Sheep’s Head Way

Wandelroute van 93 km langs de Ierse kust

Sheep’s Head Way is een beroemde wandelroute langs de kust in Ierland. Waarbij je langs steile kliffen loopt, tussen de schapen door en wilde dieren, en eindigt bij de beroemde Sheep’s Head Lighthouse. Dit zijn de beste tips en de mooiste wandelroutes van de Sheep’s Head Way.

De wandelroute maakt deel uit van de beroemde Wild Atlantic Way in Ierland. Je loopt over het schiereiland Sheep's Head in West Cork tussen Bantry Bay en Dunmanus Bay. Al vind je hier veel meer baaitjes, wonderlijke rotsformaties en heerlijke vergezichten. Met onderweg diverse watervalletjes, woeste golven en opvallend veel vogels op je pad.

De Sheep's Head Way wandeling is bijna 93 km lang. Het begint in de historische stad Bantry in het westen van de regio Cork. Vanaf daar kun je helemaal naar het einde van het Sheep's Head-schiereiland wandelen. Met onderweg heerlijke uitzichten over de Bantry-baai en het Beara-schiereiland. In zuidelijke richting kijk je uit over de Dunmanus-baai naar het Mizen-schiereiland.

Wandelen op de Sheep’s Head Way

De gele paaltjes van de Sheeps Head Way. ©Corno van den Berg

Onderweg kom je mensen tegen die de hele Sheep's Head Way in 6 dagen. Ook kun je kiezen uit een van de meer dan 25 wandelingen. De moeilijkheidsgraad is meestal makkelijk tot gemiddeld. Deze routes variëren van 1 tot 7 kilometer en zijn allemaal een rondje. Dus met hetzelfde begin- en eindpunt. Alle routes zijn goed aangegeven met paaltjes met een opvallend gele kleur.

Er zijn nog meer wandelroutes 

De ruige kust langs de Sheeps Head Way. ©Corno van den Berg

Of ontdek aanvullende routes die aansluiten op de Sheep's Head Way. Er is een ruim 200 km lang netwerk van paden langs het Sheep's Head-schiereiland en rond Bantry. Deze strekken zich uit in het oostelijke deel naar Drimoleague, Mealagh Valley en Kealkil. En verder naar Gougane Barra, er zijn talloze mogelijkheden.

Sheep’s Head Lighthouse (4,2 km)

De vuurtoren in het uiterste puntje in het westen. ©Corno van den Berg

Het land eindigt bij de vuurtoren van Sheep's Head. Dit deel is volgens velen een van de mooiste, en misschien wel het mooiste gedeelte van de route. Je kunt ook alleen dit deel doen, al is het relatief kort. De wandeling brengt je naar de vuurtoren op het uiterste puntje. Deze hike is perfect voor mensen met weinig tijd, maar die toch de ruigheid van de Ierse schiereilanden willen beleven.

Er is een parkeerplaats bij Coomacullen dat het Tooreen Turning Point wordt genoemd. Het ligt in het uiterste westen van het schiereiland. Als je weinig tijd hebt is dit de beste plek voor een wandeling van een paar uur, als je het rustig aan doet. En af en toe stopt voor een slokje en een foto. Neem de tijd, dit is een heerlijk gebied.

Overnachten in de buurt

Er zijn diverse hotels, cottages en Bed & Breakfasts langs de route. Het aanbod is niet extreem groot, maar wel opvallend goed. Ook grotere plaatsen als Ballylickey en Glengariff liggen op minder dan een uur rijden. Deze hebben supermarkten voor al je boodschappen, zodat je onderweg lunch kunt eten bijvoorbeeld. Ook zijn er diverse restaurants en bars. In de kleinere plaatsen merkte ik dat deze nog weleens dicht kunnen zijn, wat lastig is.

Bekijk de leukste accommodaties in Bantry

Locatie van Sheep’s Head Way

Onderweg kom je onder meer dit meer tegen. ©Corno van den Berg

Sheep's Head is een relatief onbekend schiereiland in Ierland. Het ligt tussen de beroemde schiereilanden Beara en Mizen's Head, maar verdient minimaal zoveel aandacht. Wat je vanzelf zult merken als je hier bent. 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Ierland

Lees mijn Tips

alle 18 artikelen over Ierland

Bekijk alle artikelen