Waarom moet ik hier heen?

Val di Fassa is beroemd bij wandelaars en wintersporters. Het is een van de mooiste plekken van de Dolomieten, met overal indrukwekkende uitzichten op de steile bergen. Een bijzonder natuurgebied, in elk seizoen van het jaar.

Val di Fassa is een dal in de Dolomieten. Het is een van de meest bijzondere bergdalen in dit gebergte. Dat op een bijzondere manier is ontstaan. Het is namelijk uitgesleten door de rivier de Avisio. Deze ontspringt op de gletsjers van de iets verderop gelegen berg Marmolada. Die je kunt zien liggen. In het Duits wordt hij Fassatal genoemd. Al wordt deze naam minder vaak gebruikt.

Ladische Taal in Val di Fassa

Het Val di Fassa is een van de overgebleven dalen waar de Ladinische taal wordt gesproken. Dit is alleen nog te vinden in een klein deel in Zwitserland en in Trentino, Zuid-Tirol en Veneto in Italië. Je vindt meer informatie in het Ladinisches Museum in Sèn Jan di Fassa. Naast de typische Ladiner taal kun je ook de bijbehorende cultuur ontdekken. Onder meer de bonte klederdracht is in het museum te zien.

Vajolet in Val di Fassa.
Vajolet in Val di Fassa.

Wandelen in Val di Fassa

Het dal leent zich voor talloze wandelingen, terwijl je hier in de winter buitengewoon kunt wintersporten. In het dal liggen diverse dorpjes: Moena, Soraga, Vigo, Pozza, Mazzin, Campitello en Canazei. Met allemaal een heerlijk uitzicht op de Dolomieten. Het zijn dus perfecte plekken om te overnachten. Waarbij je kunt genieten van de zonsondergang als ook de zonsopgang.

Het plaatsje Soraga in Val di Fassa.
Het plaatsje Soraga in Val di Fassa.

Plekken met het beste uitzicht:

Sass Pordoi

Een van de beste plekken voor een uitzicht is Sass Pordoi, dat wel het terras van de Dolomieten wordt genoemd. Het is bereikbaar met de kabelbaan, die start bij Pordoi Pass op 12 km van Canazei. De kabelbaan brengt je naar een hoogte van 2.950 meter. Met uitzicht over bergen als Marmolada, Sella, Latemar, Sassolungo en Catinaccio.

Lago d’Antermoia

Een ander hoogtepunt is Lago d’Antermoia, dat in het Duits de Antermoiasee heet. Dit bergmeer ligt op maar liefst 2.500 meter hoogte. Waar je relatief eenvoudig naar toe kunt wandelen. Met een heerlijk uitzicht.

Het Carezza meer in Val di Fassa.
Het Carezza meer in Val di Fassa.

Zomer in Val di Fassa:

Val di Fassa biedt meer dan vijftig aansprekende wandelroutes; van kort tot meerdere dagen. Verscheidene bergpassen verbinden het Val di Fassa met andere bergdalen, waardoor je dagenlang kunt wandelen. Ook zijn er tal van uitdagende mountainbikeroutes. En wie van bergbeklimmen houdt: Er zijn diverse klimroutes. Van gemakkelijk tot extreem moeilijk.

Wintersport in Val di Fassa.
Wintersport in Val di Fassa.

Winter in Val di Fassa:

Gedurende de winter is Val di Fassa een belangrijk wintersportgebied. Het gebied maakt deel uit van het Dolomiti Superski; één van de grootste skigebieden ter wereld. Maar volgens velen ook één van de mooiste. Het is ook onderdeel van de Sella Ronda; de naam van een populaire ski tour, die in beide richtingen kan worden geskied. Wat volgens mij één van de mooiste ski-excursies ter wereld is.

Corno’s reistips:
Hoe kom ik hier?
Val di Fassa ligt op zo’n 1.050 kilometer rijden van Utrecht. De dichtstbijzijnde grote luchthavens zijn Milaan en Venetië. Al kun je ook vliegen op de luchthaven van Verona, dat op zo’n 195 kilometer ligt.
 
Meer informatie: Val di Fassa