Mizen Head

Uiterste punt van Ierland met beroemde brug en vuurtoren

Mizen Head is een van de vijf schiereilanden van Ierland in de regio Cork. Het is vooral bekend door de voetgangersbrug over de zee, het seinstation en de vuurtoren. Je kunt er heerlijk wandelen, waarbij je een grote kans hebt om diverse wilde dieren te zien. Dit zijn de beste tips en bezienswaardigheden voor je bezoek aan Mizen Head. Met de locatie, beste tijd en meer informatie.

Dit is het meest zuidelijk gelegen schiereiland in Ierland. Dat alleen via een heerlijk slingerende weg is te bereiken. De reis ernaartoe is al een belevenis, dus neem de tijd. Ik reisde twee keer naar Mizen Head, eerst in de ochtend en later in de namiddag. Een keer bij regen en een keer bij zonneschijn. Het was een totaal andere belevenis, maar beiden erg gaaf. Slecht weer hoort wel bij dit soort plekken vind ik.

Bekijk mijn video

Op de hoogte blijven van al mijn nieuwe reisvideo's? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Mizen Head ligt hoog op de steile rotsen. Om bij het seinstation te komen moet je eerst 99 treden lopen, al kun je ook het pad voor mindervaliden nemen. Neem de tijd om hier te wandelen, er is veel te zien.

Het seinstation

Een kijkje in het seinstation. ©Corno van den Berg

Na het bezoekerscentrum zie je het seinstation vanzelf liggen. Je kunt onder meer de woning van de stationswachter, maar ook de machinekamer, de zendkamer van Marconi, en de collectie landkaarten van Mizen zien. Ook is er een tentoonstelling over de dieren die hier leven, waaronder ook de zeedieren die hier vaak te zien zijn.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

In het westen kun je Fastnet Rock zien met daarop een vuurtoren. Voor veel Ieren is dit een bijzondere plek. Het staat bekend als Ierlands Traan. De reden is simpel: het was het laatste wat Ierse emigranten zagen als ze hun geliefde Ierland achter zich lieten op weg naar het buitenland.

De brug

De Mizen Bridge. ©Corno van den Berg

De brug, ook bekend als Mizen Bridge, verbindt het seinstation met het vasteland. Vanaf de brug heb je een heerlijk uitzicht over de kust, de rotsen en de oceaan. Je kunt de brug het beste fotograferen door eerst over de brug te lopen en dan rechts omhoog de rots op klimmen via het pad. Dan heb je diverse uitkijkpunten om deze vast te leggen.

Het uitkijkpunt

Het uitkijkpunt op de top. ©Corno van den Berg

Als je naar boven klimt zie je rechts een uitkijkpunt over de kust. Het ijzeren platform lijkt te zweven, waardoor je een bijzonder beeld krijgt van de omgeving. Het is een geliefde fotospot. Als je hier bent begrijp je al snel waarom.

Dieren bij Mizen Head

Als je vanaf de brug de zee onder je in kijkt heb je een grote kans om zeehonden te zien. De baai is voor de dieren rustiger dan de zee. En dus zie je ze geregeld zonnebaden op rotsen. Of zwemmen en spelen ze in het water. In het omliggende water worden ook geregeld walvissen en dolfijnen gespot. Let dus op, zeker als er weinig golven zijn kun je ze relatief eenvoudig zien. Daarnaast zag ik veel vogels voorbij vliegen, zoals de guitige papegaaiduiker, alk, drieteenmeeuw en jan-van-gent.

Overnachten in de omgeving

Dit deel van Ierland is perfect om in meerdere dagen te ontdekken. Daarom heb ik ook diverse nachten in de buurt geslapen. Het aanbod is beperkt, maar wel goed. In dorpjes als Goleen en Toormore kun je met wat geluk een gezellig hotel of een vakantiewoning vinden. Anders moet je iets verder rijden voor een hotel of appartement.
Bekijk de leukste accommodaties

Hoe kom ik bij Mizen Head?

Het uiterste puntje van Mizen Head. ©Corno van den Berg

Vanuit Skibbereen is het ongeveer 50 minuten rijden via de N71, R592 en R591. Al kun je achter een tractor komen, zoals mij ook overkwam. Dan duurt het veel langer, maar kun je wel genieten van het landschap. Ik nam bijna twee uur voor deze route, want er is genoeg te zien onderweg. Zoals Altar Wedge Tomb (hunebed) en Ballyrisode Beach (beroemd strand). 

Beste tijd om te gaan

Het bezoekerscentrum heeft beperkte openingstijden, je kunt bijvoorbeeld niet op een zomerse avond alles bezoeken. Check online voor de actuele tijden om Mizen Head te bezoeken.
Meer informatie op de officiële website 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Ierland

Lees mijn Tips

alle 18 artikelen over Ierland

Bekijk alle artikelen