Waarom moet ik hier heen?

Het voorjaar in Japan (maart, april en begin mei) staat garant voor een ongekende kleurenpracht in bloesem. Zoals de beroemde kersenbloesem in rood en wit, maar ook de bloeiende abrikoos bijvoorbeeld. Het is op talloze plaatsen in Japan te zien; het belangrijkste is dat je op het juiste moment bent.

De kersenbloesem in Japan heet eigenlijk Sakura. Zo noemen de Japanners de jaarlijkse bloei van de fruitbomen. De elk voorjaar terugkerende bloesem in Japan begint steeds bekender te worden.

Via social media zijn elk jaar weer foto’s te zien van kleurrijke bloemen. Al vragen veel toeristen zich af wanneer de beste tijd is om de bloesem in Japan in bloei te zien. Dit zijn de beste tips om de kersenbloesem, of eigenlijk de bloeiende bomen in Japan mee te maken.

Mount Fuji kersenbloesem Japan
Ook bij Mount Fuji vind je bloesem. Midori

Welke bomen krijgen bloesem?

De beroemde kersenbloesem vind je in rood en wit, die overigens in verschillende soorten komt. Zo heb je de Japanse sierkers, maar ook de Yoshino-kers. Maar ook andere fruitbomen zijn zeer de moeite waard. Zoals de bloeiende abrikoos en de bloeiende pruimenbomen doen het goed.

Zo mooi is de kersenbloesem in Japan:

Beste video van de kersenbloesem in Japan

Bijzonder is dat je niet alleen diverse soorten bomen kunt zien, maar ook allerlei variaties. Kijk maar eens goed naar de bloemen. En jij kunt de jaarlijkse bloei meemaken, al is het wel handig dit vooraf te plannen. Het kan her en der druk worden. En dan wordt het met name lastig om een hotel te boeken. En kan AirBnb een oplossing zijn.

Wanneer staan de bomen in bloei?

Het voorjaar in Japan valt gelijk aan ons voorjaar. Maar de bloei van de bomen kan per voorjaar verschillen door een lange of korte winter bijvoorbeeld.

De 10 beste plekken om de bloesem in Japan te zien:

Goryokaku Fort Park in Hakodate, op het eiland Hokkaido

Dit is de plek waar pruimen en kersenbomen tegelijk in bloei staan. Goryokaku is een beroemd fort in Hokkaido; en een van de grootste in Japan. Rondom het fort staan vele bomen, die elk jaar bloeien.
Beste tijd: Eind april tot begin mei.

Ueno-Park, Tokio

bloesem Tokio

De diverse parken in Tokio zijn beroemd vanwege de vele bloemen. Een van de bekendste plekken is Ueno-park, waar rondom de kersenbloesem (er staan zo’n 1200 kersenbomen) jaarlijks allerlei activiteiten worden georganiseerd. Dit park herbergt ook een dierentuin en bekende musea als het Tokio Nationaal Museum. Maar, dit is ook de drukste plek van heel Japan. Waardoor de belevenis toch wel wat minder is. Een alternatief is het Shinjuku Gyoen Park in Tokio.
Beste tijd: Eind maart tot eind april.

Maruyama Park, Arashiyama en The Philosopher’s Path, Kioto

Maruyama Park is het grootste park van Kioto. Het park is in Japan bekend als de plek waar grote kersenbomen staan. Die bijvoorbeeld in de avond zijn verlicht, wat een extra dimensie geeft. Het beroemde Philosopher’s Path is een wandelroute van de Ginkaku-ji Tempel naar de Wakaoji-jinja-schrijn, waarbij je tussen de bloeiende bomen door wandelt.
Beste tijd: Eind maart tot eind april.

Yoshino-berg, Nara

Mount Yoshino is beroemd vanwege de heuvels met kersenbomen die hier tussen de andere bomen in staan. In totaal vind je hier maar liefst 30.000 kersenbomen. Van de voet van de heuvels (zoals bij Shimo-senbon) tot halverwege de heuvels (Naka-senbon) en bovenop de heuvels (oku-senbon). Een ideale plek om te wandelen en te verdwalen tussen de vele kleuren. En je kunt onderweg herten tegen komen…
Beste tijd: Gehele maand april.

bloesem Japan tips

Japan Mint, Osaka

Japan Mint is een strook langs de oude Odo-rivier in Osaka. Hier bloeien de kersenbomen opvallend overdadig, wat een kleurenexplosie tot gevolg heeft.
Beste tijd: Half tot eind april.

Hirosaki Castle Park, Hirosaki

Wie Japanse architectuur en kersenbloesem wil zien, kan denken aan Hirosaki Castle Park in Hirosaki (in de Tohoku-regio). Je kunt hier goed wandelen tussen de bomen met op de achtergrond het wereldberoemde kasteel van Hirosaki. Hier vind je meer dan 2.600 bloeiende bomen in meer dan 50 variëteiten. Sommigen zijn ruim 200 jaar oud en bloeien nog steeds.
Beste tijd: Eind april tot eind mei.

Kakunodate, Akita

De oude Samurai-verblijven in Kakunodate zijn een perfecte achtergrond voor bloeiende kersenbomen. Ook al staan er maar zo’n 150 bomen, dit is een absoluut plaatje…
Beste tijd: Eind april tot eind mei.

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Japan, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Nagoya Castle, Aichi

Het Nagoya Castle in Aichi behoort tot de mooiste kastelen van Japan. Zeker in bloesemtijd, als je overal kleurrijke bloeiende bomen ziet. Bijzonder is hier dat er diverse kersenvariëteiten in bloei staan die zeer zeldzaam zijn in Japan. In de avond kun je talloze bomen verlicht zien.
Beste tijd: Eind maart tot begin april

Inokashira Park, Tokio

Wie de drukte van Ueno Park in Tokio wil vermijden kan goed terecht in Inokashira Park. Ook hier vind je opvallend veel kersenbomen in bloei. Het leukste is: Je kunt een boot huren om de bomen vanaf het water te bekijken.
Beste tijd: Eind maart tot half april.

Daigo-Ji Temple, Kioto

De wandeling langs de Daigo-Ji Temple in Kioto naar de top van de berg wordt gezien als de mooiste langs de bloeiende bomen. Rondom de tempel vind je een waterval en een eiland vol met bloesem.
Beste tijd: Eind maart tot eind april.

Daarnaast zijn er talloze andere locaties waar je de bloeiende fruitbomen kunt zien. Zoals aan de voet van Mount Fiji bijvoorbeeld. Of zo’n beetje door het gehele land.

Beste plekken kersen bloesem in Japan

Heb jij mijn reisverhaal over Japan al gelezen?

Het beste van Japan en Zuid-Korea

Een cruise in Japan en Zuid-Korea. Ik wist niet eens dat het bestond. Al is het logisch dat je ook in dit werelddeel kunt cruisen. Dat moet ik proberen...

Reisverhaal
Het beste van Japan en Zuid-Korea

Japan en Zuid-Korea: Dat kun je op diverse manieren doen. Een relatief onbekende is de cruise.  Waarbij je helemaal om Japan heen vaart en een stop maakt in Busan (Zuid-Korea). Overal ga ik excursies maken...

Bloesem