Seiser Alm / Alpe di Siusi

Grootste Alpenweide van Europa, middenin in de Dolomieten

De Seiser Alm is een beroemde alpenweide in de Dolomieten. Het is de grootste alpenweide in Europa op een hoogte van 1.680 tot 2.350 meter. De alpenweide staat ook bekend als Alpe di Siusi en ligt in het noorden van Italië. Dit zijn de bezienswaardigheden van Seiser Alm in het voorjaar, zomer en najaar. In dit artikel vind je ook informatie over enkele excursies om te doen. 

In de buurt van de stad Bolzano vind je meer dan 360 bergweiden, berghutten en herdershutten, met een oppervlak van 8.000 voetbalvelden. Dat is de Seiser Alm. Het is een heerlijk gebied om te ontdekken.

Waar komt de naam Seiser Alm vandaan?

Alpe di Siusi wordt ook wel Seiser Alm genoemd doordat hier zowel Duits als Italiaans wordt gesproken. Daarom heeft alles twee namen. En kun je hier dus ook met Duits uit de voeten. Deze oppervlakte is maar liefst 57 km² groot, met op de achtergrond de bergen van de Dolomieten.

Wandelen en fietsen in Seiser Alm

Welke sport je hier wil doen; het kan. Het meest populair is wandelen, van korte tot lange afstanden. Maar ook fietsers en dan met name mountainbikers kunnen hier goed terecht. Waarbij je kunt kiezen voor een elektrische mountainbike. Zodat bergop niet het zwaarste is.

Ik heb het ook gedaan en je kunt dan veel meer afstand afleggen. En dus meer zien. Als je hier rondreist kom je ook hardlopers tegen. Of eigenlijk zijn dit trailrunners die op de bergweide los gaan. Dit alles in een decor waar je u tegen zegt.

De berg Langkofel (Sassolungo)

De Seiser Alm met de berg Langkofel (Sassolungo).

De 3.181 meter hoge Langkofel is een icoon in de Seiser Alm. Deze berg torent boven het weidelandschap uit. De berg is bijna overal zichtbaar en wordt dan ook vaak als oriëntatiepunt gebruikt. Je kunt een heerlijke wandeling van 8,5 kilometer maken 

De dorpen in Seiser Alm

Het dorp Seis am Schlern.

Er zijn diverse karakteristieke dorpjes, ideaal voor een tussenstop. Zoals Seis am Schlern (Siusi), Kastelruth (ook bekend als Castelrotto) en Völs (Fiè), waar het meteen opvalt dat er nog veel boeren in de omgeving wonen. Je kunt veel van hen bezoeken en er lokale producten proeven. 

Overnachten in de Seiser Alm

Om deze alpenwei goed te ontdekken heb je meerdere dagen nodig, en dus moet je hier ook verblijven. Je kunt kiezen uit vakantiewoningen bij de boer, handige appartementen of kleinschalige hotels. Zorg wel dat je op tijd boekt, want deze alm is erg populair, zeker in de vakanties en de weekenden.
Bekijk de leukste accommodaties in de omgeving

Camping Seiser Alm

Een van de beste manieren om dit gebied te ontdekken is op de camping Seiser Alm. Deze 4-sterrencamping ligt midden op de alpenweide en is de perfecte uitvalsbasis voor al je excursies. Deze luxe camping wordt hoog gewaardeerd door de gasten. Dit geldt zowel voor de voorzieningen als de locatie.
Bekijk hier de website

Andere activiteiten

Mountainbiken op de Seiser Alm.

Naast wandelen kun je hier ook goed mountainbiken. Je kunt in de dorpen eenvoudig een mountainbike huren. Er zijn ook elektrische mountainbikes te verkrijgen. Dan kun je meer afstand afleggen en ook eenvoudiger hoogteverschillen overwinnen. Laat wel altijd mensen weten wat je gaat doen, wat bij problemen zeer nuttig kan zijn.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

De keuken van de Dolomieten

Wie hier reist en de menukaarten bekijkt zal een wonderlijke mix zien van stevig Alpen voedsel en typisch Italiaans eten. Het is een heerlijke mix. Neem je een picknicklunch mee of pak je een lunch in een restaurant met alleen maar lokale gerechten. Proef de spek, de diverse soorten kaas en de verse lokale groenten. Maar probeer ook vers brood, worsten, honing en nog veel lekkere dingen te proeven.

De berg Sciliar / Schlern

Als je over de bergweide loopt zie je de 2.563 meter hoge berg Sciliar / Schlern vanzelf. Hij is opvallend steil en meestal lichtgrijs van kleur. Deze steile berg is perfect voor foto’s, op elk moment van de dag. De alm en de berg vormen samen het natuurpark Sciliar-Catinaccio / Schlern-Rosengarten. Het is zoals vaker hier, het decor maakt het plaatje af.

Hoe kan ik Seiser Alm bezoeken?

De alpenweide Seiser Alm ligt op 1.850 meter hoogte. De dorpen Seis am Schlern en Kastelruth liggen aan de voet van de berg. De Seiser Alm kabelbaan bevindt zich in Seis am Schlern en brengt je in zo'n 15 minuten naar boven. Je overwint daarbij ongeveer 800 hoogtemeters. Hou er rekening mee dat het hier druk kan worden, dus is het slim om de eerste kabelbaan van de dag te pakken. Anders merk je ook dat de wandelpaden al behoorlijk druk zijn.  

Meer artikelen over de Dolomieten