Beara Way

Een 206 kilometer lange wandelroute met talloze hoogtepunten

De Beara Way is een beroemde wandelroute in Ierland. De officiële lengte is 206 kilometer, al wordt ook wel 185 kilometer genoemd. Hij loopt over het Beara schiereiland in de County Cork in het zuiden van het land. Tijdens deze wandelroute kom je talloze bezienswaardigheden tegen, zoals watervallen, eeuwenoude steencirkels en bijzondere eilanden.

Beara is een van de vijf schiereilanden die Ierland rijk is. Waaronder ook bekende als Dingle en Kerry, maar ook Mizen (met onder meer Mizen Head), Sheep's Head en dus Beara. Ik ging op verschillende plekken wandelen, in het bos, langs de kust en meer.

National Irish Trail

De Beara Way is een National Irish Trail die loopt van Glengariff naar Kenmare, waarbij je met name de kust volgt. De wandeling is eenvoudig tot gemiddeld, je hebt maximaal 600 meter hoogteverschil per deel te overbruggen. De Beara Way is goed gemarkeerd, je kunt simpelweg de groene paaltjes volgen. Dit zijn enkele hoogtepunten van het schiereiland, die je op de wandelroute Beara Way kunt zien.

Healy Pass

Healy Pass in Ierland. ©Corno van den Berg

De heerlijke Healy Pass is geliefd bij auto- en motorrijders. Iets minder bij wandelaars, al heb ik ze er wel gezien. Deze beroemde weg slingert door de bergen van Ierland op het Beara schiereiland en biedt puur rijgenot. De weg heet officieel R574 en loopt van het stadje Adrigole in de County Cork naar Lauragh. Het is een heerlijke weg om te rijden met je eigen auto of huurauto, al kun je hem ook te voet doen natuurlijk. Onderweg kom je diverse watervallen tegen. En veel schapen.

Lees mijn artikel over Healy Pass 

Bull Rock

Bull Rock in Ierland. ©Corno van den Berg

Het bij ons minder bekende Bull Rock is een rots met een unieke geschiedenis. Dit eiland ligt in het westen van Ierland. Door sommigen wordt Bull Rock Island gezien als de poort naar de onderwereld. Met name de natuurlijke tunnel dwars door het eiland is bijzonder. Deze rots langs de Wild Atlantic Way ligt bij het beroemde Dursey Island. De rots in zee is alleen per boot te bereiken vanaf Garnish Point. Ik deed de Bull Rock excursie met een zodiac bij mooi weer en een relatief rustige zee. 

Lees mijn artikel over Bull Rock

Dursey Island

De kabelbaan naar Dursey Island voor de renovatie. ©Corno van den Berg

Het eiland Dursey ligt op het uiterst westelijke puntje van Cork. Het is geliefd bij wandelaars, die houden van de uitzichten over de Atlantische Oceaan. Waarbij je soms dolfijnen en walvissen kunt spotten. Het eiland is vooral beroemd door de kabelbaan waarmee je naar het eiland kunt. Het is de enige kabelbaan van Ierland. Met de historische kabellift reis je op 250 meter hoogte over de zee. Vroeger werden ook zo de schapen vervoerd. Check wel of de kabelbaan open is. Soms is hij gesloten door te harde wind of door reparaties. Je vindt de kabelbaan bij Inchinaleega.

Meer informatie: Dursey Island

Glengarriff Woods Nature Reserve

Wandelen in het Glengarriff Woods Nature Reserve. ©Corno van den Berg

Het Glengarriff Woods Nature Reserve ligt naast het plaatsje met dezelfde naam. Dit ligt aan het begin van het schiereiland en is een goed startpunt. Ik ging er heerlijk wandelen in het bos, waarbij je onder meer naar een uitkijkpunt kunt lopen. Het landschap is door de bossen wel wat anders en dus een aangename toevoeging.

Overnachten op de Beara Way

De Beara Way is zeer geschikt om in meerdere dagen te worden ontdekt. Ik heb er twee nachten doorgebracht op verschillende locaties, waaronder in Kenmare. Je vindt er diverse kleine hotels, gezellige vakantiewoningen en handige appartementen. 

Garinish Island

De Italiaanse tuin op Garinish Island. ©Corno van den Berg

Het bij ons minder bekende Garinish Island staat bij de Ieren bekend als bloemeneiland. Met een kleine veerboot kun je het eiland met de diverse tuinen bezoeken, zoals de Italiaanse en Griekse tuin. Deze liggen in de beschutte haven van Glengarriff in Bantry Bay. Je kunt een rondleiding langs de vele bloemen en planten volgen met een gids. Al kun je ook het eiland met de Ilnacullin tuin en het Bryce House verkennen. Het was handelaar Annan Bryce die in 1911 de diverse tuinen liet aanleggen.

Meer informatie: Garinish Island

Ballydonegan Beach Allihies

Zo mooi is het strand bij Allihies. ©Corno van den Berg

Net buiten het plaatsje Allihies vind je een van de mooiste stranden van het land. Het is een opvallend goudgeel zandstrand, met eromheen veel groen. Allihies Beach zie je vanzelf liggen aan de noordelijke kant van het Beara schiereiland. Er is een camping bij die veel door wandelaars wordt gebruikt. Zodat je de zonsondergang en de zonsopgang (met wat geluk) kunt zien. Ik had veel geluk met 25 graden, zonnetje en windstil. Op warme dagen zie je hier veel zwemmers.

Bere Island

Wandelen op de Beara Way op Bere Island. ©Corno van den Berg

Dit eiland ligt voor de kust en is een oase van rust. Bere Island is ideaal als je wilt wandelen. Ik heb een wandeling gemaakt langs de Ardnakinna Lighthouse, de vuurtoren op het westelijke deel. Ook bezocht ik de verdedigingstoren in het midden van het eiland. Je vindt er twee stranden, al zijn het kiezelstranden. Ook bijzonder is de Lonehort Battery, een oud fort van de Engelsen.  

Kajakken met zeehonden bij Adrigole

Een zeehond zwemt voorbij aan mijn kajak. ©Corno van den Berg

Een bijzondere excursie is het kajakken met zeehonden in de baai van Adrigole. De dieren leven in deze baai en zijn erg nieuwsgierig. Zodra ik het water op ging, kwamen ze dichterbij om te kijken naar die rare snuiter in een kajak. Ze bleven wel op een afstandje, al was het maar 10 meter. Je kunt zelf bepalen hoelang je wilt kajakken, vraag ter plekke naar de mogelijkheden en kosten van de excursie. 

Meer informatie: WildAtlanticWildlife

Castletownbere, Allihies en Glengarriff

Het stadje Castletownbere. ©Corno van den Berg

De stadjes Casteltownbere, Allihies en Glengarriff zijn perfect om etenswaren, drank en dergelijke in te slaan. Ook in Adrigole en Garinish kun je terecht. Ook kom je onderweg ook wel wat bars en restaurants tegen. Maar hou er rekening dat dit deel van Ierland weinig mensen kent en dus weinig bebouwing. Zorg dus dat je goed voorbereid op pad gaat.

Overnachten kan goed in B&B's, hotels en campings. Deze liggen zowel in de stadjes en dorpen als erbuiten. Ik sliep in zowel kleine B&B's als enkele statige herenhuizen.

Meer informatie op de officiële website 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Ierland

Lees mijn Tips

alle 18 artikelen over Ierland

Bekijk alle artikelen