kan op de stijgende lucht tussen de vulkanen. Ook kun je onder meer wilde moeflons zien, al kun je die ook wandelend tegen komen.

Overige excursies in Parc des Volcans

 • In totaal ligt er meer dan 850 kilometer aan langeafstandswandelpaden. Je kunt zelf kiezen; een dag wandelen of meerdere.
 • Vanuit Massif du Sancy start de beroemde GR30 (GR staat voor Grande Randonnée), dit is de wandeling langs de meren van de Auvergne. Deze route is 189 km lang en gaat langs 15 kratermeren.
 • De Mont-Dore in het Massif du Sancy behoort tot de ruigste delen. Tussen de spitse toppen en valleien vind je watervallen en rivieren die uitmonden in de talrijke meren. De natuurlijke meren in de kraters zijn het bekijken meer dan waard.
 • Puy Mary; volgens velen één van de mooiste vulkanische landschappen van Europa.
 • Wandelen op de Puy Mary. ©J. Damase/Auvergne-Rhone-Alpes Tourisme
 • Wandel naar de hoogste top van het gebergte, de Puy de Sancy. Deze ligt op 1.887 meter hoogte. Van hieruit heb je een spectaculair uitzicht over het hele gebied. Het is zelfs mogelijk in de verte de Mont Blanc te zien. Bij helder weer kun je alle vulkanen van de Auvergne zien.
 • Stap op een paard. In de Cantal zijn verschillende mooie routes die speciaal geschikt zijn voor ruiters. Waaronder routes langs de Plomb de Cantal en de bergkam van de Puy Mary.
 • De dorpjes in de regio zijn klein en sfeervol. Sterker nog, 9 dorpen staan op de lijst van ‘Les Plus Beaux Villages de France’, oftewel de mooiste dorpen van Frankrijk. Dit zijn: Charroux, Montpeyroux, Usson, Salers, Tournemire, Arlempdes, Blesle, Lavaudieu en Pradelles.
 • Naar Frankrijk?

  Ontdek alle tips

  Lees mijn tips

  alle 72 artikelen over Frankrijk

  Bekijk alle artikelen