Skeleton Coast

Ontdek de wonderlijke scheepswrakken in de duinen

The Skeleton Coast in Namibië is uniek. Hier gaat de woestijn over in de zee. Het heeft een bijzonder klimaat tot gevolg, het regent hier zelden. Dit ongekend fraaie landschap loopt grofweg van Swakopmund tot de grens van Angola. Het is een uniek landschap met ongekend hoge duinen. Waar je her en der schepen zit liggen in het zand. Ondanks het ruige karakter leven hier nog opvallend veel dieren. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Skeleton Coast.

Scheepswrakken

De naam Skeleton Coast betekent letterlijk Geraamtekust. De naam komt van de vele schepen die hier zijn vergaan. Sommigen liggen inmiddels ver in het binnenland. Dan kun je goed zien hoe de wind hier de baas is. Het is een wonderlijk gezicht om deze schepen honderden meters in de het zand te zien liggen.

Veel schepen zijn in de loop van de tijd hier vergaan. Het komt vooral door de verraderlijke mist die hier kan heersen. Ook de rotsen her en der hebben slachtoffers gemaakt.

Meest verlaten stuk van Namibië

Dit gebied is zo'n 40 km breed en maar liefst 500 kilometer lang. Het ligt in het noordwesten van Namibië en behoort tot de meest verlaten plekken in Afrika. Een rondreis hier is een echt avontuur, maar zeer de moeite waard. Ik heb een deel ervan ontdekt en was op slag verliefd. 

Overnachten in de Skeleton Coast

Dit ruige gebied kun je op verschillende manieren ontdekken. Ik heb in diverse accommodaties geslapen, zodat ik diverse onderdelen kon ontdekken. Hou er wel rekening mee dat dit deel van Namibië extreem groot en rustig is. Er zijn bijna geen voorzieningen, waardoor je op een reis zo'n beetje alles zelf moet meenemen.  

Mobiele safari

Al kan het wel met mobiele safari’s bijvoorbeeld. Dan reis je met jeeps en zet je aan het einde van de dag je tent op. En maakt een kok eten voor je klaar. Terwijl jij je verbaast over de uitgestorven ruimte om je heen.

In de avond zul je de vele sterren aan de hemel zien. Daarnaast laat de Melkweg zich hier vaak zien. In een ongekende helderheid. 

Dieren in de Skeleton Coast

Een kolonie Kaapse pelsrobben.

In deze grote zandbak leven opvallend veel wilde dieren. Denk aan roofdieren als bruine hyena’s, jakhalzen en vossen. Ook leven hier duizenden Kaapse pelsrobben, die vaak al van een afstand kunt horen (en ruiken). Maar hier vind je nog veel wildlife, denk daarbij aan vreemdsoortige insecten, konijnen, kameleons en veel soorten vogels. De roofdieren moeten eten, dus er moet genoeg ander leven zijn. De gidsen weten dit en zullen je diverse wonderlijke dieren laten zien op je trip.

Combinatie met Sossusvlei en Deadvlei

De reis is goed te combineren met de meer populaire gebieden als Sossusvlei en Deadvlei. De beste tips is om de tijd te nemen als je dit deel van Namibië bezoekt. De landschappen zijn ruig en immens. Voorkom dat je alleen maar aan het reizen bent. 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Namibië

Lees mijn Tips

alle 18 artikelen over Namibië

Bekijk alle artikelen