Waarom moet ik hier heen?

Het Forum Romanum is eigenlijk een verplicht nummer. Hier kun je heerlijk wandelen tussen de vele overblijfselen van het oude Rome. Er zijn er zoveel dat het bijna gaat duizelen.

Het Forum Romanum was in de gloriedagen van het Romeinse Rijk hét centrum van Rome. Hier zie je de rijkdom van de Romeinen en hun zeer geavanceerde bouwkunst. De lokale naam is Foro Romano, terwijl het in Engels Roman Forum wordt genoemd.

Dit was het politieke, juridische, commerciële en religieuze centrum van de stad. Met talloze unieke monumenten als de bijna verloren gegane Tempel van Ceasar. Hier zie je (met een beetje verbeeldingskracht) hoe de stad er ooit uit moet hebben gezien.

Bezienswaardigheden Forum Romanum:

Je vindt hier talloze tempels, waaronder de beroemde tempel van Caesar. En de Tempel van Venus en Roma, ooit de grootste tempel van Rome. Hij werd door keizer Hadrianus zelf ontworpen. In 121 na Chr. werd begonnen met de bouw, in 141 na Chr. was het pas volledig voltooid. Hij was gewijd aan de godinnen Venus Felix (de gelukkige Venus) en Roma Aeterna (het eeuwige Rome). Alleen de fundamenten en enkele zuilen staan er nog.

De Boog van Titus in het Forum Romanum.
De Boog van Titus in het Forum Romanum.

Wanneer je hier rond loopt, waan je je in het Romeinse Rijk tussen de historische tempels, ruïnes en zuilen. Het kan hier wel druk worden; de beste tijd is vroeg in de ochtend of bij zonsondergang als de meeste mensen alweer weg zijn.

Corno’s reistips:

Rome kan het gehele jaar worden bezocht. In de zomermaanden (juli tot en met half september) is het topdrukte, waardoor bij de diverse attracties lange wachtrijen kunnen staan. Ook in het voorjaar kan dit al gebeuren, zeker in de weekenden.

Wie veel wil zien en bezoeken, kan het beste in oktober of maart/april gaan. En ga vroeg in de ochtend naar de meest populaire attracties en doe de ‘minder populaire’ in de middag. Behalve bij de Vaticaanse musea, waar het in de middag rustiger is. Neem wel genoeg tijd om de vele kunst in de musea te bekijken.

Romeinen