Seiser Alm en Alpe di Siusi in de Dolomieten: 10 Bezienswaardigheden

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Seiser Alm / Alpe di Siusi

Grootste Alpenweide van Europa, middenin in de Dolomieten

De Seiser Alm is ook bekend als Alpe di Siusi. Het is een reusachtige alpenweide voor jong en oud, in de buurt van Bolzano op een hoogte van 1.680 tot 2.350 meter. Deze alpenweide is immens groot en ligt op grote hoogte in de Dolomieten in het noorden van Italië.

Ontdek meer dan 360 bergweiden, berghutten en herdershutten, met een oppervlak van 8.000 voetbalvelden. Dat is Alpe di Siusi, het grootste bergweide gebied van Europa. Een heerlijk gebied om te ontdekken.

Alpe di Siusi wordt ook wel Seiser Alm genoemd doordat hier zowel Duits als Italiaans wordt gesproken. Daarom heeft alles twee namen. En kun je hier dus ook met Duits uit de voeten. Deze oppervlakte van maar liefst 57 km². Met op de achtergrond de bergen van de Dolomieten.

Wandelen en fietsen in Seiser Alm

Welke sport je hier wil doen; het kan. Het meest populair is wandelen, van korte tot lange afstanden. maar ook fietsers en dan met name mountainbikers, kunnen hier goed terecht. Waarbij je kunt kiezen voor een elektrische mountainbike. Zodat bergop niet het zwaarste is.

Ik heb het ook gedaan en je kunt dan veel meer afstand afleggen. En dus meer zien. Als je hier rondreist kom je ook hardlopers tegen. Of eigenlijk zijn dit trailrunners die op de bergweide los gaan. In een decor waar je u tegen zegt.

De dorpen in Seiser Alm

Er zijn diverse karakteristieke dorpjes, ideaal voor een tussenstop. Zoals Castelrotto / Kastelruth, Siusi / Seis en Fiè / Völs, waar het meteen opvalt dat er nog veel boeren wonen. Op reis moet je soms moeilijke keuzes maken.

De keuken van de Dolomieten

Wie hier reist en de menukaarten bekijkt zal een wonderlijke mix zien van stevig Alpen voedsel en typisch Italiaans eten. Een heerlijke mix. Neem je een picknicklunch mee of pak je een lunch in een restaurant met alleen maar lokale gerechten. Proef de spek, de kazen en de lokale groenten.

De berg Sciliar / Schlern

Als je over de bergweide loopt zie je de 2.563 meter hoge berg Sciliar / Schlern vanzelf. Hij is opvallend steil en meestal lichtgrijs van kleur. En perfect voor foto’s, op elk moment van de dag. De alm en de berg vormen samen het natuurpark Sciliar-Catinaccio / Schlern-Rosengarten. Het is zoals vaker hier, het decor maakt het plaatje af.

alle 60 artikelen over Italië

Bekijk alle artikelen