blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Bruinisse

Mosseldorp waar je alles kunt leren over Zeeuwse mosselen, oesters en Oosterscheldekreeft

Bruinisse is een vissersdorp in Zeeland. Maar het noemt zich het Mosseldorp van Nederland. Als je van mosselen houdt zit je hier goed. Je kunt ze logischerwijs eten, maar ook zien hoe ze worden gekweekt. En worden gevangen. En je kunt ze proeven natuurlijk.

Het dorp ligt aan twee bekende natuurgebieden. In het oosten grenst het aan het Oosterschelde Nationaal Park en in het westen aan het grootste zoutwatermeer in Europa: Het Grevelingenmeer. In deze omgeving is veel te beleven.

Al honderden jaren is de mosselkweek een belangrijke inkomstenbron voor een groot deel van de bevolking. Bruinisse noemt zich met trots mosseldorp. En je kunt dit beleven tijdens je bezoek. Er zijn ook genoeg excursies om de wereld van de mossel te ontdekken. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Bruinisse.

De Noorddijk in Bruinisse. ©Corno van den Berg

De haven van Bruinissee

Sinds 1468 heeft Bruinisse een eigen haven. Het is dus al ruim 550 jaar een vissersdorp met eigen vissershaven. Bruinisse is met name een perfecte plek om alles te weten te komen over mosselen. Bijvoorbeeld hoe ze worden gekweekt en hoe deze weekdieren worden geoogst. Natuurlijk kun je ze hier vers eten in het seizoen. Het dorp wordt door de inwoners liefkozend Bru genoemd. Die naam zie je nog op de vissersboten.

Als je door Bruinisse loopt merk je het vanzelf. De haven ligt immers midden in het dorp. En daar worden nog steeds boten gemaakt. Maar als je goed kijkt zie je ook materialen die gebruikt worden voor mosselen. Waaronder installaties om mosselzaad in te vangen alsook speciale touwen voor hangcultuurmosselen.

Het proeven van een verse mossel aan boord. ©Corno van den Berg

Vissers in het dorp richten zich vaak op één soort vis. Zo vind je hier de oestervisserij, kreeftenvisserij, palingvisserij en scheermessenvisserij. Terwijl enkele vissers zich hebben gespecialiseerd in het vangen van zeebaars en harder. Anderen richten zich op de kokkels en tapijtschelpen.

Brusea Museum

Brusea is een Visserij Museum en Erfgoedmuseum. Hier vind je informatie over de eeuwenlange mosselvisserij, alsook over het moderne kweken van mosselen via de hangcultuur. Je voelt hoe mosselen hier al lang het leven beheersen. Ook nu nog voor een groot deel.

Brusea in Bruinisse. ©Corno van den Berg

In het museum krijg je ook informatie over hoe het dorp diverse stormen overleefde. Waarbij vaak veel boten werden vernield. En nog bijzonderder: Het dorp werd bijna geheel platgebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog op dit ene vissershuisje na. 

Zodra je het vissershuis binnen gaat neem je een stap in het verleden. Het stamt uit het begin van de 19e eeuw. Hier kun je zien hoe een mosselvisser met zijn gezin leefde. Inclusief de bedstee, een hele oude naaimachine en veel meer. Het is overduidelijk dat de man Je kunt een bepaalde rijkdom vergaarde met de vangst. 

Adres: Oudestraat 23

Meer informatie: brusea.nl

De mosselvloot

Bruinisse beschikt ook nu nog over een grote actieve mosselvloot. De schepen liggen vaak in de Bruse vissershavens. Je kunt langs de haven in het centrum lopen; er is altijd wel bedrijvigheid. 

Mosselteelt in Bruinisse. ©Corno van den Berg

De Mossel van Bruinisse

Bij binnenkomst van het dorp duikt hij op: De Mossel van Bruinisse. Dit kunstwerk is overduidelijk zichtbaar. Hij is maar liefst 4 m lang en 3 m hoog. De enorme mossel is gemaakt door Koos van der Velden. Het is zeer populair als foto-object, met name voor sociale media.

Overnachten in Bruinisse

Dit deel van ons land is heel divers en perfect voor een lang weekend of midweek. Neem de tijd, zeker ook omdat je hier goed de nacht kunt doorbrengen. Met gezellige Bed & Breakfasts, kleine hotels en hostels, maar ook handige appartementen. 

Bekijk de leukste accommodaties in Bruinisse

Zeeuwsche Zoute

Christian Clerx van Zeeuwsche Zoute. ©Corno van den Berg

Al in de Romeinse tijd werd er zout gewonnen in Zeeland. In 2018 startte Christian Clerx, een geboren en getogen Zeeuw, een zoutziederij. Oftewel hij wint zout uit het zeewater in de Oosterschelde. De fabriek staat in Bruinisse en je kunt bij de diverse restaurants in de stad het zout vinden. Ook is het online in diverse verpakkingen te koop.

Meer informatie: zeeuwschezoute.nl

Mosseltocht met een mosselkotter

Een krab tussen de mosselen. ©Corno van den Berg

Een paar keer per jaar kun je mee op een mosselkotter. Dit gebeurt met name tijdens festiviteiten. Dan kun je mee op een boot en kun je zien hoe mosselen worden gevangen. Ik ging zelf ook op zo’n tocht mee en zag hoe de mosselen werden gevangen en op een andere plek weer werden neer gelegd om verder te groeien. Ook werden mosselen van drie jaar oud gevangen en mocht ik ze rauw proeven. Met een glas mosselwijn.

Visserijdagen met Mosselfeest

De Visserijdagen bestaan al meer dan 50 jaar in Bruinisse. Het wordt jaarlijks in juli georganiseerd. Een van de hoogtepunten is het driedaagse Mosselfeest. Het evenement wordt geopend door de lokale Miss Visserij. Er is dan een braderie met kraampjes in het dorp. Ook zijn er uiteenlopende optredens, een kermis en vuurwerk als afsluiter. 

Verse oesters aan boord. ©Corno van den Berg

Zeehondensafari

Vanuit Bruinisse kun je op zeehondensafari. Op een zandplaat in de buurt liggen vaak zeehonden te zonnen. Met een boot vaar je naar de plaat toe en kun je dieren vanaf zo’n 50 meter bekijken. De dieren wordt niet verstoord en zijn gewend aan de boten. Deze excursie is ook perfect om goede foto’s van de dieren te maken.

Bruzzz festival

Sinds 2019 heeft Bruinisse het Bruzzz Festival. Met drie de Z van Zilte, Zeeuwse Zaligheden. Het is een schaal- en schelpdierenfestival dat in september wordt georganiseerd. Zo kun je hier een Demonstratie mosselen koken volgen, maar ook een mosselopensteekwedstrijd. 

Het open steken van oesters is wel bekend, maar van mosselen niet zo. Veel vissers deden dat vroeger aan boord. Waarna de mosselen in een pan met boter lekker laten sudderen. De inwoners noemen dit Geseuterde mosselen en zijn er dol op.

Bij mosselen hoort wijn. ©Corno van den Berg

Mosselgilde Bruinisse

Sinds 2016 heeft Bruinisse een Mosselgilde. Het is een initiatief van de restauranteigenaren in en om het dorp. Het doel is om de beste kwaliteit mosselen te serveren. Je kunt bij de restaurants traditionele gerechten krijgen, maar ook moderne gerechten. Aan jou om te proeven. 

Meer informatie: mosseldorp.nl 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Nederland

Lees mijn Tips

alle 97 artikelen over Nederland

Bekijk alle artikelen