Waarom moet ik hier heen?

Het meer, met turquoise water en steile bergen, bevindt zich in het natuurpark Fanes-Sannes-Braies. Het wordt omringd door majestueuze berglandschappen. Ideaal voor een wandeling of boottocht.

Pragser Wildsee wordt ook vaak Lago di Braies genoemd. Dit is het grootste natuurlijke meer van de Dolomieten. Zoals alles in de Dolomieten worden hier twee talen gesproken. De Italiaanse naam is Lago di Braies, in het Duits is het Pragser Wildsee. Beide namen worden veel gebruikt voor dit wonderlijke meer in de Dolomieten in Italië.

Bezienswaardigheden Pragser Wildsee

Het houten huis

Als je aan komt lopen zie je links een houten botenhuis liggen. Dit is de houten berghut die je veel op social media ziet. Hij wordt nog steeds gebruikt voor de bootjes om een rondvaart te maken. Als je de beroemde foto met de bootjes wilt maken moet je geluk hebben. Of geduld.

De Pragser Wildsee per boot verkennen.
De Pragser Wildsee per boot verkennen.

Het wandelpad

Je kunt voor een groot deel rond het meer lopen. Dit is de manier om de meest toeristen te ontwijken. Je kunt beide kanten op. Ik vond persoonlijk de rechterkant het mooist, dus langs het restaurant en verder.

De boottocht op Pragser Wildsee

Het is een bijzondere boottocht, maar ook een dure. Je kunt op het meer met een boot varen. De kapitein neemt je mee over het meer en legt van alles uit over de bergen, hun namen en meer. Het is meestal in het Duits of Italiaans. Je kunt onderhandelen over de prijs, maar niet elke kapitein is daarvan gediend merkte ik.

Wandelen langs het mooiste meer van Dolomieten.
Wandelen langs het mooiste meer van Dolomieten.

De vele toeristen

De foto’s van het boothuisje met het meer en de bergen erachter gaan al jaren over het gehele internet. De Pragser Wildsee is dan ook erg populair op Instagram en Facebook. En terecht, want dit meer is machtig mooi. Maar het kan hier erg druk worden. Waardoor veel van de schoonheid verloren gaat. Dit kun je voorkomen door vroeg in de ochtend te komen en de weekenden te vermijden. Ook de schoolvakanties en (logischerwijs) het hoogseizoen is niet optimaal.

Zowel in de zomer als in de winter zijn er allerlei activiteiten, zoals hiken, vissen, kanoën en skiën. Het meer heeft een gemiddelde diepte van 17 meter, maar op veel plekken is het erg ondiep.

Maar je kunt hier ook een rondje om het meer doen. Zodat je al snel alleen loopt met een landschap dat continu verandert. Met erg helder bergwater, dat langzaam het meer in loopt. Waardoor je de vissen in het meer kunt zien zwemmen. Dit zijn bergforellen, die al lang in het meer voorkomen.

Hoe kom ik bij de Pragser Wildsee?

Hoe reis je met auto naar Pragser Wildsee (of Lago di Braies)? Vanaf de steden Sillian en Toblach (ook bekend als Dobbiaco) zie je net voorbij Niederdorf links een weg naar het mooie Pragser Tal (Val di Braies). Vanaf Bruneck vind je de weg ernaartoe net voorbij Welsberg (Montguelfo). Als je de weg in rijdt kom je bij een kruising na 2,5 kilometer. Neem rechts de afslag naar Innerprags (Braies al Lago). Het is dan nog zo’n 6,5 kilometer tot de Pragser Wildsee.

Corno’s reistips:

Wil jij Pragser Wildsee bezoeken? Zie hieronder mijn handige tips. Je kunt er prima zelf naar toe rijden vanaf je hotel of camping. Je kunt ook een rondreis door de Dolomieten maken.

De Dolomieten van Zuid-Tirol

Ruim 300 dagen zon per jaar. In combinatie met de verfijnde Italiaanse keuken. In een bizar decor; de Dolomieten, uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO. Bizar ja, want deze bergen waren ooit een immense oerzee.

Reisverhaal
Alpe di Siusi Dolomieten

Ruim 300 dagen zon per jaar. In combinatie met de verfijnde Italiaanse keuken. In een bizar decor; de Dolomieten, uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO. Bizar ja, want deze bergen waren ooit een immense oerzee.