blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Slapen op de Maas: Varende hotelkamer

Overnachten op een bijzondere boot in Nederland

Een varende hotelkamer, zo kun je de boot van Slapenopdemaas.nl wel noemen. Het concept is in mei 2021 gelanceerd en ik ging als eerste overnachten op de speciaal ontworpen vaarstudio van Saskia en Michel Pompen in Kerkdriel.

Het is een unieke overnachting in Nederland. Het wordt dan ook een drijvend hotel genoemd. Kerkdriel ligt aan de Maas op de grens van Gelderland en Noord-Brabant. Je kunt met de boot zowel varen op de Maas als in de zijarmen om daar te overnachten in de natuur. 

Varen op de Maas met de vaarstudio. ©Corno van den Berg

Faciliteiten van de boot

Deze bijzondere boot is 10 meter lang en heeft een normaal bed, douche (met warm water), toilet, keukentje, zitbank, eettafel en voordek en achterdek waar je lekker buiten kunt zitten. Daarnaast kun je van de bank een slaapbank voor kinderen maken. De boot is modern ingericht en zeer comfortabel.

Het interieur van Slapenopdemaas.

Vaarbewijs of vaarervaring nodig?

Je hebt geen vaarbewijs nodig om deze boot te varen. Al is het wel wat lastig manoeuvreren, omdat de boot wat lomp is en veel wind vangt. Enige ervaring met een boot is daarom wel handig. Eigenlijk moet je met zijn tweeën zijn, wat met name bij het aanmeren in de haven van groot belang is. Die extra ogen zijn erg handig. Dus is deze excursie zeer geschikt voor stelletjes en families met kinderen.

Slapen in een haven of vrije natuur

Saskia: ,,Je kunt eenvoudig over de Maas naar het naastgelegen plaatsje Alem varen en daar in de haven gaan liggen. Maar het mag ook in de vrije natuur, al moet je daarvoor wel wat ervaring met varen hebben. De Maas heeft hier diverse zijarmen, waar je kunt aanmeren bij de diverse strandjes. Dit gaat met een anker en pinnen die je vast maakt in het zand. Via de loopplank kun je dan het strand op lopen.”

De boot van Slapenopdemaas.nl. ©Corno van den Berg

Een overnachting in de vrije natuur

Ik heb de boot naar Den Bol gevaren, een rustige zijarm van de Maas. De boot kun je relatief dichtbij het strandje leggen. Het anker gaat uit en ik sla de speciale pinnen vast aan land. Ik sta even stil op het strand. Ik hoor niets. Ja, vogels die elkaar het hof maken, althans dat denk ik. Een paar eenden komen kijken bij deze vreemde vogel op het water. Ze zwemmen eromheen en snateren luidkeels. Het lijkt op een eenden inspectie, maar ik ben goedgekeurd, denk ik.

De omgeving is erg rustig, geen verkeer, geen mensen. Daarmee is deze hotelkamer in de natuur erg bijzonder. In de nacht heb ik het raam open en hoor ik alleen maar dieren, al weet ik soms niet welk dier die plons maakt. Of heb ik alles gedroomd? Bij het eerste daglicht pak ik een verse koffie en ga zitten op mijn privé plekje in de natuur.

Wakker worden vanaf de boot.

Heusden, Alem en de Biesbosch

Het dorp Alem ligt dichtbij, maar je kunt ook naar de vestingstad Heusden varen bijvoorbeeld. Volgend jaar is het idee om ook trips naar de Biesbosch Nationaal Park aan te bieden. Saskia: ,,Je kunt dan een midweek naar de Biesbosch varen en daar lekker wandelen en overnachten langs de oevers. Het wordt een bijzondere ervaring.”

Eten en drinken

Aan boord heb je een keukentje met gasfornuis en koelkast. Dus kun je zelf je ontbijt, lunch en diner maken. Maar je kunt het ook laten bezorgen door diverse restaurants in de buurt in de havens van Kerkdriel en Alem bijvoorbeeld. Ik deed het in Alem en het was super relaxed.

Excursies vanaf de boot

Wandelen op het Alemschepad, een Klompenpad.

Ik heb onder meer het Klompenpad bij Alem gelopen. Via het Alemschepad loop je langs de rivieroever door bossen en over weilanden. Het begint direct bij de haven van Alem, dat is handig.

Een andere attractie in de omgeving is het trekpontje in Kerkdriel, waarna je naar de oever van de Maas kunt lopen. Deze vind je aan het einde van de haven van Kerkdriel.

Slapenopdemaas is gestopt

Sinds februari 2024 is het niet meer mogelijk om te overnachten op de boot.

Meer artikelen over Gelderland