Pantheon in Rome

Indrukwekkend bouwwerk dat is gewijd aan alle goden

Het Pantheon in Rome is eigenlijk een tempel. Hij is nog in goede staat en wordt vaak de mooiste van Rome genoemd. Het heeft de grootste koepel ter wereld van ongewapend beton met in het midden een opening met een diameter van 8,7 meter. Dit is gemaakt voor de overlevenden zodat zij uitzicht op de goden hadden. Je moet tegenwoordig een entreebewijs kopen. In dit artikel vind je de beste tips en de bezienswaardigheden van het Pantheon.

Op de voorgevel valt te lezen: M.AGRIPPA.L.F.COS.TERTIUM.FECIT. Wat staat voor: ‘Marcus Agrippa, zoon van Lucius, consul voor de derde maal, heeft dit gebouwd’. Agrippa leefde van 63 tot 12 v. Chr. Wetenschappers zijn er van overtuigd dat het gebouw uit de tijd van Hadrianus stamt, en vermoeden dat de keizer het in 125 na Christus opnieuw heeft opgebouwd na een grote brand. Het Pantheon in Rome is door UNESCO op de lijst van Werelderfgoederen geplaatst. Als je hier binnen loopt begrijp je waarom.

Toegangsprijs sinds 2023

De overheid van Rome had al jaren het idee om toegang te heffen voor het Pantheon. Dit geldt voor alle dagen. De toegang is gratis op de eerste zondag van de maand. Maar dit geldt alleen in het laagseizoen van 1 januari tot 31 maart en van 1 november tot 31 december. En dan is het dus ongekend druk, hou daar rekening mee.

Het beroemde open plafond

Zo valt het zonlicht binnen.

Het meest beroemd aan de tempel is het open plafond, waardoor het zonlicht naar binnen valt. Regenwater wordt nog steeds via diverse kleine gaten in de vloer weggeleid. Ik heb het zien werken na een bui en vind het bijzonder dat de Romeinen dit al 2.000 jaar geleden zo hebben gebouwd.

Online je toegangstickets bestellen

De fontein

De fontein voor Het Partheon.

Als je aan komt lopen zie je een fontein. Deze is de moeite waard om te bekijken. Ontworpen door Giacomo della Porta in 1571, deze fontein bestaande uit vier dolfijnen, en oorspronkelijk gevoed door het Aqua Virgo-aquaduct, werd in 1576 voltooid door Filippo Barigioni. De fontein staat op de Piazza della Rotonda.

Overnachten in Rome

Voor je stedentrip is het slim om vroeg je hotel, hostel of bed & breakfast te boeken. Er zijn er genoeg te vinden in of rond het centrum. En als je vroeg boekt zijn ze vaak goedkoper. Hoe later je boekt, hoe hoger de prijzen over het algemeen. Dit geldt zeker voor het hoogseizoen.

Dit zijn de leukste accommodaties in Rome

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Meer artikelen over Rome