Conor Pass

Bijzondere bergweg op het schiereiland Dingle

De Conor Pass is een van de hoogtepunten op het schiereiland Dingle. Het is een van de hoogste bergwegen in Ierland en een van de mooiste wegen om te rijden in het Verenigd Koninkrijk. Langs de weg vind je maar liefst vier meren, een fraaie waterval en stukken oud bos. Al is het vooral het uitzicht dat imponeert. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Conor Pass.

Deze ruim 7 kilometer lange weg is zeer populair bij reizigers. Als je hier bent begrijp je waarom. De reden zijn de steile bergen, maar ook het hoogteverschil van maar liefst 410 meter. De Conor Pass is een van de hoogste bergpassen in Ierland. Het biedt adembenemende uitzichten op het Dingle-schiereiland. 

De Conor Pass ligt in het zuidwesten van Ierland en verbindt de stad Dingle op het Dingle-schiereiland met de stad Castlegregory aan de noordkant van het schiereiland. Als je Dingle aandoet is deze weg een absolute must. De Conor Pass is de Wild Atlantic Way op zijn best vind ik.

Conor Pass is opvallend smal

De weg is smal en bochtig, passeren kan vaak alleen op speciale bredere stukken. Bij het rijden door de pas is voorzichtigheid is geboden, dit geldt vooral bij slechte weersomstandigheden. Op diverse plekken zijn er uitkijkpunten, onder meer bij de meren. Hier kun je je auto parkeren en op je gemak het landschap bekijken. Hou er rekening mee dat caravans, campers en vrachtwagens niet zijn toegestaan op deze weg. 

Conor Pass to Croaghskearda Loop Walk (7 km)

Er is een wandelroute van de Conor Pass naar de top van Croaghskearda Mountain op 608 meter. Dit is een relatief eenvoudige bergwandeling, aangezien er minder dan 200 meter klim naar de top is met een absoluut spectaculair landschap. Het uitzicht vanaf het begin en de top is adembenemend, terwijl je loopt door het voormalige gletsjerlandschap. Op een goede dag zijn er uitzichten tot aan de beroemde Araneilanden.

De weg van de Conor Pass. ©Pixabay

Deze bergpas is privé-eigendom

Al decennialang is een groot deel van de Conor Pass het privébezit van de Iers-Amerikaan Michael Noonan. Hij heeft door de jaren heen steeds stukjes van het landschap opgekocht, waaronder het mooiste deel met de waterval en de meren. Hij deed dit om het te beschermen, maar ook als pensioen. Diverse keren heeft hij geprobeerd het te verkopen, tot nu toe zonder succes. De laatste vraagprijs was maar liefst 10 miljoen euro. Daarbij had hij ook nog enkele voorwaarden, waaronder dat het wel open moet blijven voor het publiek.

Overnachten in de omgeving

De Conor Pass en omgeving is perfect om op je gemak te verkennen. Ik deed er meerdere dagen over, omdat ik in de vroege ochtend op pad wilde. Je vindt in de nabije omgeving talloze kleine hotels, knusse bed & breakfasts en handige appartementen. Wees er wel op tijd bij, Dingle is een zeer populaire regio. In de weekenden en vakanties zijn veel hotels vaak vol.

Bekijk de video

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Ierland

Lees mijn Tips

alle 18 artikelen over Ierland

Bekijk alle artikelen