Apeldoorn

Hoofdstad van de Veluwe, perfect als uitvalsbasis voor je bezoek

Apeldoorn is een stad in de provincie Gelderland. Het ligt midden in de natuur op de Veluwe. Met de bossen dichtbij en talloze andere attracties is Apeldoorn zeer geschikt om te verblijven bij je reis naar de Veluwe. Dit zijn de leukste dingen om te doen in Apeldoorn.

De stad noemt zichzelf het kloppend hart van de Veluwe. Met diverse bijzondere attracties voor jong en oud. Die perfect passen bij het ontdekken van de natuur in de omgeving. Waardoor het een heerlijke mix wordt. Dit zijn de mooiste  bezienswaardigheden van Apeldoorn om te bezoeken.

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo is een voormalig koninklijk paleis. Het is tegenwoordig een nationaal museum dat je kunt bezoeken. Paleis Het Loo laat goed de rijkdom van onze voormalige koningen zien. Zoals bij de vele bouwwerken, maar ook de tuinen zijn imposant. Je kunt het huidige museum bezoeken en dwalen door de vertrekken en door de tuinen. Paleis Het Loo is momenteel gesloten voor een grootschalige verbouwing en gaat in 2021 weer open.
Lees mijn tips voor Paleis Het Loo

Kroondomein Het Loo

Kroondomein Het Loo is het grootste aaneengesloten landgoed in Nederland. Hieronder vallen de bossen van het kroondomein, het jachtchalet van het Koninklijk Huis, maar ook heidevelden en bijvoorbeeld ook de bossen rondom Paleis Het Loo. Ook de Houtvesterij hoort er bij. Het omvat maar liefst 10.400 hectare. In grote delen kun je heerlijk wandelen in de bossen. Waarbij je een grote kans hebt om wild als edelhert, wild zwijn en ree te spotten.
Lees mijn tips voor Kroondomein Het Loo

Apenheul

De Apenheul in Apeldoorn.

Apenheul is een dierentuin met bijna alleen maar apen en halfapen. Hier leven zo’n 300 apen uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Bijzonder is dat veel apen vrij kunnen rondlopen door grote delen van het park. Dit is zowel voor kinderen als ouders erg leuk. Je vindt hier apen in allerlei soorten en maten. Daarnaast kun je veel te weten komen over hun gewoontes, de leefgebieden en problemen als houtkap, illegale jacht en veel meer. Een bezoek is een educatief dagje uit. In 2020 is het nieuwe dwergapengebied geopend. Net als de grootste insectenmuur van de wereld geopend. 
Adres: J.C. Wilslaan 21
Meer informatie: apenheul.nl

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Park Berg en Bos

Park Berg en Bos is een natuurpark aan de rand van Apeldoorn. Oftewel in 250 hectare zie je onder meer het wild van de Veluwe. Met onder meer edelherten en wilde zwijnen. Mocht je geen geluk hebben gehad om dieren in het wild te zien, dan is dit een goed alternatief. De dieren zijn gewend aan mensen en laten zich vaak goed bekijken. En vast leggen.

Ook vind je hier een grote speelweide voor kinderen. En een uitkijktoren van 26 meter hoog. Waarbij je soms wel tot Zwolle kunt kijken. Park Berg en Bos ligt pal naast de Apenheul. Je kunt beiden dus eenvoudig bezoeken. Toegang is gratis; parkeren is wel betaald.
Adres: J.C. Wilslaan 21
Meer informatie: bergenbosapeldoorn.nl

Hoofdstraat

De Hoofdstraat in Apeldoorn. ©Corno van den Berg

De Hoofdstraat in Apeldoorn is de langste winkelstraat in Nederland. Mede daarom kun je hier goed winkelen en lekker eten en drinken bijvoorbeeld. Er zijn naast bekende winkels ook lokale winkels. En je vindt er talloze restaurants; voor elke smaak.

Theater Orpheus

Theater Orpheus is een van de grootste van ons land. Het heeft diverse zalen en is populair bij cultuurliefhebbers. Je vindt hier vooral voorstellingen van musical tot cabaret van bekende artiesten. Het is ook bekend vanwege de grote foyer en de grote zaal. Deze hebben een eigen karakter. De nieuwe Hanoszaal heeft een goede akoestiek. Mede daarom wordt hier veel opera en klassieke muziek opgevoerd.
Meer informatie: orpheus.nl

CODA Museum

Papierkunst in het CODA Museum in Apeldoorn. ©Corno van den Berg

Het CODA Museum is een eigentijds museum met wisselende exposities. Denk hierbij aan moderne, beeldende kunst, hedendaagse mode- en kunstenaarssieraden van (inter)nationale ontwerpers en kunstenaars. In het museum zie je geregeld exposities die verbonden zijn met de regio. Zoals bijvoorbeeld met kunst van en op papier. Papier werd hier eeuwenlang in de regio gemaakt. In de zomer is er een muziek-, water- en lichtspektakel op en rond de bosvijver.

De grote Paper Art tentoonstelling is ook in 2021 nog te zien. Daarnaast vind je er een openbare bibliotheek en een archief. Het ontwerp is bijzonder; het is van de Nederlandse architect Herman Hertzberger. CODA staat voor Cultuur Onder Dak Apeldoorn. Het CODA Museum ligt middenin de stad. 
Adres: Vosselmanstraat 299
Meer informatie: coda-apeldoorn.nl

Standbeeld koningin Wilhelmina

Het bekende standbeeld van koningin Wilhelmina staat voor de Grote Kerk in Apeldoorn. Deze kerk wordt ook wel de Konginginekerk genoemd. Het bronzen beeld is 1,92 meter hoog en gemaakt door kunstenares Greet Grottendieck. De jonge vorstin staat afgebeeld met een hoed en parasol. Je vindt het beeld aan de Loolaan, vlakbij Paleis Het Loo.

Jugendstilroute

Jugendstil in Apeldoorn. ©Corno van den Berg

De Jugendstilroute is een verrassende wandeling door Apeldoorn. Bij jugendstil denk je waarschijnlijk vooral aan huizen in Duitsland, maar deze kunststroming is veel meer. Hij was vooral populair tussen 1890 en 1914 en is nog volop te zien in Apeldoorn.

Wat opvalt is dat deze manier van bouwen vooral geliefd was bij ondernemers en industriëlen met geld. Wat je ook nu nog terug ziet. Want je ziet vanzelf dat diverse winkelpanden ook nu nog bijzondere versieringen aan de bovengevels. Het merendeel is in tact gebleven.

De route loopt onder meer langs zogenaamde Leienhuis, de Prinsengang die de koning gebruikte om naar de kerk te gaan en talloze koopmanshuizen. Deze wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Bij de lokale VVV een kaart van deze route kopen, het is zeer de moeite waard.

Overnachten in Apeldoorn

Een dagje in de stad is heerlijk met een lekker diner. Ik heb meerdere nachten doorgebracht in de net buiten de stad. Je hebt een keuze uit gezellige Bed & Breakfasts, kleine hotels en handige appartementen. 
Bekijk de leukste accommodaties in Apeldoorn

Stadswandeling Apeldoorn

Kunstwerk half eekhoorn, half mens in de Museumpassage.. ©Corno van den Berg

De stadswandeling door Apeldoorn is perfect om in een uurtje tijd goed de binnenstad te ontdekken. Je ontdek de architectuur van de stad, de musea en de terrassen. Oftewel een aardige mix. 
Meer informatie: uitinapeldoorn.nl

Meer artikelen over de Veluwe