Jigokudani Snow Monkey Park

Apen die in de sneeuw relaxen in warm water in Japan

Jigokudani Snow Monkey Park zal je misschien niet veel zeggen. Maar apen die genieten in een heetwaterbron in Japan wel. Het bestaat echt.

Dit is de enige plek ter wereld waar dit gedrag te zien is. De dieren ontvluchten de sneeuw en kou om lekker te relaxen in het warme water. Het is inmiddels redelijk bekend in de wereld door social media. Maar dit zelf zien is toch veel mooier.

Jigokudani Snow Monkey Park is beroemd geworden door apen die in de winter de warmwaterbronnen opzoeken om te rusten. De dieren lijken echt te genieten van het warme water. En jij kunt het zien op een bijzondere plek in de ruige Japanse Alpen.

In de Japanse bergen hebben Japanse makaken iets geleerd. Ze weten dat warmwaterbronnen een goede manier zijn om de koude winter door te komen. Dus klimmen ze massaal in de diverse baden. Tot genoegen van de toeristen. De dieren zijn nu zelfs te zien op een webcam.

Een makaak geniet van de heetwaterbron. ©Jigokudani Yaen-koen

Beste tijd om de apen in de Jigokudani heetwaterbron te zien

De Japanse winter is gelijk aan de onze. De meeste sneeuw valt tussen december en maart. Dan zijn de apen vaak bij de heetwaterbronnen te vinden. De afgelopen jaren reizen ook meer toeristen af naar het kleine park om zich te vergapen aan de apen. Waardoor het wel druk kan worden hier. Daarom is het slim je trip goed te plannen. 

Het beste kun je vroeg in de ochtend gaan, dan is het nog relatief rustig met toeristen. Wanneer de dieren aan komen en op hun gemak het water in gaan. Ofschoon je wel wat geluk moet hebben. Niettemin heb je bijna altijd een goede kans in de winter. Aangezien de dieren hier vaak komen als het koud is. Oftewel, hoe kouder, hoe meer apen in het water…

Overigens kun je hier ook in het voorjaar en de zomer heen. Waarbij je nog steeds kans hebt om apen te zien zwemmen. Al is deze kans wel veel kleiner. En de sfeer is ook iets minder.

Apen in de heetwaterbron van Japan. ©Jigokudani Yaen-koen

Waar kan ik de apen in de heetwaterbron zien?

Het apenpark ligt bij Yamanouchi in het Shimotakai District in de Nagano Prefectuur. Er gaan in de winter bussen, maar je kunt ook per taxi hier naar toe.

Als je hier een tijdje door brengt kun je bijzonder gedrag zien. Let bijvoorbeeld op hoe ze op hun gemak in het water gaan zitten en dan hun ogen sluiten. Ze zijn zowel aan het genieten van de warmte als aan het rusten.

Hoe is het ontstaan?

Japanse makaken leven in de bergen van Japan. Deze dieren komen verder nergens voor. De dieren zijn de koude winters zeker wel gewend. Maar ze zijn zoals bekend slim. In de jaren zestig ontdekken enkele dieren dat op sommige plekken het warme water tevoorschijn kwam. Dit was in de buurt van het stadje Onsen.

Japanse makaken in heetwaterbron. ©Jigokudani Yaen-koen

De dieren klommen er in, net zoals veel lokale bewoners dit al eeuwenlang doen, met de bedoeling om het lichaam te laten rusten. Inmiddels hebben de apen een eigen ‘bad’. En zijn dieren al jaren populair op het internet.

Webcam met live-beelden

Ondertussen hebben de dieren in Jigokudani Monkey Park een eigen webcam, die elke drie minuten een nieuw beeld laat zien. Het tijdverschil met Japan is 6 uur in de winter. Het is bij de apen zes uur later. In verband met het tijdverschil kun je dus het beste in de vroege ochtend kijken.

Overigens zijn er altijd nog foto’s te zien van de afgelopen dag. Klik in de linkernavigatie op de nummertjes en er verschijnt een foto.

Meer informatie Webcam Jigokudani Monkey Park 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Japan

Lees mijn Tips

alle 15 artikelen over Japan

Bekijk alle artikelen