Waarom moet ik hier heen?

Masai Mara National Reserve is wereldberoemd vanwege de migratie en het Masai-volk. Het natuurpark biedt de Big Five, maar laat ook de problematiek van mens en dier zien.

De Masai Mara in Kenia maakt deel uit van de Serengeti-vlakte. Dit is de thuisbasis van het beroemde Masai-volk, maar ook van de ‘Big Five‘. En, hier is jaarlijks de migratie van miljoenen blauwe gnoes, steppezebra’s en Thomsongazelles te zien. De Masai Mara grenst in het zuiden aan de Serengeti in Tanzania. De dieren trekken vrij rond tussen de twee immense natuurgebieden.

Masai-volk en talloze wilde dieren

Op bezoek bij de Masai.
Op bezoek bij de Masai.

n de Masai Mara kun je het Masai-volk en de meeste safaridieren van Afrika tegen komen. Waaronder de Big Five: leeuw, buffel, neushoorn en luipaard. Maar in dit immense gebied staan vooral dieren in de belangstelling die ergens anders minder aandacht krijgen. Zoals de blauwe gnoe, de steppezebra en de Thomsongazelle, die jaarlijks de gehele vlakte door kruisen.

De Serengeti-vlakte behoort tot de oudste safari-terreinen van Afrika. Enigszins verwarrend is het wel. Het Tanzaniaans deel wordt Serengeti genoemd, maar in Kenia heet het de Masai Mara. ‘Mara’ betekent gevlekt, wat waarschijnlijk slaat op de vlakte waar af en toe acaciabomen staan. Terwijl het woord Serengeti afgeleid is van de Masai-taal en staat voor ‘eindeloze vlaktes’.

Migratie van gnoes in de Masai Mara.
Migratie van gnoes in de Masai Mara.

De gehele Serengeti-vlakte bestaat uit meerdere nationale parken en reservaten. Kenia kent het Masai Mara National Reserve, omdat bijvoorbeeld ook de levensstijl van de Masai wordt beschermd. In Tanzania heet het Serengeti Nationaal Park, waardoor het de hoogste staat van bescherming heeft. Met als doel natuurbescherming. Tanzania kent daarnaast ‘controlled areas’. Hier zijn diverse menselijke activiteiten zoals veeteelt en landbouw (op beperkte schaal) mogelijk. Maar het moet wel zo min mogelijk schade aan de natuur op leveren.

Voor zover het oog reikt zie je hier savannes, grote grasvlaktes met af en toe een boom. En opvallend weinig water, behalve in het regenseizoen. Het gebied telt ook diverse bossen, rivieren en rotsachtige heuvels. Maar het zijn vooral de bewoners die de Masai Mara tot een gewilde bestemming voor toeristen maakt. Zeker voor de mensen die naast al het natuurschoon ook de cultuur van de Masai willen beleven.

Excursies en activiteiten in Masai Mara:

Jachtluipaarden in de Masai Mara.
Jachtluipaarden in de Masai Mara.

Natuurlijk moet je hier op safari, het liefst meerdere dagen. Maar er zijn talloze manieren. En er zijn nog wat andere excursies die de moeite waard zijn.

Maak een Masai-trouwerij mee

Een Masai-trouwerij is een echte belevenis. Het is extreem kleurrijk (wat kleding en make-up betreft), maar de bijbehorende rituelen zijn ook zeer indrukwekkend. Vraag er naar, want bijvoorbeeld de bruidegom wordt op de trouwdag helemaal kaal geschoren en haar hoofd met lamsvet ingesmeerd. Haar hoofd wordt met kralen versierd. De ceremonie, met uitbundige zang en dans, duurt meestal twee complete dagen. Vraag vooraf of je dit (of een aantal uren) kunt meemaken als je er bent.

Ga op visite in een Masai-dorp

Een Masai-dorp blijft een belevenis, ook al zijn de Masai misschien wel het volk dat het langst met toerisme te maken heeft gehad. Dat betekent dat het ‘pure’ er wel een beetje af is. Wie toch een authentiek beeld wil krijgen van dit intrigerende volk, moet ver weg van de gebaande paden reizen. Wat de moeite meer dan waard is en vanuit de diverse lodges en hotels kan worden georganiseerd.

