blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Roussillon

Stadje midden tussen heuvels met gele rotsen

Roussillon behoort volgens velen tot de mooiste dorpen van Frankrijk. Het ligt bovenop een steile heuvel en heeft kenmerkende rode gebouwen. De omgeving is zeer fraai met gele en rode rotsen en de oker kliffen van Roussillon in het gebergte van Luberon. Het is een perfecte plek om te wandelen, of te fietsen. Ik deed beiden en genoot van dit gebied. Dit zijn de bezienswaardigheden van Roussillon.

Het stadje ligt in het departement Vaucluse in de regio Provence. Roussillon toont de diversiteit van het gebied. Het is wereldberoemd door het oker, dat je hier letterlijk overal tegen komt. Zowel bij de souvenirs in de winkels, als in de gele en rode stenen van de vele huizen.

Uit documenten blijkt dat al in het jaar 987 een klein kasteel bovenop de heuvel stond. Het was gebouwd op een strategische plek, waarbij je over de weide kloof van Luberon kon kijken. Maar veel meer is er niet bekend, totdat eeuwen later oker populair werd.

Het stadje Roussillon ligt fraai op de rotsen.

Sentier des Ocres wandelroutes

Een wandelroute in Roussillon.

De Sentier des Ocres zijn beroemde wandelroutes door de rode rotsen. Waarbij je zowel tussen de rotsen door loopt, als ook diverse uitkijkpunten bezoekt. Er zijn wandelroutes van 30 minuten een eentje van ongeveer 45 minuten. Dit is een heerlijke manier om het gebied te ontdekken.

Maar, het kan hier erg druk worden. Zeker in de weekenden en schoolvakanties. Ga dus vroeg op de dag op pad, zodat je de hordes voor bent.

Alternatief: Colorado Provençal in Rustrel

Het Colorado Provençal in Rustral is een soortgelijk gebied met rode kliffen. Het ligt op een half uur rijden van Roussillon en is veel rustiger. Daarnaast heeft het minder voorzieningen, waardoor de beleving intenser is. Met name de open vlakte is de moeite waard, al kan het hier wel heel warm worden. Je kunt natuurlijk ook beide plekken bezoeken.

Fietsen door de oker rotsen (mountainbike)

De Nederlanders op een stuk van onze route. ©Corno van den Berg

Je kunt ook per fiets dit deel van Frankrijk ontdekken. Ik stapte op een mountainbike en ging op pad. Het lastige is wel dat je niet of nauwelijks door de mooiste delen mag fietsen. Je komt zeker wel in de buurt van de steile rotsen, maar je moet dan even stoppen en om je heen kijken. Routes door de rotsen zijn er niet. Vraag ter plekke bij de lokale VVV naar de routes en hun condities.

Overnachten in Roussillon

Ik heb meerdere nachten doorgebracht in het stadje. Het voordeel is dan dat je vroeg op pad kunt, voordat de meeste andere toeristen arriveren. Er zijn diverse kleine hotels, gites en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. Zorg wel dat je op tijd bent, want veel is snel volgeboekt. Dit geldt zeker voor de vakanties.

Geschiedenis van de oker groeven

Veel mensen denken dat het landschap rondom Roussillon natuurlijk is ontstaan. Waarbij zeker erosie door regen een grote rol heeft gespeeld. Maar de mens is hier ook al eeuwen actief. Al in de 18e eeuw wordt hier oker gewonnen, met name voor het gebruik in textiel. Zo ontstonden er diverse groeven, waardoor het dorp opbloeide.

In de 20e eeuw kon oker op een eenvoudigere manier worden gemaakt. En werden de groeven gesloten. Tegenwoordig kun je goed wandelen langs de oker groeven.

Roussillon bezoeken

De rode rotsen in de omgeving Roussillon.

Je kunt deze plaats en de rode rotsen eenvoudig bezoeken. Waarbij je zowel in de stad kunt parkeren en dan de omgeving in kunt trekken als andersom. Waarbij je in de stad wel moet betalen. Hou er wel rekening mee dat het druk kan worden in deze omgeving, Plan je bezoek dus goed. 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Frankrijk

Lees mijn Tips

alle 79 artikelen over Frankrijk

Bekijk alle artikelen