Val di Fassa

Bekend bergdal in de Italiaanse Dolomieten

Val di Fassa is een beroemd bergdal in de Dolomieten. Het is een van de meest bijzondere dalen in dit gebergte in het noorden van Italië. Er zijn diverse wandelroutes alsook fietsroutes voor mountainbikes. Dit zijn de bezienswaardigheden van Val di Fassa, zodat je de plek optimaal kunt bezoeken. In dit artikel heb ik ook de leukste excursies in Val di Fassa in kaart gebracht.

Bij wandelaars en wintersporters is het beroemde Val di Fassa erg populair. Het is volgens velen een van de mooiste plekken van de Dolomieten, met overal indrukwekkende uitzichten op de steile bergen. Het is een plek die nog niet wordt overlopen. Bovendien is dit een bijzonder natuurgebied, in elk seizoen van het jaar. Samenvattend kunnen we wel stellen dat Val di Fassa eigenlijk wel een verplicht nummer is om te bezoeken als je in de buurt bent. 

Hoe is Val di Fassa ontstaan?

Dit bergdal is op een bijzondere manier gevormd. Het is door miljoenen jaren heen uitgesleten door de rivier de Avisio. Deze ontspringt op de gletsjers van de iets verderop gelegen berg Marmolada. Die je kunt zien liggen. In het Duits wordt hij Fassatal genoemd, maar deze naam wordt minder vaak gebruikt. 

Wandelen in Val di Fassa

Het plaatsje Soraga in Val di Fassa.

Het dal leent zich voor talloze wandelingen, terwijl je hier in de winter buitengewoon kunt wintersporten.

Pordoipas

Een van de beste plekken voor een bijzonder uitzicht over het landschap is Pordoipas, ook wel Sass Pordoi genoemd. Deze locatie wordt wel het terras van de Dolomieten genoemd. Het is bereikbaar met de kabelbaan, die start bij Pordoi Pass op 12 km van Canazei. De kabelbaan brengt je naar een hoogte van 2.950 meter. Waarbij je herhaaldelijk kunt genieten van het uitzicht over de bergen. Deze hebben fraaie namen als Marmolada, Sella, Latemar, Sassolungo en Catinaccio.

Lago d’Antermoia

Een ander hoogtepunt is Lago d’Antermoia, dat in het Duits de Antermoiasee heet. Dit bergmeer ligt op maar liefst 2.500 meter hoogte. Je kunt er relatief eenvoudig naar toe wandelen. Het uitzicht krijg je als waardering voor je moeite.

Overnachten in Val di Fassa

In het dal liggen diverse dorpjes: Moena, Soraga, Vigo, Pozza, Mazzin, Campitello en Canazei. Allemaal hebben ze een heerlijk uitzicht op de Dolomieten. Het zijn dus perfecte plekken om te overnachten. Waarbij je kunt genieten van de zonsondergang als ook de zonsopgang.

Er zijn dan ook talloze plekken om te slapen in en rond deze bijzondere alpenweide. Denk aan kleinschalige hotels, hostels en Bed & Breakfasts met ontbijt. Ik heb op verschillende plekken geslapen, waaronder bij lokale boeren. Zodat je ook kunt zien hoe zij hier hun bedrijf runnen. Wees er wel op tijd bij, in de zomer en vakantieperiodes is deze regio erg populair.
Bekijk de leukste accommodaties

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Zomer in Val di Fassa

Het Carezza meer in Val di Fassa.

Val di Fassa biedt meer dan vijftig aansprekende wandelroutes; van kort tot meerdere dagen. Verscheidene bergpassen verbinden het Val di Fassa met andere bergdalen, waardoor je dagenlang kunt wandelen. Ook zijn er tal van uitdagende mountainbikeroutes. En wie van bergbeklimmen houdt: Er zijn diverse klimroutes. Van gemakkelijk tot extreem moeilijk.

Winter in Val di Fassa

Wintersport in Val di Fassa.

Gedurende de winter is Val di Fassa een belangrijk wintersportgebied. Het gebied maakt deel uit van het Dolomiti Superski; één van de grootste skigebieden ter wereld. Maar volgens velen ook één van de mooiste. Het is ook onderdeel van de Sella Ronda; de naam van een populaire ski tour, die in beide richtingen kan worden geskied. Wat volgens mij één van de mooiste ski-excursies ter wereld is.

Ladinische Taal in Val di Fassa

Het Val di Fassa is een van de overgebleven dalen waar de Ladinische taal wordt gesproken. Dit is alleen nog te vinden in een klein deel in Zwitserland en in Trentino, Zuid-Tirol en Veneto in Italië. Je vindt meer informatie in het Ladinisches Museum in Sèn Jan di Fassa. Naast de typische Ladiner taal kun je ook de bijbehorende cultuur ontdekken. Onder meer de bonte klederdracht is in het museum te zien.

Vajolet in Val di Fassa.

Meer artikelen over de Dolomieten