Volg een cursus ‘wildlife’ filmen

Wie denkt dat hij de documentaires op televisie ook kan maken, of tijdens zijn vakantie graag mooie beelden wil maken kan een echte cursus ‘film maken’ volgen. Deze cursus is inclusief uitleg over de apparatuur, alle andere benodigdheden, maar ook aandacht voor diergedrag en compositie. Oh ja, en veel aandacht voor het geduld dat je soms nodig hebt bij het filmen.
Meer informatie: http://www.wildeye.co.uk/

Wandel met de Masai

Een wandelsafari is een bijzondere belevenis. Je wandelt door het gebied met allerlei gevaarlijk dieren. Die (meestal) wel uit de buurt blijven van een groep luidruchtige toeristen. De Masai laten je zien hoe zij naar het landschap kijken. Waar ze water kunnen vinden, wat goede plekken zijn voor hun vee en hoe ver hun kennis reikt als het om geneeskrachtige planten gaat. Je zult versteld staan. In Kenia mag dit alleen buiten de beschermde natuurgebieden.

Stuur zelf je 4×4-wagen

Het klinkt misschien wat vreemd, maar je mag zelf een auto huren en in de Masai Mara rond rijden. Als je maar op de paden blijft. De consequentie zal zijn dat je waarschijnlijk wat minder ziet (een gids heeft haviksogen), maar de beleving is wel totaal anders. Hou er wel rekening mee dat je goed voorbereid op stap gaat, want als je verdwaalt heb je een groot probleem. Naast een goede kaart, kun je ook een lokale gids huren die de weg kent. En mogelijk meehelpt met het spotten van dieren.

Zoek de ‘tommies’

Ook Thomsongazelles doen mee met de migratie, maar krijgen veel minder aandacht dan de gnoes en zebra’s. Terwijl er jaarlijks toch ook zo’n 500.000 van deze dieren de lange tocht maken. Dit ‘fastfood’ voor de roofdieren wordt vaak voor lief genomen, maar kent (net als de impala’s) een complex sociaal leven in een kudde. Deze dieren, die je vaak massaal ziet, verdienen wel iets meer respect.

Staar naar de sterren

Wie overnacht in de Masai Mara zal niet alleen onder de indruk zijn van de geluiden, maar ook van de hemel. Op een wolkenloze dag (en die zijn er veel) is er totaal geen lichtvervuiling. En zie je de sterren, maar ook de melkweg en planeten, extreem goed. En het zuiderkruis, dat alleen op het zuidelijk halfrond te zien is. Veel lodges en hotels hebben sterrenkijkers waarmee je de hemel af kunt speuren. Een halfuurtje staren benadrukt het gevoel dat je ver weg van de bewoonde wereld bent.

Corno’s reistips:

Een reis door Kenia kun je zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Beste tijd voor Masai Mara National Reserve:

Wie de migratie wil meemaken heeft eigenlijk twee keuzes:
– juni tot en met september in Kenia
– februari tot en met juni in Tanzania

Verder kan het gebied het gehele jaar door worden bezocht. Behalve tijdens het regenseizoen, dat van maart tot en met mei duurt. Dan zijn de wegen slecht of helemaal niet bereikbaar.

Let op!

Op de hoofdroutes naar en door de Masai Mara worden talloze bezoekjes aan de Masai aangeboden. Let wel, dit zijn zeer toeristische bezoeken, die weinig meer van de authentieke sfeer uitstralen. Voor veel geld sta je in de rij bij de standaarddingen als een kleurrijke dans en het ‘springen’. Terwijl verkopers je sieraden proberen aan te smeren. Wie de Masaï echt wil beleven moet weg van de snelweg.

Waarom wel of niet Kenia?
– De Masai zijn hier veel prominenter aanwezig
– Nachtsafari’s en wandelsafari’s zijn niet toegestaan

Waarom wel of niet Tanzania?
– Het gebied is veel groter
– Meer rivieren om de gevaarlijke oversteek tijdens de migratie te zien.
– Nacht- en wandelsafari’s toegestaan

Safari