Waarom moet ik hier heen?

Het Pantheon siert het centrum van Rome. Het heeft de grootste koepel ter wereld van ongewapend beton met in het midden een opening met een diameter van 8,7 meter. Dit is gemaakt voor de overlevenden zodat zij uitzicht op de goden hadden.

Het Pantheon in Romeis eigenlijk een tempel. Hij is nog in goede staat en wordt vaak de mooiste van Rome genoemd. Op de voorgevel valt te lezen: M.AGRIPPA.L.F.COS.TERTIUM.FECIT. Wat staat voor: ‘Marcus Agrippa, zoon van Lucius, consul voor de derde maal, heeft dit gebouwd’.

Agrippa leefde van 63 tot 12 v. Chr. Wetenschappers zijn er van overtuigd dat het gebouw uit de tijd van Hadrianus stamt, en vermoeden dat de keizer het in 125 na Christus opnieuw heeft opgebouwd na een grote brand.

Het meest beroemd aan de tempel is het open plafond, waardoor het zonlicht naar binnen valt. Regenwater wordt nog steeds via diverse kleine gaten in de vloer weggeleid. Het Pantheon in Rome is door UNESCO op de lijst van Werelderfgoederen geplaatst.

Corno’s reistips:

Rome kan het gehele jaar worden bezocht. In de zomermaanden (juli tot en met half september) is het topdrukte, waardoor bij de diverse attracties lange wachtrijen kunnen staan. Ook in het voorjaar kan dit al gebeuren, zeker in de weekenden.

Wie veel wil zien en bezoeken, kan het beste in oktober of maart/april gaan. En ga vroeg in de ochtend naar de meest populaire attracties en doe de ‘minder populaire’ in de middag. Behalve bij de Vaticaanse musea, waar het in de middag rustiger is. Neem wel genoeg tijd om de vele kunst in de musea te bekijken.

Romeinen