Saint-Jeannet

Stadje aan de voet van een berg aan de Côte d'Azur

Het stadje Saint-Jeannet in Frankrijk ligt in de Alpes-Maritimes, waar de bergen beginnen. Toch ligt het slechts op iets meer dan 30 kilometer van Cannes, Nice en de Middellandse Zee. Het gebied is erg populair bij wandelaars en bergbeklimmers. Dit is een onbekende, en vooral ruige kant van de Côte d'Azur. Dit zijn de bezienswaardigheden van Saint-Jeannet. Met in dit artikel ook de leukste excursies.

De reden is een opvallend steile berg van ruim 800 meter hoog die je op verschillende manieren kunt bedwingen. Er zijn diverse excursies in en rond het dorp. Je kunt een bezoek aan Saint-Jeannet goed combineren met de kust. Zodat je reis een grote diversiteit kent.

Het centrum

Het dorp is opvallend klein. Als je hier rondloopt zie je veel ateliers van kunstenaars die hier door de jaren heen naar toe zijn verhuisd. Ook andere kunstenaars kwamen hier voor de rust, de lucht en het uitzicht. De meest bekende was dichter en schrijver Georges Ribemont-Dessaignes. Maar ook Chagall, Matisse en Dufy waren hier, hun schilderijen laten Saint-Jeannet en de omgeving geregeld zien.

Baou Saint-Jeannet

Wandelen op de Baou de Saint-Jeannet. ©Corno van den Berg

De naam Baou Saint-Jeannet komt uit het Provençaals en betekent rots. Het is een passende naam als je aan komt rijden. Het dorp ligt aan de voet van de steile rotswand, maar wordt gekleineerd. Je kunt de rotsen beklimmen, maar met name de wandeling naar de top is populair. Waarbij je een goed zicht hebt over het dorpje, maar ook de kust en zelfs de stad Nice.

Wandeling naar de top

Een van de rotshuisjes onderweg. ©Corno van den Berg

De wandeling naar de top is 3,7 kilometer lang, waarbij je ruim 350 hoogteverschil moet overbruggen. De wandeltocht kun je doen in anderhalf uur, enkele reis. In totaal zal je er ongeveer 2,5 uur over doen. Vanuit het dorp klim je via smalle straatjes naar het pad naar de top.

Het is een breed pad, dat werd gemaakt voor karren. Af en toe wordt het een steil pad, totdat je op de top komt en naar de rand toe loopt. Onderweg kom je talloze bijzondere planten en struiken tegen, waaronder veel wilde kruiden als tijm en lavendel.

Ook zie je bijzondere stenen huisjes, waarin onder meer de schaapherders schuilden bij slecht weer. Deze zijn al meer dan 1000 jaar oud volgens archeologen en kun je nog steeds gebruiken als het regent. Ze staan her en der op de berg. Je ziet er een paar langs het pad.

Lisa Beillevaire op de top van de Baou de Saint-Jeannet . ©Corno van den Berg

Ik deed het bij zonsondergang, zodat ik de zon onder kon zien gaan. Om daarna in het halfdonker af te dalen. Daarvoor maakte ik gebruik van een lokale berggids, zodat ik me geen zorgen over de route en dergelijke hoefde te maken. Zij werkt voor Chemins d’Azur, een groep van lokale berggidsen.

Meer informatie: Chemins d'Azur

Baou de la Gaude

De Baou de la Gaude is de andere steile berg bij Saint-Jeannet. Ook deze kun je zien vanuit het dorp. Ook deze berg is te beklimmen en te voet de top bereiken. Maar hij is veel minder populair. Terwijl je van deze een fraai beeld hebt op Baou Saint-Jeannet en de omgeving. Wat perfect is voor foto’s, zeker vroeg in de ochtend en namiddag.

Overnachten in Saint-Jeannet

Ik heb meerdere nachten doorgebracht in dit heerlijke dorp. Met name na de wandeling is het dan heerlijk slenteren door de straten op zoek naar een bar en een goed restaurantje. Je vindt in het dorp diverse kleine hotels, maar ook appartementen die je online kunt boeken. 

Saint-Jeannet bezoeken

Het dorp ligt op ruim een half uur rijden van Nice. Ook vanuit Antibes en Cannes is het eenvoudig te bereiken voor een heerlijk uitstapje de bergen in. De beste tijd is het voorjaar als er veel bloemen in bloei staan. Ook het najaar is perfect met vaak lekker weer. Ook in de winter kan het, net als in de zomer. Dan is het op de top vaak lekker koel.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Frankrijk

Lees mijn Tips

alle 79 artikelen over Frankrijk

Bekijk alle artikelen