blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Bourtange

Dit vestingdorp in Groningen is uniek in ons land

Vesting Bourtange in de provincie Groningen is anders dan de andere vestingen in ons land. De wonderlijke bouw van de vesting biedt veel voordelen als het dorp wordt aangevallen. Het is recent gerestaureerd en zeer fraai. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Vesting Bourtange. En de leukste evenementen om bij te wonen.

Bourtange is een vestingdorp met een bijzondere geschiedenis. De vestingwerken bestaan uit een vijfhoek waarin het dorp is gebouwd. Deze is bijzonder in Nederland. De reden van deze bouw is simpel. De vorm van de grachten en muren waren de veiligste manier om het dorp te beschermen. Waarbij het water uit het omliggende moeras een belangrijke rol speelde.

De vesting uit 1742 is de afgelopen decennia volledig gerestaureerd. Dus je loopt hier door de barakken, maar ook talloze bijzondere huizen en gebouwen. Waardoor je een goed beeld krijgt van hoe het leven hoe het er vroeger er aan toe ging. Bijzonder is dat Bourtange nooit stadsrechten heeft gehad. En dus mag je het officieel geen vestingstad noemen.

Tegenwoordig kun je Bourtange eenvoudig bezoeken. Je neemt als het ware een duik in het verleden. Met deze tips over de attracties en evenementen kun je je bezoek goed voorbereiden. Zodat je het optimale haalt uit je trip. En daarnaast hoe je de meeste andere toeristen kunt vermijden. Want het kan hier erg druk worden.

Als je hier rond loopt zie je het vanzelf. Je loopt van het ene monument naar het andere. Sterker nog, je struikelt er bijna over. Het bijzondere is dat hier nog steeds mensen wonen. Dit zijn de leukste dingen om te zien.

Toegangsbrug

Toegangspoort Bourtange.

De Toegangsbrug over het water is zo gemaakt dat hij eenvoudig op te halen is in geval van gevaar. Hij kan daarnaast worden afgesloten, terwijl ook de poort nog kan worden dicht gemaakt. Als je er over loopt zie je hoe de vesting op diverse manieren destijds werd verdedigd. De toegangsbrug is perfect voor het maken van foto’s.

Marktplein

Het ronde Marktplein is het kloppend hart van Bourtange. Je vindt hier een bestrating van keien en 14 eeuwenoude lindebomen. Hier vind je ook veel winkels. Het meest bekend is de Commanderie, een winkel in de voormalige Commandantswoning. Maar je vindt hier ook terrasjes met kroegen en restaurants.

Officiershuizen

Als je door Bourtange loopt zie je ze vanzelf; de rijk uitgeruste officiershuizen. Met namen die ook nu nog worden gebruikt. Zoals de Majoorswoning, Kapiteinswoning, Commanderie, Meesterswoning en de Convooimeesterswoning.

Vestingmolen Bourtange

De molen van Bourtange.

De Vestingmolen Bourtange staat op een van de wallen van het dorp. Een molen was destijds erg belangrijk, want hij kon in geval voor een belegering gewoon doorwerken. En zorgen voor graan, voor brood en dergelijke. Naast de Vestingmolen is een Rosmolen geplaatst in het geval de Vestingmolen werd vernield. Bij deze molen werden de raderen aangedreven door een paard (een ros). 

Kaarsenmakerij Victoria

De Kaarsenmakerij Victoria in Bourtange is befaamd. Hier worden nog op de traditionele manier kaars gemaakt. Zoals dat eeuwen geleden ook gebeurde. Ook zijn er workshops waarbij jezelf kunt leren hoe je kaarsen maakt.

Adres: Vestingstraat 1

Natte Horizon

De Natte Horizon is een bijzonder stuk. Bourtange is de enige vesting in Nederland waar een van de oudste verdedigingstechnieken nog te zien is. Bij dreigend gevaar konden de inwoners grote delen van de omgeving onder water zetten. Zodat vijanden niet dichterbij konden komen. De Natte Horizon bij Bourtange is voor een deel in ere hersteld. Je vindt deze groene corridor aan de zuid- en oostkant van de vesting.

