Waarom moet ik hier heen?

De rattentempel Karni Mata in India is uniek. Het is een tempel gewijd aan ratten, simpelweg omdat de lokale bevolking denkt in een volgend leven terug te komen als rat. En dus worden ze gevoerd en gekoesterd vreemd genoeg.

Karni Mata is de beroemde rattentempel van India. Hier lopen duizenden ratten, zonder dat iemand ze wegjaagt of wil doden. Sterker nog, hier worden de dieren vereerd. Wat tot vreemde situaties kan leiden.

Bezoekers gruwelen er van. Maar toch komen ze bewust naar de tempel in het dorp Deshnoke. Niet voor de tempel Karni Mata, maar voor hun vaste bewoners; de zwarte rat. Die er trouwens vaak opvallend bruin uitziet. Een dier dat overal ter wereld wordt bejaagd, wordt hier juist vereerd.

Het kan niet iedereen bekoren. Bij toeristengroepen die hier aankomen zie je altijd enkele deelnemers die niet mee naar binnen gaan. Deze excursie is niet aan hen besteedt. Dit is de Karni Mata-tempel in Deshnoke, in het noordwesten van India. Karni Mata is de beschermheilige van de tempel, maar ook van deze streek in Azië.

Een vrouw voert ratten in Karni Mata, de rattentempel van India.
Een vrouw voert ratten in Karni Mata, de rattentempel van India.

De geschiedenis van Karni Mata:

Volgens de overlevering leefde ze in de 14e eeuw. Deze vrouw verrichtte tijdens haar leven veel wonderen. Zo wist ze haar eigen zoon Lakhan weer tot leven wekken nadat hij was verdronken. De Indiërs geloven dat Karni Mata de incarnatie is van één van de belangrijkste en machtigste godinnen van India: Durga.

Karni Mata beschermde haar familie goed. Zo zweerde ze dat haar familieleden nooit werkelijk zouden sterven. Maar ze zouden reïncarneren als kaba, oftewel een rat. In Deshnoke en omgeving geloven de mensen dat ze afstammen van deze godin.

De tempel Karni Mata is ook fraai.
De tempel Karni Mata is ook fraai.

En denken ze dus in een volgend leven terug te keren als rat. Daarom worden de ratten in de tempel aanbeden. En verwend met talloze zoete lekkernijen en ander eten. Ook krijgen ze veel melk voorgeschoteld. Omdat ze hier zo worden behandeld hebben ze hun angst voor mensen verloren. wat je vanzelf zult merken als je hier rond loopt.

Karni Mata bezoeken

De tempel is perfect voor foto’s en video’s. Je zult zelden zo dicht bij een rat kunnen komen. Zeker in combinatie met mensen en eten. Let wel op dat je niet te dichtbij komt. Ze kunnen bijten, waardoor je zelfs een ziekte kunt oplopen.

Corno’s reistips:

Als je naar en door India wilt reizen, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Tempel