Kajakken met zeehonden bij Adrigole

Unieke excursie langs de Ierse kust

Bij het plaatsje Adrigole in Ierland kun je kajakken of kanoën met zeehonden. Ik heb het gedaan en vond het magisch. De guitige dieren zijn opvallend nieuwsgierig en komen vanzelf tot op enkele meters van de kajak. Lees hier alles hoe je deze excursie kunt organiseren, met de beste tips voor je bezoek.

Adrigole ligt op het Beara-schiereiland en is onderdeel van de beroemde Beara Way wandelroute. Ik kwam er langs en zag plotseling een klein bordje met: Kayaking With Seals. Ik stopte en ging rond vragen. Bij de Adrigole Harbour lagen kajaks, riemen, wetsuits en reddingsvesten. Ik keek over het water, maar zag geen zeehonden. Het was zo goed als windstil, dus ik kon eenvoudig het water op. Waarbij ik vooral benieuwd was of de dieren er zijn.

Bekijk mijn video

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

De zeehonden

In de haven leven meerdere zeehonden merkte ik al snel. Deze zijn aan mensen gewend geraakt en komen graag even kijken. Wat me opviel was dat ze graag om je heen zwemmen. Totdat je stopt met peddelen, dan lijken ze snel onderwater te duiken. Om iets verderop weer boven water te komen. Het is een leuk spelletje, zeker toen ik probeerde foto's en video's te maken.

Een zeehond komt kijken bij mijn kajak. ©Corno van den Berg

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Verschillende excursies

Er zijn verschillende mogelijkheden om te gaan kajakken. De haven van Adrigole is goed beschermd tegen de weerselementen, zodat je al snel kunt kajakken. De meeste excursies zijn in de morgen en duren een uur of twee uur. Je kunt dat zelf bepalen. Ik ging ruim een uur het water op en ontmoette meerdere zeehonden.

Je kunt ook zwemmen

Zwemmers in de haven van Adrigole. ©Corno van den Berg

Toen ik er was, kwamen er plotseling twee lokale bewoners, die het ijskoude water indoken. Ze vertelden me dat ze dat elke dag deden, onder het toezicht van de zeehonden. Oftewel, ook jij kan hier gaan zwemmen. Al is het zeewater wel opvallend koud. Behalve in de zomer als het tegen de 20 graden kan worden.

Overnachten in de buurt

In het plaatsje Adrigole zijn enkele kleine hotels, ik verbleef in het plaatsje Glengarriff dat op een kwartiertje rijden ligt. Hier vind je enkele gezellige restaurants en bars, maar ook diverse hotels, vakantiewoningen en appartementen. Wees er wel op tijd bij, dit geldt zeker voor de vakanties.  
Bekijk de leukste accommodaties

Hoe kom ik in Adrigole?

Het plaatsje ligt op 17 kilometer afstand van het bekendere Glengarriff, dat als de toegangspoort van Beara wordt gezien. Je kunt het ook vanuit Kenmare bereiken dat meer in het noorden ligt. De afstand is 45 kilometer, dat je in 45 minuten kunt rijden. 

Meer informatie

Kijk voor meer info over deze trip op WildAtlanticWay

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Ierland

Lees mijn Tips

alle 18 artikelen over Ierland

Bekijk alle artikelen