Val di Fassa in Dolomieten: 10 Bezienswaardigheden - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Val di Fassa

Bekend bergdal in de Italiaanse Dolomieten

Val di Fassa is een bergdal in de Dolomieten. Het is een van de meest bijzondere dalen in dit gebergte. Dat op een bijzondere manier is ontstaan. Het is namelijk uitgesleten door de rivier de Avisio. Deze ontspringt op de gletsjers van de iets verderop gelegen berg Marmolada. Die je kunt zien liggen. In het Duits wordt hij Fassatal genoemd. Al wordt deze naam minder vaak gebruikt.

Het beroemde Val di Fassa is populair bij wandelaars en wintersporters. Het is een van de mooiste plekken van de Dolomieten, met overal indrukwekkende uitzichten op de steile bergen. Dit is een bijzonder natuurgebied, in elk seizoen van het jaar.

Wandelen in Val di Fassa

Het plaatsje Soraga in Val di Fassa.

Het dal leent zich voor talloze wandelingen, terwijl je hier in de winter buitengewoon kunt wintersporten. In het dal liggen diverse dorpjes: Moena, Soraga, Vigo, Pozza, Mazzin, Campitello en Canazei. 

Allemaal hebben ze een heerlijk uitzicht op de Dolomieten. Het zijn dus perfecte plekken om te overnachten. Waarbij je kunt genieten van de zonsondergang als ook de zonsopgang.

Plekken met het beste uitzicht:

Bijna overal hier heb je een heerlijk uitzicht op de Dolomieten. Het zijn dus perfecte plekken om te overnachten. Waarbij je kunt genieten van de zonsondergang als ook de zonsopgang.

Sass Pordoi

Een van de beste plekken voor een uitzicht is Sass Pordoi, dat wel het terras van de Dolomieten wordt genoemd. Het is bereikbaar met de kabelbaan, die start bij Pordoi Pass op 12 km van Canazei. De kabelbaan brengt je naar een hoogte van 2.950 meter. Met uitzicht over bergen als Marmolada, Sella, Latemar, Sassolungo en Catinaccio.

Lago d’Antermoia

Een ander hoogtepunt is Lago d’Antermoia, dat in het Duits de Antermoiasee heet. Dit bergmeer ligt op maar liefst 2.500 meter hoogte. Waar je relatief eenvoudig naar toe kunt wandelen. Met een heerlijk uitzicht.

Zomer in Val di Fassa:

Het Carezza meer in Val di Fassa.

Val di Fassa biedt meer dan vijftig aansprekende wandelroutes; van kort tot meerdere dagen. Verscheidene bergpassen verbinden het Val di Fassa met andere bergdalen, waardoor je dagenlang kunt wandelen. Ook zijn er tal van uitdagende mountainbikeroutes. En wie van bergbeklimmen houdt: Er zijn diverse klimroutes. Van gemakkelijk tot extreem moeilijk.

Winter in Val di Fassa:

Wintersport in Val di Fassa.

Gedurende de winter is Val di Fassa een belangrijk wintersportgebied. Het gebied maakt deel uit van het Dolomiti Superski; één van de grootste skigebieden ter wereld. Maar volgens velen ook één van de mooiste. Het is ook onderdeel van de Sella Ronda; de naam van een populaire ski tour, die in beide richtingen kan worden geskied. Wat volgens mij één van de mooiste ski-excursies ter wereld is.

Ladische Taal in Val di Fassa

Het Val di Fassa is een van de overgebleven dalen waar de Ladinische taal wordt gesproken. Dit is alleen nog te vinden in een klein deel in Zwitserland en in Trentino, Zuid-Tirol en Veneto in Italië. Je vindt meer informatie in het Ladinisches Museum in Sèn Jan di Fassa. Naast de typische Ladiner taal kun je ook de bijbehorende cultuur ontdekken. Onder meer de bonte klederdracht is in het museum te zien.

Vajolet in Val di Fassa.

alle 60 artikelen over Italië

Bekijk alle artikelen