Kroondomein Het Loo

Dit is het grootste landgoed van Nederland met veel wild als edelhert, ree en wild zwijn

Het Kroondomein Het Loo op de Veluwe is heerlijk om zelf te ontdekken. Waarbij je een grote kans hebt op wild. Ook kun je hier alles te weten te komen over het Koninklijk Huis, dat hier al eeuwenlang komt. Dit zijn de bezienswaardigheden van het Kroondomein Het Loo.

Kroondomein Het Loo ligt ten noordwesten van Apeldoorn in de provincie Gelderland. Dit is Nederlandse natuur in optima forma. Het omvat ongeveer 10.400 hectare met bossen, heidevelden, jachthuizen en bijvoorbeeld ook de Koninklijke Houtvesterij Het Loo.

Kroondoemein Het Loo. ©Corno van den Berg

Het is een plek waar je heerlijk kunt wandelen op de wandelpaden. In elk seizoen van het jaar. Waarbij je een grote kans hebt op wild. En misschien zelfs op de wolf, al heb je hier slechts een hele kleine kans. Net als de rest van de Veluwe. Het Kroondomein ontdekken is daardoor weer een avontuur geworden, waarbij je nooit weet wat je zult zien.

Aardhuis

Het Aardhuis ligt bij Hoog-Soeren. Dit voormalige jachtchalet van koning Willem III stamt uit 1861. Het ligt op een heuvel en is imposant. Tegenwoordig is het een natuur educatiecentrum met een restaurant. 

Maar de meeste mensen komen vooral voor de wandeling door de natuur van het Aardhuispark. Waarbij je een grote kans hebt op edelherten en damherten. Met name vanuit de wildobservatieplaats. Je hebt een grote kans om groot wild te zien. Wilde zwijnen komen in dit omheinde deel van het Kroondomein Het Loo niet voor.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Koningin Juliana liet er in 1972 een voorlichtingscentrum inrichten over natuur en wild. Dat ook erg interessant is voor kinderen. Dit gedeelte vind je op de eerste etage. Ook vind je hier de jachtkamer, met veel meubels en wandversieringen uit de 19e eeuw. Waarbij de jacht een belangrijke rol speelde.
Meer informatie: hetaardhuis.nl

Koninklijke Houtvesterij Het Loo

Wilde Zwijnen in het Kroondomein Het Loo.

Koninklijke Houtvesterij Het Loo is het grootste aaneengesloten bosgebied in ons land. Al vind je hier ook enkele heidevelden, zoals Asselsche Heide, Uddelsche Buurtveld en het Hoog Soerensche Veld. Het natuurgebied ligt ruwweg tussen Vierhouten, Emst, Elspeet, Uddel en Vaassen. Er zijn diverse wandelroutes en fietsroutes uitgezet.

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo is volgens velen het mooiste paleis van ons land. Het paleis was lang de zomerresidentie van de Nederlandse stadhouders en koningen. Het heeft nog steeds de uitstraling van een paleis. Dit is een hoogstandje van zeventiende-eeuwse architectuur. Met fraaie tuinen met de hoogste natuurlijke fontein van ons land. Dit alles kun je tijdens je bezoek zelf ontdekken. Het Paleis wordt momenteel verbouwd en gaat in 2021 weer open.
Lees mijn tips voor Paleis Het Loo

Kasteel Het Oude Loo

Kasteel Het Oude Loo.

Kasteel Het Oude Loo is een 15e eeuws jachtslot met een gracht. Al is niet helemaal duidelijk wie het heeft gebouwd. Het wordt voor het eerst genoemd in 1439 als bezit van ene Udo Talholt. Het rijksmonument is door talloze families bewoond, waaronder familie Varick, Arnhem, Voorst en Isendoorn. In 1684 kocht stadhouder Willem III het huis en het omliggende landgoed. In 1806 kwam het in handen van Napoleon. 

De leden van het Koninklijk Huis komen hier nog geregeld. Zeker nadat in 1975 Paleis Het Loo werd afgestoten. Je kunt het kasteel niet bezoeken, maar in het voorjaar wel de Beeldenvijver en de tuinen. Die dan opvallend veel in bloei staan. In mei bloeien bijvoorbeeld de rododendrons, azalea’s en de vaantjesboom. Waarbij je het kasteel goed kunt zien. Kasteel Het Oude Loo is zeer beperkt toegankelijk per jaar. Check online naar de mogelijkheden.

Paleispark

Een groepje paddenstoelen in Kroondomein Het Loo. ©Corno van den Berg

Het Paleispark ligt tegen het Paleis Het Loo en Kasteel Het Oude Loo aan. Het aangelegde park is ongeveer 650 hectare groot. Het kent een lange geschiedenis. Al in de 17e eeuw werd hier het landschap verfraaid met veel bloemen. Het meest bijzondere is het Wilhelminadal, wat een oud smeltwaterdal is uit de voorlaatste IJstijd. Je kunt door het paleispark wandelen in elk seizoen.

Overnachten bij Kroondomein Het Loo

In de omgeving van het Kroondomein heb je enkele kleine dorpen. Maar ook de stad Apeldoorn ligt om de hoek waar je diverse hotels en bed & breakfasts kunt boeken. In de omgeving zijn vakantiewoningen erg populair.
Bekijk de leukste accommodaties bij het Kroondomein

Meer artikelen over de Veluwe