Healy Pass

Beroemde weg in de bergen van Ierland

De Healy Pass is geliefd bij auto- en motorrijders. Deze weg slingert door de bergen van Ierland op het Beara schiereiland en biedt puur rijgenot. De weg heet officieel R574 en loopt van het stadje Adrigole in de County Cork naar Lauragh. Dit zijn de beste tips om deze heerlijke weg te rijden met je eigen auto of huurauto. In dit artikel lees je tevens over enkele bezienswaardigheden die je onderweg tegen komt.

Als je door het zuidelijke deel van Ierland reist moet je de bekende Healy Pass ook meenemen. Dit kan per auto, motor en per fiets. Al is het wel een aardige klim. Het hoogste punt, met een wijds panorama, is overigens maar 334 meter hoog. Het voelt veel hoger aan als je hier bent. Dit komt door de beperkte vegetatie, al kun je wel wat bloemen vinden.

Bekijk mijn video

Op de hoogte blijven van al mijn nieuwe reisvideo's? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Oorsprong van de naam

De naam Healy Pass komt van Timothy Michael Healy, die de eerste Gouverneur-Generaal van de Ierse Vrijstaat was nadat Ierland in 1921 onafhankelijk werd. Hij overleed in 1931, net nadat de weg was gerenoveerd. Als eerbetoon werd de weg naar hem vernoemd. Waardoor de weg al snel bekender werd.

De bijzondere geschiedenis

Rijden op de Healy Pass is magisch. ©Corno van den Berg

Tussen 1845 en 1849 mislukte jaar op jaar de aardappeloogst in Ierland. Hierdoor brak een grote honger uit. De overheid wilde nieuwe wegen aanleggen om de verschillende delen van het land met elkaar in verbinding te brengen. De wegwerkers waren de mensen die het meeste last hadden van de honger. Zodat ze geld konden verdienen om eten te kopen. Mede daarom wordt de Healy Pass nog steeds hongersnoodweg genoemd.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

De vele schapen

Overal kunnen schapen zomaar oversteken. ©Corno van den Berg

De vaste bewoners van de Healy Pass zijn schapen. Het zijn Scottish Blackface schapen, die goed in de bergen kunnen overleven. Deze dieren kunnen overal opduiken en soms plotseling oversteken. Hou daar rekening mee. Verlaag je snelheid, wat sowieso hier een goed plan is door de vele uitzichten.

Beste route

Het Glanmore Lake kom je onderweg tegen. ©Corno van den Berg

Ik heb de Healy Pass in beide richtingen gereden om te kijken wat ik de mooiste route vond. En eigenlijk is heen en terug rijden de beste manier om het te doen. Vanuit Adrigole slinger je via talloze haarspeldbochten omhoog om daarna via het Glanmore Lake weer naar beneden te rijden. Andersom is het eveneens intrigerend, omdat je weet dat de weg ooit begint te slingeren. Maar alleen wanneer? En dan plotseling sta je boven en zie je het. Wat ikzelf een mooi moment vind. Ook daar is een parkeerplaats, zodat je even op je gemak kunt kijken.

Watervallen langs de route

Een van de watervallen langs de weg. ©Corno van den Berg

Je vindt langs de route diverse (kleine) watervallen. Die in de zomer droog kunnen vallen. De mooiste vind je in het noordelijke deel, deze heeft een stenen brug. Er zijn een paar parkeerplaatsen, zodat je even onderweg kunt stoppen. Het water stroomt onder de weg door, wat bijzondere vergezichten oplevert. Ook groeien er talloze bloemen langs het water. Ik vind dit een heerlijk rustpunt op de route.

Overnachten in de buurt

Er zijn diverse mogelijkheden om in de buurt te overnachten. Het dichtstbijzijnde stadje is Glengarriff dat op ruim 20 kilometer ligt. Het is een gezellig stadje met knusse restaurants en bars. Ook vind je er diverse kleine hotels, hostels, vakantiewoningen en appartementen.
Bekijk de leukste accommodaties

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Ierland

Lees mijn Tips

alle 18 artikelen over Ierland

Bekijk alle artikelen