Charles Fort

Beroemd kasteel aan de kust van Ierland

Charles Fort is een kasteel in het stadje Kinsale in het zuidwesten van Ierland. Het is een bijzonder vijfhoekig fort aan de rand van de kust, dat nog in goede staat is. Je kunt het bezoeken en alles leren over de turbulente geschiedenis, met een Nederlands tintje. Dit zijn de bezienswaardigheden van Charles Fort, dat soms ook Charles Castle wordt genoemd.

Het imposante Charles Fort werd voltooid in 1682. Het wordt in de geschiedenisboeken soms het 'nieuwe fort' genoemd. Dit komt tot het nabijgelegen James' Fort, dat vóór 1607 aan de andere kant van de haven van Kinsale was gebouwd. Dat wordt het 'oude fort' genoemd. Het Charles Fort is nu een museum dat door Heritage Ireland wordt geëxploiteerd.

Architectuur

Je kunt bij Charles Fort lekker ronddolen. ©Corno van den Berg

Het nieuwe fort is vernoemd naar Charles II, die koning van Schotland tussen 1649 en 1651. Het fort is ontworpen door de landmeter-generaal Sir William Robinson, hij was tevens architect van het Royal Hospital Kilmainham.

Charles Fort is een voorbeeld van een vijfhoekig fort met bastions. De vijf bastions heten Kinsale (ook bekend als de Devil's), Charles, Cockpit, Flagstaff en North. De Kinsale en Charles liggen aan zee, die zijn dan ook opvallend groter dan de andere drie. De verwachting was dat het fort vanuit zee zou worden aangevallen.

Nederlandse link

Maar het werd uiteindelijk vanaf land overwonnen in 1690. Het gebeurde tijdens de Williamitische Oorlog (1688–1691) in Ierland. Dit was een conflict tussen de Jakobitische aanhangers van Koning Jacobus II van Engeland en aanhangers van Prins Willem van Oranje. Laatstgenoemde won de strijd.

Wandelen rondom het Fort

De begraafplaats naast het Charles Fort. ©Corno van den Berg

Aan de linkerkant van het fort zie je een klein wandelpad. Deze wandelroute met de naam Charles Fort Walk voert je langs het kleine kerkhof, met verschillende graven. Na enkele honderden meters kom je aan de kust. En dan kun je goed zien hoe het fort door de hoge muren werd beschermd. Je kunt verder lopen langs de zee naar een kleine jachthaven. Het is een heerlijke wandeling vond ik.

Overnachten in Kinsdale

Het stadje Kinsdale zie je liggen vanuit het fort. Ik ben er blijven slapen, zodat ik de volgende ochtend vroeg op pad kon. Waarbij ik veel andere toeristen voor ben. Ook het is een leuke plek om wat te eten en drinken. Je vindt er diverse hotels, vakantiewoningen en appartementen. Wees er wel op tijd bij in de vakantieperiodes.   

Wat is de locatie van Charles Fort?

De restanten van het fort. ©Corno van den Berg

Het kasteel Charles Fort ligt op 28 kilometer ten zuiden van de stad Cork. Het is eenvoudig te bereiken met een eigen auto of huurauto. Het wordt vaak bezocht door mensen die een rondreis door het zuiden van Ierland maken. Waarbij ze onder meer ook het uiterste westelijke puntje, Mizen Head, het unieke fort Dunlough Castle en de bijzondere kloof Nohoval Cove aan doen. 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Ierland

Lees mijn Tips

alle 18 artikelen over Ierland

Bekijk alle artikelen