De doorgezaagde Bunker 599

Deze historische bunker is veranderd in een kunstobject

De Doorgezaagde Bunker 599 bij Vianen in Gelderland in intrigerend. In 2010 werd Bunker 599 onder handen genomen door architectenbureau RAAAF en Atelier de Lyon. Hij werd doormidden gezaagd en is inmiddels een heus kunstobject. Dit zijn de beste tips voor je bezoek aan Bunker 599.

Bunkers horen bij het Nederlands landschap. En dus ken je ze waarschijnlijk al sinds je jeugd. Op school leerde ik over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Recent hoorde ik pas over Bunker 599. Deze ligt langs de A2 en is net even anders, kijk maar.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Deze bunker lang de snelweg behoort tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit was een historische verdedigingslinie die van 1815 tot 1940 alles tussen Muiden, Utrecht, Vreeswijk en Gorinchem verdedigde. Dit gebeurde door het gebied simpelweg onder water te laten lopen. De bunkers werden dan ook gebouwd om het gebied te verdedigen. Sinds 2021 staat deze verdedigingslinie op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Bekijk de foto’s van Bunker 599

Overnachten bij de Bunker 599

Je kunt de bunker eenvoudig overdag bezoeken. Maar het is vooral mooi in het laatste daglicht in het voorjaar en de zomer. Of juist in de ochtend als er nog mist te zien is op het meer. Dit zijn de leukste hotels, Bed & Breakfasts en hostels.   
Bekijk de leukste accommodaties in de buurt van Bunker 599

Locatie van Bunker 599

Dit kunstobject is populair op het internet. Jij kunt de bunker bezoeken; hij ligt aan de Diefdijk vlakbij de A2 tussen Vianen en Culemborg in Gelderland. Neem de afslag Everdingen, rij over de Kerkweg tot je bij de Diefdijk aan komt. De bunker is vrij toegankelijk.

Meer artikelen over Gelderland