blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Dublin

Heerlijke stad waar de typisch Ierse sfeer overal te proeven is

Dublin is een heerlijke stad voor een stedentrip. De stad in Ierland veel fijne bars, leuke winkels en de mooiste bibliotheek ter wereld. Maar er is meer te ontdekken, waaronder de vriendelijke Ieren. Dit zijn de bezienswaardigheden van Dublin.

De stad werd ooit gesticht door de Vikingen. Tegenwoordig is het een gezellige stad om te ontdekken. Dit is de stad waar U2 (die hier vandaan komen), Guinness en de beroemde Story Tellers elkaar ontmoeten.

Dublin is ideaal voor een stedentrip; of als uitvalsbasis voor een rondreis door het land. Het is een stad met een geheel eigen sfeer, die overal op straat ligt. En de stad heeft één van de mooiste bibliotheken ter wereld.

Trinity College Library

Trinity College Library in Dublin.

Deze wereldberoemde bibliotheek is meer dan 300 jaar oud. De grootste kamer van de Trinity College bibliotheek is maar liefst 65 meter lang. Daarmee is deze bieb de grootste van Ierland. Dit is een ideale plek om rond te struinen.

Lees mijn artikel over de Trinity College Library

Temple Bar

De beroemde Temple Bar in de wijk Temple Bar.

De Temple Bar is een populaire wijk in Dublin, waar veel bars en restaurants te vinden zijn. Maar het is ook de naam van de meest bekende kroeg van de stad met de soortgelijke naam. Deze kroeg is bekend van social media en kun je bezoeken. Het is een typisch Ierse bar, maar wel vaak vol met toeristen. Gelukkig zijn er in de directe omgeving talloze andere, ook leuke bars te vinden. 

St. Patricks Day

St. Patrick’s Day in Dublin.

St. Patrick's Day wordt elk jaar gevierd op 17 maart. Op die dag stierf de belangrijkste patroonheilige van Ierland: Saint Patrick. Hij leefde van ca. 385 tot ca. 461. Het door de Ieren uitbundig gevierde evenement begon als een religieuze feestdag. Het werd na verloop van tijd een viering van de Ierse cultuur. Er zijn dan vaak diverse optochten, feesten en alles wat met 'groen' te maken heeft. Als je één dag wilt meemaken in Dublin dan is het deze.

Christ Church Cathedral

De indrukwekkende Christ Church Cathedral in Dublin.

Deze imposante kathedraal is de zetel van de aartsbisschop van Dublin. Je kunt het misschien herkennen uit de Harry Potter films. De filmversie van Hogwarts was deels gebaseerd op Christ Church Hall. Ook delen van de kathedraal komen in de verhalen van Alice in Wonderland voor. Er zijn geregeld tentoonstellingen van beide fictieve karakters in en rond de kerk.

Adres: Christchurch Pl, Wood Quay, Dublin 8

Lekker overnachten in Dublin

Dublin is perfect om meerdere nachten te verblijven. Ik deed het ook en genoot van de gezellige bars met live muziek en goede restaurants. Er zijn talloze kleine hotels en hostels te vinden, net als handige appartementen. Wees er wel op tijd bij, veel hotels zijn vaak volgeboekt.  

Dublin Castle

Het kassteel van de stad: Dublin Castle.

Dublin Castle is de plek waar het Ierse regering is gehuisvest. Het is al meer dan 700 de plek voor het bestuur in het land. Het is wordt vooral gebruikt voor staatsaangelegenheden en staatsbezoeken. Je kunt een rondleiding volgens door delen van het pand. Dan zul je zien en horen van de gids dat het kasteel bouwwerken uit verschillende perioden bevat.

Adres: Dame St, Dublin 2

National Museum of Ireland - Archaeology

Als je van geschiedenis houdt is het National Museum of Archaeology de plek.

Het National Museum of Ireland - Archaeology is gespecialiseerd in Ierse en andere oudheden uit het stenen tijdperk tot de late middeleeuwen. Beroemd zijn onder meer de Ardagh Hoard, een schat aan metaalwerk uit de 8e en 9e eeuw. Met als absoluut topstuk de Ardagh Chalice. Dit is een grote zilveren beker met twee oren die is versierd met goud, verguld brons, koper, loden tin en email die is samengesteld uit 354 afzonderlijke stukken.De schat werd in 1868 door twee jongens bij toeval gevonden. Het museum werd opgericht in 1877.

Adres: Kildare St, Dublin 2

Oude gevangenis Kilmainham Gaol 

De oude gevangenis Kilmainham Gaol in Dublin.

Als je een bijzondere excursie wilt doen, dan is dit de plek. Kilmainham Gaol is een voormalige gevangenis, dat nu een museum is. Tijdens je tour krijg je veel verhalen te horen over de vele Ierse vrijheidsstrijders die door de toenmalige machtshebbers, de Britten, hier werden gevangengezet. Een deel ervan is in deze gevangenis terechtgesteld. Je vindt deze bijzondere plek in de buitenwijk Kilmainham in Dublin.

Malahide Castle & Gardens

Dit kasteel ligt net buiten Dublin, maar is absoluut de moeite waard. Malahide Castle & Gardens is perfect voor een excursie naar zowel het slot als de immense tuinen. Delen van het kasteel dateren uit de 12e eeuw, andere zijn iets jonger. Het heeft meer dan 260 hectare overgebleven parklandgoed, da  het regionale park Malahide Demesne vormt. Zeker in het voorjaar kun je hier veel bloemen zien. Malahide Castle ligt dicht bij het gelijknamige dorp Malahide. Je vindt het zo'n 14 km ten noorden van het centrum van Dublin.

Boek je excursies online

Naar Ierland?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 18 artikelen over Ierland

Bekijk alle artikelen