Wandelen door Bourtange.

Overnachten in Bourtange

De omgeving van Bourtange is perfect voor een lang weekend of midweek. Je vindt er diverse gezellige Bed & Breakfasts, kleine hotels en hostels, maar ook appartementen.

Bekijk de leukste accommodaties in en rond Bourtange

Hotel Vesting Bourtange

Het Hotel Vesting Bourtange is zeer bekend. Diverse kamers hebben nog een traditionele bedstee waar je in kunt overnachten. En passen dus perfect bij de sfeer van het dorp. Vraag bij je boeking naar de bedstee, het is een belevenis. 

Adres: Willem Lodewijkstraat 33

Boek hier je kamer voor Hotel Vesting Bourtange

Informatiecentrum

Het is misschien slim om bij je bezoek eerst naar het Informatiecentrum te gaan. Dan hoor je de meest recente informatie over de evenementen en exposities bijvoorbeeld. Ook kun je hier informatie krijgen over wandelroutes en fietsroutes. Ook kun je hier entreekaarten kopen voor de diverse musea.

Adres: Bisschopsweg 15

Slag om Bourtange

In de zomer worden er diverse activiteiten georganiseerd. Waaronder ook de inmiddels bekende historische re-enactments. Dit is een historische nabootsingen van de Slag om Bourtange. Met soldaten in traditionele kleding en nagespeelde gevechten. Dit schijngevecht is bijzonder om eens te zien.

Je reist terug naar het verleden. Zoals bijvoorbeeld de Tachtigjarige Oorlog met de slag bij Heiligerlee in 1568. Of het jaar 1814. De troepen van Napoleon hebben de vesting veroverd. Het Nederlandse leger probeert het te veroveren. Dit gebeurt met behulp van legers uit België, Duitsland en Engeland. 

Overigens heeft de Slag om Bourtange nooit echt plaats gevonden. Maar door de unieke locatie is het levensecht. Het is de grootste opvoering van een veldslag in Nederland. 

Kanonnen in Bourtange.

Geschiedenis Bourtange:

Het ontstaan van Bourtange is bijzonder. In 1580 koos de stad Groningen voor steun aan Spanje. Net als de noordelijke stadhouder Rennenberg dat deed. Groningen werd bevoorraad vanuit Duitsland, onder meer via een weg door het Bourtangermoeras. Dat te boek stond als een gevaarlijke plek. 

Willem van Oranje wilde de toevoer blokkeren. Dus liet hij een aarden wal bouwen om de toevoer aan te kunnen vallen. Keer op keer werd de verschansing verbeterd en vergroot. Zijn opvolger en neef Willem Lodewijk van Nassau ging door met het werk. 

In 1594 werd de stad Groningen heroverd. Bourtange was inmiddels een vesting en moest meehelpen om de drie noordelijke provincies te beschermen tegen vijanden. In de jaren erop groeide Bourtange langzaam maar zeker. 

In 1704 werd het kruithuis gebouwd. Dat gebeurde met een revolutionair ontwerp. Het dak werd los op de meters dikke muren geplaatst. Zodat bij een explosie alleen het dak er af zou vliegen. In 1742 was de vesting op zijn grootst. Vandaar dat bij de reconstructie dit jaar is aangehouden. Zodat elke bezoeker kan zie hoe imposant Bourtange al eeuwen geleden was.

Parkeren en openbaar vervoer:

Net buiten het dorp ligt een grote parkeerplaats waar je gratis kunt parkeren. Ook is de vesting met het openbaar vervoer goed bereikbaar. Je kunt met de trein naar Groningen en dan naar Winschoten. Vandaar gaat de bus naar Bourtange.

Hoe kom ik hier?

Bourtange ligt op de grens met Duitsland. Het is slechts een kilometer lopen naar de grens.

alle 97 artikelen over Nederland

Bekijk alle artikelen