blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Pragser Wildsee / Lago di Braies

Het mooiste meer van de Dolomieten

De Pragser Wildsee is het grootste natuurlijke meer van de Dolomieten. Je kunt dit meer eenvoudig bezoeken. Zoals alles in de Dolomieten worden hier twee talen gesproken. De Italiaanse naam is Lago di Braies, in het Duits is het Pragser Wildsee. Beide namen worden veel gebruikt voor dit wonderlijke meer in het noorden van Italië. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Pragser Wildsee.

Het meer ligt in de Italiaanse provincie Zuid-Tirol. Het meer is beroemd van sociale media. foto's en video's laten het turquoise water met steile bergen zien. Het is onderdeel van het natuurpark Fanes-Sannes-Braies. Het wordt omringd door majestueuze berglandschappen. In dit artikel vind je ook tips voor de leukste excursies. Het meer is ideaal voor een wandeling of boottocht.

Feiten over de Pragser Wildsee

De Pragser Wildsee is het grootste meer dat door Moeder Natuur in de beroemde Dolomieten in neergelegd. Toen ik er was vond ik de grootte wat tegenvallen. Als realiseerde ik snel dat dit vooral komt door de immense bergen die er om heen liggen. 

  • Hoogte: 1.469 meter
  • Wateroppervlak: 31 hectare
  • Lengte: 1.200 meter
  • Breedte: 300 tot 400 meter
  • Gemiddelde diepte: 17 meter
  • Diepste punt: 51 meter

Het houten huis met boten

Als je aan komt lopen zie je links een houten botenhuis liggen. Dit is de houten berghut die je veel op social media ziet. Hij wordt nog steeds gebruikt voor de bootjes om een rondvaart te maken. Als je de beroemde foto met de bootjes wilt maken moet je geluk hebben. Of geduld.

Boottocht op Pragser Wildsee

De Pragser Wildsee per boot verkennen.

Het is een bijzondere boottocht, maar ook een dure. Je kunt op het meer met een boot varen. De kapitein neemt je mee over het meer en legt van alles uit over de bergen, hun namen en meer. Het is meestal in het Duits of Italiaans. Je kunt onderhandelen over de prijs, maar niet elke kapitein is daarvan gediend merkte ik.

Het meer heeft erg helder bergwater, dat langzaam het meer in loopt. Waardoor je vanuit de vissen in het meer kunt zien zwemmen. Dit zijn bergforellen, die al lang in het meer voorkomen. Ook vanaf de kant kun je deze dieren zien.

Wandelen rondom Pragser Wildsee (3,5 km)

Wandelen langs het mooiste meer van Dolomieten.

De beste excursie is een wandeling maken rondom Lago di Braies. Het wandelpad is eenvoudig en kent (bijna) geen hoogteverschillen Je kunt voor een groot deel rond het meer lopen. Dit is de manier om de meest toeristen te ontwijken. Je kunt beide kanten op. Ik vond persoonlijk de rechterkant het mooist, dus langs het restaurant en verder. Je komt vanzelf de beroemde wandelroute Alta Via 1 tegen, die hier start.

Tijd zonsopgang en zonsondergang

Het kan erg druk worden bij Lago di Braies. Waardoor veel van de schoonheid verloren gaat vind ik persoonlijk. Dit kun je voorkomen door vroeg in de ochtend te komen en de weekenden te vermijden. Ook de schoolvakanties en (logischerwijs) het hoogseizoen is niet optimaal.

Het is zinvol om de tijd voor de zonsopkomst op te zoeken tijdens je bezoek aan de Pragser Wildsee. Dan is het licht werkelijk bijzonder fraai, terwijl er opvallend weinig bezoekers zijn. Het meer is dan opvallend rustig. ik hoorde zelfs wat rotsen afbreken in de bergen met veel kabaal.

Overnachten bij de Pragser Wildsee

Een kind en een visser bij de Pragser Wildsee. ©Corno van den Berg

Het is slim om in de buurt van het gebied te overnachten. Hierdoor kun je vroeg in de ochtend het meer bezoeken, zodat je de meeste toeristen voor bent. Ook kun je dan aan het einde van de dag een wandeling maken, met vaak mooi licht. Er zijn diverse hotels, hostels en Bed & Breakfasts in de buurt. Het dichtstbijzijnde dorp is Villabassa. Wees er wel op tijd bij met boeken, aangezien het snel vol loopt. Dit geldt zowel door de zomer als de vakantieperiodes.
Bekijk de leukste accommodaties rond de Pragser Wildsee  

Hotel Lago di Braies

Aan het meer ligt het beroemde Hotel Lago di Braies. Als je in dit hotel verblijft heb je een aantal voordelen. Jij blijft als de meeste mensen naar huis gaan. Je kunt de avond meemaken, vaak met bijzonder licht. Maar met name de vroege ochtend is een magisch moment.
Bekijk hier Hotel Lago di Braies

Campings bij de Pragser Wildsee

Helaas zijn er geen campings die dichtbij het meer liggen. De dichtstbijzijnde kampeerplek is Camping Olympia, dat op 14 kilometer afstand ligt. Het heeft alle voorzieningen voor zowel tenten, caravans en campers. Camping Olympia in de Dolomieten is een begrip. Ook de Camping Toblacher See is populair. Deze is ook voorzien van alle voorzieningen. De afstand tot Lago di Braies is bijna 19 kilometer.
Bekijk de websites van Camping Olympia en Camping Toblacher See

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Hoe kom ik bij de Pragser Wildsee?

Hoe reis je met auto naar Pragser Wildsee (of Lago di Braies)? Vanaf de steden Sillian en Toblach (ook bekend als Dobbiaco) zie je net voorbij Niederdorf links een weg naar het mooie Pragser Tal (Val di Braies). Vanaf Bruneck vind je de weg ernaartoe net voorbij Welsberg (Montguelfo). Als je de weg in rijdt kom je bij een kruising na 2,5 kilometer. Neem rechts de afslag naar Innerprags (Braies al Lago). Het is dan nog zo’n 6,5 kilometer tot de Pragser Wildsee.

Boek je excursie online

Meer artikelen over de Dolomieten