Waarom moet ik hier heen?

De Drei Zinnen zijn drie steile toppen middenin de Dolomieten. Het laat goed de ruigheid zien van dit gebergte in Italië. Je kunt er naar toe wandelen en idyllisch overnachten in een berghut.

De Drie Zinnen worden vaak gezien als het beste wat de Dolomieten te bieden hebben. Je kunt hier heerlijk wandelen langs de bergen, waarbij je je vergaapt over de steile bergen. Want dat is toch wel het meest opvallende aan de Dolomieten.

Ik ging naar de Drei Zinnen op het moment dat het voorjaar zou moeten intreden. Maar Koning Winter wilde nog niet opgeven, dus ik zag nog veel sneeuw. Wat mijn bezoek wel extra bijzonder maakte. Een beetje mysterieus zelfs.

Deze drie ongekend steile bergen worden soms ook gebruikt om de Alpen te promoten. Want ja, de Dolomieten horen officieel bij de Alpen. Al zijn ze wel degelijk anders. De Drei Zinnen wordt in Italië vaak Tre Cime di Lavaredo genoemd, wat hetzelfde betekent. In deze regio worden alle plekken zowel in het Duits als het Italiaans aangegeven, wat wel wat verwarrend kan zijn.

Wat zijn de Drei Zinnen?

Zoals vaker hebben bergliefhebbers deze bergen een naam gekregen. al zijn deze wel logisch te verklaren toch?

Westliche Zinne

De Westliche Zinne (Cima Ovest) is de middelste qua grootte. En ja, hij ligt aan de westelijke kant. Vergis je niet. deze berg ligt op een hoogte van 2.973 meter.

Grosse Zinne

De Grosse Zinne (Cima Grande) is de grootste van de drie. En dat is duidelijk te zien. Deze berg heeft een hoogte van 2.999 meter.

Grosse Zinne

De Kleine Zinne (Piccola Cima) ligt in het oosten. En het is de kleinste. Maar wel een favoriet voor veel bezoekers. Deze piek heeft een hoogte van 2.856 meter.

Het Hochpustertal bij Drei Zinnen.
Het Hochpustertal bij Drei Zinnen. Suedtirol Marketing GmbH

Het is eenvoudig om naar de Drei Zinnen te wandelen. Je kunt parkeren bij de Auronzo Hütte (via de relatief dure tolweg) en dan via een relatief vlak pad om het gebergte heen lopen. En de Drei Zinnen openbaren zich vanzelf voor je. Neem de tijd hiervoor, dit is echt een uniek landschap voor Europese begrippen.

De beroemde berghut bij Drie Zinnen.
De beroemde berghut bij Drie Zinnen. Corno van den Berg

Je moet wel wat geluk hebben met het weer. Er is hier veel bewolking. Of eigenlijk hoogliggende mist, want deze opvallend steile toppen liggen op ruim 2.900 meter. Maar het mooi om te zien hoe de wind gaten slaat in het wolkendek en de bergtoppen keer op keer te voorschijn komen.

Als je overnacht in de berghut heb je een goede kans om de zonsondergang mee te maken. En natuurlijk ook de zonsopgang.

Ik reisde wekenlang naar de Dolomieten:

De Dolomieten van Zuid-Tirol

Ruim 300 dagen zon per jaar. In combinatie met de verfijnde Italiaanse keuken. In een bizar decor; de Dolomieten, uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO. Bizar ja, want deze bergen waren ooit een immense oerzee.

Reisverhaal
Alpe di Siusi Dolomieten

Ruim 300 dagen zon per jaar. In combinatie met de verfijnde Italiaanse keuken. In een bizar decor; de Dolomieten, uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO. Bizar ja, want deze bergen waren ooit een immense oerzee.