Drei Zinnen

Wandelen naar het symbool van de Dolomieten

De bergen van Drei Zinnen behoort tot het beste wat de Dolomieten te bieden hebben. Je kunt in dit deel van Italië heerlijk wandelen langs de bergen, waarbij je je vergaapt over de steile bergen. Er is een heerlijke Drie Zinnen wandeling, die je eenvoudig kunt doen. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Drei Zinnen.

Drie steile toppen middenin de Dolomieten; dat zijn De Drei Zinnen. Het laat goed de ruigheid zien van dit gebergte. Je kunt er naar toe wandelen en idyllisch overnachten in een berghut. In dit artikel noem ik ook andere excursies die je hier kunt doen.

Ik ging naar de Drei Zinnen op het moment dat het voorjaar zou moeten intreden. Maar Koning Winter wilde nog niet opgeven, dus ik zag nog veel sneeuw. Wat mijn bezoek wel extra bijzonder maakte. Het was een beetje mysterieus zelfs.

Hoe komt de Drei Zinnen aan zijn naam?

Zoals vaker hebben bergliefhebbers deze bergen een naam gekregen. Al zijn deze wel logisch te verklaren toch? Bijna alle plaatsen in de Dolomieten hebben meerdere namen. Dit komt door de rijke geschiedenis van de Dolomieten.

Tot het jaar 1918 behoorde de Dolomieten bij Oostenrijk. Daarna werd het onderdeel van Italië en kreeg het de naam Tre Cime di Lavaredo, dat hetzelfde betekent. In deze regio worden alle plekken zowel in het Duits als het Italiaans aangegeven, wat wel wat verwarrend kan zijn. Ik gebruik in dit artikel de naam Drie Zinnen

Locatie van Drei Zinnen

De drievoudige bergtop ligt op de grens van de Italiaanse regio’s Trentino, Zuid-Tirol en Veneto. De pieken zijn gelegen in de Sextener Dolomieten tussen de gemeenten Toblach en Auronzo di Cadore. Er is een weg aangelegd die je bijna tot aan de voet van de bergen brengt.

Parkeren bij de Drei Zinnen

Het is eenvoudig om naar de Drei Zinnen te wandelen. Je kunt je (huur)auto parkeren bij de Rifugio Auronzo. Let op, dit is een relatief dure tolweg, je betaalt meer dan 30 euro. Bij de ingang vind je een tolpoortje waar je kunt betalen. Je moet dan nog 15 minuten rijden op een slingerende bergweg tot de parkeerplaats.

De parkeerplaats is vaak vol, dus zorg dat je hier op tijd bent. Ik was er voor 9 uur in de ochtend en kon gemakkelijk parkeren. De meeste mensen komen rond 10 uur, dus als je eerder bent is het ook rustiger op de wandelroutes.

Wandelen naar de Drei Zinnen

Zo mooi is wandelen naar de Drie Zinnen. ©Corno van den Berg

Vanaf de parkeerplaats loopt een relatief vlak pad naar het gebergte. Al na enkele minuten openbaren de Drei Zinnen zich vanzelf voor je. Neem de tijd hiervoor, dit is echt een uniek landschap voor Europese begrippen.

Je moet wel wat geluk hebben met het weer. Er is hier vaak veel bewolking. Of eigenlijk hoog hangende mist, want deze opvallend steile toppen liggen op ruim 2.900 meter. Maar het mooi om te zien hoe de wind gaten slaat in het wolkendek en de bergtoppen keer op keer te voorschijn komen.

Als je overnacht in de berghut heb je een goede kans om de zonsondergang mee te maken. En natuurlijk ook de zonsopgang. Regel je overnachting wel vooraf, want de plekken zijn zeer beperkt. En zeer gewild, zoals je wel kunt begrijpen.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Zonder auto naar de Drie Zinnen

Wil je hoge tolkosten besparen dan is er een alternatieve wandeling. Je kunt je auto parkeren bij de gratis parkeerplek Parcheggio Libero Cadini. Vanuit hier is het nog een kleine twee uur lopen naar Parcheggio Auronzo. Een deel ervan is bergop en is pittig. Daarnaast ben je dan bij de Drie Zinnen alsook de meeste andere wandelaars er zijn. Ik kocht een tolkaartje, omdat ik juist rondom de Drei Zinnen veel wilde lopen. 

Westliche Zinne

De Westliche Zinne wordt ook wel Cima Ovest genoemd. Het is de middelste qua grootte. En ja, hij ligt aan de westelijke kant. Vergis je niet. Deze berg heeft een hoogte van 2.973 meter.

Grosse Zinne

De Grosse Zinne heet ook wel Cima Grande. Dit is de grootste van de drie, en dat is duidelijk te zien. Deze berg heeft een hoogte van 2.999 meter.

Kleine Zinne

De Kleine Zinne, oftewel Piccola Cima, ligt in het oosten. Dit is de kleinste van de drie bergen. Maar wel een favoriet voor veel bezoekers. Deze piek heeft een hoogte van 2.856 meter.

Het Hochpustertal bij de 3 Zinnen. ©Südtirol Marketing

Overnachten bij de Drei Zinnen

Wie de beroemde rotsen vroeg in de ochtend wil zien kan het beste in de buurt slapen. Dit geldt natuurlijk ook als je in de namiddag met mooi licht de plek wilt bezoeken. Wat perfect is voor foto's en video's bijvoorbeeld. Er zijn diverse hotels, maar ook berghutten om uit te kiezen. De Drie Zinnen Hütte is zelfs wereldberoemd. Wees er wel op tijd bij, dit is een populaire plek.
Dit zijn de leukste accommodaties

Zijn dit ook de Alpen?

Deze drie ongekend steile bergen worden soms ook gebruikt om de Alpen te promoten. Want ja, de Dolomieten horen officieel bij de Alpen. Al zijn ze wel degelijk anders.

Meer artikelen over de Dolomieten