Kerid Crater

Krater op IJsland met opvallend blauw meer

Kerid Crater is een van de vele vulkaankraters op IJsland. Hij ligt aan de beroemde Golden Circle in het zuidwesten van het eiland. Het bijzondere is dat je deze goed kunt bezoeken. Er loopt een wandelpad rond de krater, maar ook een pad naar het meer in het midden. Het ligt langs de beroemde Golden Circle, maar wordt opvallend weinig bezocht. Dit zijn de beste tips en bezienswaardigheden van Kerid Crater.

Kerið, zoals de krater door de IJslanders zelf wordt genoemd, is een 55 meter diepe trechtervormige krater. Het meertje ligt fraai in de kom en is te voet te bereiken. Het houten wandelpad loopt tot in het water. Het is niet toegestaan om te zwemmen in het vulkanische meer van Kerid.

Bekijk mijn video

Op de hoogte blijven van al mijn nieuwe reisvideo's? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Ontstaan van de krater

Volgens geleerden is de krater ontstaan door een uitbarsting van zo’n 3.000 jaar geleden. Een kleine magmakamer stortte in, waardoor de krater ontstond. Kerid Crater is onderdeel van het veel grotere kratercomplex Tjarnarhólar. Volgens de lokale legendes stijgt het waterniveau van het meer in Kerið, als het water in een klein meertje boven op de berg Búrfell daalt. En omgekeerd. Het meertje op de Búrfell ligt 5 km ten noorden van Kerid. Vlakbij liggen overigens nog twee andere kraters, de Seyðishólar and Kerhóll.

Je kunt naar het meer lopen bij Kerid Crater. ©Corno van den Berg

Overnachten in de buurt van Kerid Crater

De meeste mensen doen de Golden Circle in drie dagen. Ik heb er zeven dagen over gedaan omdat ik veel onbekende plekken wilde aandoen. De dichtstbijzijnde stad is Selfoss, waar je ook supermarkten en winkels hebt. Maar dus ook leuke hotels, gezellige Bed & Breakfasts en appartementen.
Bekijk de leukste accommodaties in Selfoss

Locatie van Kerid Crater

De vulkaankrater ligt langs de weg 35 op de route naar het stadje Selfoss. Vanaf de parkeerplaats loop je in een paar minuten naar de diverse uitzichtpunten. De meeste mensen lopen tegen de klok in, zodat het pad naar het meertje aan het einde van de wandeling is.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Een bezoek is goed te combineren met attracties als Geysir en Strokkur, maar ook watervallen als de minder bekende Faxi waterval en de Gullfoss waterval. Je moet eentree betalen, al is het eigenlijk een toegangsbewijs om je huurauto te parkeren. 

Meer artikelen over de Golden Circle