Drei Zinnen: Tips voor de mooiste plek in de Dolomieten

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Drei Zinnen

Wandelen naar het symbool van de Dolomieten

Drei Zinnen worden vaak gezien als het beste wat de Dolomieten te bieden hebben. Je kunt hier heerlijk wandelen langs de bergen, waarbij je je vergaapt over de steile bergen. Want dat is toch wel het meest opvallende aan de Dolomieten.

Drie steile toppen middenin de Dolomieten; dat zijn De Drei Zinnen. Het laat goed de ruigheid zien van dit gebergte in Italië. Je kunt er naar toe wandelen en idyllisch overnachten in een berghut.

Ik ging naar de Drei Zinnen op het moment dat het voorjaar zou moeten intreden. Maar Koning Winter wilde nog niet opgeven, dus ik zag nog veel sneeuw. Wat mijn bezoek wel extra bijzonder maakte. Een beetje mysterieus zelfs.

Wat zijn de Drei Zinnen?

Zoals vaker hebben bergliefhebbers deze bergen een naam gekregen. Al zijn deze wel logisch te verklaren toch?

Westliche Zinne

De Westliche Zinne wordt ook wel Cima Ovest genoemd. Het is de middelste qua grootte. En ja, hij ligt aan de westelijke kant. Vergis je niet. Deze berg heeft een hoogte van 2.973 meter.

Grosse Zinne

De Grosse Zinne heet ook wel Cima Grande. Dit is de grootste van de drie. En dat is duidelijk te zien. Deze berg heeft een hoogte van 2.999 meter.

Kleine Zinne

De Kleine Zinne, oftewel Piccola Cima, ligt in het oosten. En het is de kleinste. Maar wel een favoriet voor veel bezoekers. Deze piek heeft een hoogte van 2.856 meter.

Het Hochpustertal bij Drei Zinnen. ©Südtirol Marketing

Wandelen naar de Drei Zinnen

De drievoudige bergtop ligt op de grens van de Italiaanse regio’s Trentino-Zuid-Tirol en Veneto. De pieken zijn gelegen in de Sextener Dolomieten tussen de gemeenten Toblach en Auronzo di Cadore.

Het is eenvoudig om naar de Drei Zinnen te wandelen. Je kunt parkeren bij de Auronzo Hütte via de relatief dure tolweg. En dan via een relatief vlak pad om het gebergte heen lopen. En de Drei Zinnen openbaren zich vanzelf voor je. Neem de tijd hiervoor, dit is echt een uniek landschap voor Europese begrippen.

Je moet wel wat geluk hebben met het weer. Er is hier veel bewolking. Of eigenlijk hoog hangende mist, want deze opvallend steile toppen liggen op ruim 2.900 meter. Maar het mooi om te zien hoe de wind gaten slaat in het wolkendek en de bergtoppen keer op keer te voorschijn komen.

Als je overnacht in de berghut heb je een goede kans om de zonsondergang mee te maken. En natuurlijk ook de zonsopgang. Regel je overnachting wel vooraf, want de plekken zijn zeer beperkt. En zeer gewild, zoals je wel kunt begrijpen.

Zijn dit ook de Alpen?

Deze drie ongekend steile bergen worden soms ook gebruikt om de Alpen te promoten. Want ja, de Dolomieten horen officieel bij de Alpen. Al zijn ze wel degelijk anders. De Drei Zinnen wordt in Italië vaak Tre Cime di Lavaredo genoemd, wat hetzelfde betekent. In deze regio worden alle plekken zowel in het Duits als het Italiaans aangegeven, wat wel wat verwarrend kan zijn.

alle 60 artikelen over Italië

Bekijk alle artikelen