Waarom moet ik hier heen?

De Spaanse trappen in Italië, die leiden naar een Franse kerk die over Rome uitkijkt. Hoe internationaal wil je het hebben? Bovenaan de trappen kom je uit op één van de Romeinse heuvels. Het plein onderaan de trappen is altijd zeer levendig en gezellig.

De Spaanse Trappen (Scalinata della Trinità dei Monti) is de volksnaam voor het Piazza di Spagna-plein. De trappen en directe omgeving vormen als het ware een brug tussen de geschiedenis van Rome.

Paus Innocentius XIII gaf in 1723 de Italiaanse architect Francisco de Sanctis de opdracht een ontwerp te maken voor de trappen. Het lastige was dat de Fransen eerder een voorstel hadden gedaan, waarbij een standbeeld van de toen heersende Lodewijk XIV prominent aanwezig is. Wat de paus niet wilde.

De mix van culturen zorgde ervoor dat de Spaanse Trappen tegenwoordig wordt gezien als één van de mooiste voorbeelden van de vroege Rococo. Waarbij Franse asymmetrisch schelpmotieven vermengd worden met Italiaanse barok. Onderaan de trappen staat de ietwat vreemde Fontein van de Lekkende Boot, oftewel Fontana della Barcaccia.

Corno’s reistips:

Rome kan het gehele jaar worden bezocht. In de zomermaanden (juli tot en met half september) is het topdrukte, waardoor bij de diverse attracties lange wachtrijen kunnen staan. Ook in het voorjaar kan dit al gebeuren, zeker in de weekenden.

Wie veel wil zien en bezoeken, kan het beste in oktober of maart/april gaan. En ga vroeg in de ochtend naar de meest populaire attracties en doe de ‘minder populaire’ in de middag. Behalve bij de Vaticaanse musea, waar het in de middag rustiger is. Neem wel genoeg tijd om de vele kunst in de musea te bekijken.