Keukenhof

Volgens velen het mooiste lentepark ter wereld

De Keukenhof bij Lisse is wereldberoemd. Deze tuinen zijn één van de meest populaire attracties die buitenlandse toeristen in Nederland bezoeken. De bloemen bloeien normaal gesproken van half maart tot half mei. Mede daarom is het park alleen in deze periode open voor het publiek. Gemiddeld zie je hier zo’n 7 miljoen bloemen. Met elk jaar een eigen thema. Dit zijn de beste tips voor je bezoek aan de Keukenhof

De tuinen van de  Keukenhof moet je eens hebben bezocht. De kleurenpracht van de miljoenen tulpen, narcissen en hyacinten is ongekend. En het park is elk jaar anders ingericht. Waardoor je het vaker kunt bezoeken. De velden met bloemen gaan elk jaar de wereld over. Talloze foto’s op sociale media laten de schoonheid in volle glorie zien. In de Keukenhof vind je maar liefst 9 verschillende tuinen. Een daarvan is een historische tuin. Het is met recht een attractie die je moet bezoeken. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van de Keukenhof.

Bekijk mijn video

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

De Molen

De Molen van de Keukenhof is beroemd van alle foto’s. Maar niet iedereen kent de geschiedenis van deze stellingmolen. De molen met achtkanten werd gemaakt in 1892. Hij stond destijds in Scharmer en fungeerde als poldermolen. In 1957 kwam hij naar de Keukenhof. Waar hij feitelijk geen functie heeft. Maar de wieken kunnen wel draaien, zoals hij vaak doet als het park open is.

Willem-Alexander Paviljoen

Het Willem-Alexander Paviljoen ligt centraal in het park. En is absoluut een bezoek waard. Hier vind je op 6.000 vierkante meter meer dan 15.000 lelies in circa 300 verschillende variëteiten te bewonderen. Ook dit is ongekende kleurenpracht. Let op, het kan hier druk worden.

De kleurrijke Keukenhof. ©Keukenhof

Oranje Nassau Paviljoen

Het Oranje Nassau Paviljoen heeft vaak een wisselende tentoonstelling. Waarbij bloemen logischerwijs het onderwerp zijn. Het onderwerp verschilt per jaar. Dit kun je op de website van de Keukenhof vinden.

Beatrix Paviljoen

In het Beatrix Paviljoen vind je meer chique en vooral exotische bloemen als orchideeën en anthurium. Ook in volle bloei natuurlijk. En hier reikt een jury jaarlijks prijzen uit voor de mooiste bloemen.

Tulpomania in het Juliana Paviljoen

Tulpomania is een befaamde tentoonstelling in het Juliana Paviljoen. Hier leer je meer over het verhaal van de vele beroemdheden. En waarom zij hun naam mochten verbinden aan een tulp. Maar hier vind je ook informatie over de zwarte tulp, een van de moeilijkste bloemen ooit om te kweken.

De schoonheid van ©Keukenhof

Keukenhof bezoeken met kinderen

Kinderen zijn dol op de vele bloemen, en dan vooral op de kleuren. Bij de ingang kunnen ze beginnen aan een speurtocht, waarbij ze onderweg puzzels moeten oplossen. Daarnaast vind je er altijd diverse evenementen en leuke activiteiten.

Ook is er een kinderboerderij, een speeltuin en een doolhof voor de kinderen. Het doolhof leidt naar een uitkijkpunt op de beroemde bollenvelden naast de Keukenhof. Zodat elke leeftijd er meer dan genoeg te doen heeft.

Boottocht rond de Keukenhof

Je kunt de bloemenvelden rondom de Keukenhof bezoeken met een elektrisch aangedreven fluisterboot. Deze toch duurt 45 minuten en is perfect voor foto’s. Bij de molen in het park kun je kaartjes kopen voor deze rondvaart. Het ken erg druk zijn, dus regel dit op tijd.

Geschiedenis van de Keukenhof

De Keukenhof is gevestigd op een deel van het landgoed van Kasteel Keukenhof. De eerste vermelding van het landgoed stamt uit 1642. Bij Slot Teylingen werd een hofstede gebouwd. In de jaren erna werd het meermalen verbouwd. Zo werden er torens op de hofstede gebouwd. Terwijl ook het park eromheen werd heringericht. 

W.J.H. Lambooy was in 1949 de burgemeester van Lisse. Samen met zo’n tien vooraanstaande bloembollenkwekers maakte hij een plan voor een jaarlijkse bloemententoonstelling. Om zo de rijkdom van de bloemen te laten zien. Onder leiding van tuinarchitect W. van der Lee veranderde het noordelijke deel van het landgoed in een kleurrijke bloementuin. 

In de jaren erop groeide de Keukenhof snel. Zo werd de Keukenhofmolen in 1957 geplaatst op het terrein. In 1975 deden bijvoorbeeld al 91 hofleveranciers mee met de tentoonstelling. Zij planten elk jaar hun bollen tussen oktober en december. Zodat de bloemen de tijd krijgen om te groeien. En om te bloeien in het voorjaar.

Kasteel Keukenhof

Kasteel Keukenhof. ©Erfgoedhuis Zuid-Holland

Kasteel Keukenhof behoort officieel tot de Keukenhof. Al heeft die een aparte ingang. Het kasteel werd gebouwd in 1642 en de tuinen zijn gratis toegankelijk. Mede daarom wordt het kasteel wel vaak bezocht. Het heeft niet alleen een unieke tuin, maar ook talloze bijzondere salons. Die je met een rondleiding met gids kunt bezoeken.

Het landhuis is een overblijfsel uit de Gouden Eeuw. Adriaen Maertenszoon Block liet het bouwen in 1641. Block was een voormalig commandeur van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). De tuinen zijn anders dan bij de Keukenhof. Het is een terrassentuin met veel kunstwerken.

De Keukenhof in volle glorie. ©Keukenhof

Overnachten in de buurt van de Keukenhof

Natuurlijk kun je er een dagexcursie van maken, maar je kunt ook overnachten in de buurt. Waarom? Om meer van de bloembollen te genieten, want Lisse en omgeving staat dan vol met bloemen waaronder tulpen. In de nabije omgeving kun je talloze hotels, appartementen en Bed & Breakfasts vinden.
Bekijk de leukste accommodaties in Lisse en omgeving 

Toegangsprijzen en online kaartjes kopen

Aan de kassa bij de het park kun je logischerwijs kaartjes kopen. Maar daar staat meestal een rij. Het beste kun je online een entreebewijs kopen. Dit is gemakkelijk en zorgt ervoor dat je snel naar binnen kunt.

Koop je toegangskaartjes online

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Nederland

Lees mijn Tips

alle 96 artikelen over Nederland

Bekijk alle artikelen