Dunlough Castle

Ook bekend als Three Castles Head

Dunlough Castle behoort niet tot de meest bekende kastelen in Ierland. Dat is volkomen onterecht, want dit kasteel uit 1207 ligt idyllisch aan een meer en aan de kust van de Atlantische Oceaan. Het is alleen te bereiken via een wandeling, waarbij je een gedeelte moet klimmen. Maar het is het meer dan waard merkte ik. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van het Dunlough Fort zoals het ook wel wordt genoemd. Maar je vindt ook informatie over de locatie en alles over de wandeling naar het kasteel toe.

In het uiterste zuidwesten van Ierland is vooral Mizen Head bekend. Deze plek met de vuurtoren ligt op nog geen 15 minuten rijden. Maar het nabij gelegen Dunlough Castle wordt vaak overgeslagen. Wat zonde is. Door de zeemist krijgt deze plek vaak iets heel mysterieus. Deze ontstaat wanneer koude lucht over relatief warm zeewater stroomt.

Het kasteel is droog gemetseld. Dit houdt in dat geen cement is gebruikt. Passende stenen werden gestapeld, op veel plekken werd wel leem tussen de stenen geplaatst. Dit is nog goed te zien op diverse plaatsen. Maar, mede hierdoor is een groot deel van de torens verdwenen door erosie. Het ruige weer aan de kust heeft al zijn tol geëist.

Bekijk mijn video

Op de hoogte blijven van al mijn nieuwe reisvideo's? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

O'Mahony Clan

Volgens de verhalen is Dunlough Fort gebouwd door Donagh O’Mahony van de O'Mahony Clan. Destijds waren zij de baas in de regio tussen de stad Cork en de zee. Het is een van de oudste kastelen in Zuid-Ierland. Verder is over de geschiedenis niet al te veel bekend, behalve dat in 1727 het kasteel onder de Britse koning viel.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Wandelen naar Dunlough Castle

Bloemen bij het kasteel in het voorjaar. ©Corno van den Berg

De wandeling begint bij de parkeerplaats bij Coosacuslaun Bay. Het pad loopt voor een groot deel over land dat privé-eigendom is. Je volgt op de wandelroute de bordjes met Castle en pijlen. Waarbij je langs een huis loopt. Daar wordt om een donatie gevraagd om het kasteel en de paden te onderhouden. Het pad loopt omhoog langs weiden met schapen. Na de laatste kleine klim zie je plotseling het kasteel opdoemen.

Loop ook even naar de kust, maar pas op. Het kan hier verraderlijk waaien. Je kunt ook naar het meer lopen, waar geregeld watervogels zitten. In de torens broeden choughs, die wij kennen als alpenkraai. Deze naam is wat verwarrend, ze leven in de Alpen, maar ook langs kustgebieden met rotsen. Je kunt deze dieren rondom de torens zien vliegen.

Overnachten in de omgeving

Ik vond het heerlijk om dit deel van Ierland op mijn gemak in meerdere dagen te verkennen. Daarom heb ik ook diverse nachten in de buurt geslapen. Het aanbod is beperkt, maar wel goed. In dorpjes als Goleen en Toormore kun je met wat geluk een gezellig hotel of een vakantiewoning vinden. Anders moet je iets verder rijden voor een hotel of appartement. Wees er wel op tijd bij, aangezien het snel volloopt in de vakantie en de weekenden.
Bekijk de leukste accommodaties

Locatie van Dunlough Castle

Het mysterieuze kasteel vanaf het meer. ©Corno van den Berg

Het eeuwenoude kasteel ligt op het schiereiland waar ook het beroemde Mizen Head ligt. Je kunt een bezoek aan beiden dan ook eenvoudig combineren. Ik heb op Google Maps gekeken en vandaar de route bepaald. Zo heb ik ook eenvoudig de parkeerplaats gevonden. Neem de tijd voor Dunlough Castle, het is een heerlijke wandeling. 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Ierland

Lees mijn Tips

alle 18 artikelen over Ierland

Bekijk alle artikelen